SON DAKİKA

Tarihi "Hamur Kümbeti" Turizme Kazandırılacak

12 Eylül, 2012 07:12 Güncelleme: 12 Eylül, 2012 07:12 Tarihi "Hamur Kümbeti" Turizme Kazandırılacak

Ağrı Kültür ve Turizm Müdürü Muhsin Bulut, Hamur ilçe mezarlığında bulunan tarihi "Hamur Kümbeti"nin turizme kazandırılması için Hamur Belediyesi ile çalışma başlattıklarını söyledi.


Bulut, yaptığı açıklamada, Hamur Kümbeti'nin 1813 yılında İshak Paşa'nın torunu Mir İbrahim Paşa tarafından yaptırıldığını belirtti.

 


Türbede Mir İbrahim Paşa'nın, veba hastalığından ölen kardeşi Yusuf Paşa, oğlu, kızı ve eşinin mezarının bulunduğunu ifade eden Bulut, şunları kaydetti:


"Bu kümbetin en önemli özelliği, nevi şahsına münhasır oluşudur. Kümbetin başka bir benzeri yoktur. Kırşehir'deki Aşık Paşa Türbesi ile biraz benzerliği olabilir. Bu türbeyi yapan ustaların İshak Paşa Sarayı'nı yapan ustalarla bir bağlantısı vardır. Bu Kümbet saraydan sonra yapılmış. İshak Paşa'nın torunları Hamur Kümbeti'nde yatıyor. Zaten aileden birkaç kişi Hamur ilçesinde ikamet etmiştir. Kümbeti turizme kazandırmak ve restorasyon çalışması için Hamur Belediyesi ile çalışma başlattık."

 


-"Amacımız, kümbeti turizme kazandırmak"-


Hamur Belediye Başkanı İsmet Aslan da Hamur Kümbeti'nin turizme kazandırılması açısından teknik bilgileri Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nden aldıklarını bildirerek, bu çalışmalar sonucunda proje desteğini kendilerinin yaptığını söyledi.

 


Projelerinin Van Anıtlar Bölge Müdürlüğü Kurulu'ndan geçtiğini ifade eden Aslan, "2013 yılı içerisinde Kültür ve Turizm Bakanlığımızın bize sözü var. Amacımız, çalışmalarımızı bitirdikten sonra kümbeti turizme kazandırmak" dedi.

 


Kümbetin Türkiye'de eşi benzeri bulunmayan bir eser olduğunu vurgulayan Aslan, kümbetin hala ayakta durduğunu belirterek, şöyle devam etti:


"Ama en altta duvar taşları depremlerden dolayı yere gömülmüş. Bizim belediye küçük bir belediye. Dolayısıyla İller Bankası'ndan gelen para yetersiz kalıyor. Hükümetimizin desteği oluyor. Bunun dışında çok sayıda tarihi yapılar var Hamur'da. Bu tür yapıların turizme kazandırılması lazım. Bu çalışmamızın amacı, Hamur ilçesinde böyle bir eserin olduğunu hissettirmek. Ağrı'ya gelen turistlerin gelip bu kümbeti de ziyaret etmelerini sağlamak."

 


İlçenin tarihi değeri olan Hamur Kümbeti'ni belediyenin logosuna yapıştırdıklarını kaydeden Aslan, "Maddi olarak beklentimiz yok, ama manevi olarak bizi mutlu edecek. Turistlerin gelip kümbetimizi ziyaret etmesini istiyoruz" diye konuştu.

 

 

Yorum Ekle