Türkiye’nin yerli ve milli enerji çalışmalarına katkı sunma hedefiyle Iğdır Üniversitesinde Enerji Parkı inşa ediliyor. Bilimsel deneylerin ve uygulamalı eğitimlerin yapılabileceği Park içerisinde, Iğdır’ın ilk Rüzgâr Türbini (RES) de yer alıyor.
Iğdır Üniversitesi akademisyenlerin enerji alanında deneysel çalışmalar yapabilmelerine ve öğrencilerin uygulamalı eğitim alabilmelerine altyapı oluşturacak Enerji Parkı kurulması için çalışmalar hız kazandı.
Şehit Bülent Yurtseven Kampüsü içerisinde inşa edilen Enerji Parkı bünyesindeki Iğdır’ın ilk Rüzgâr Türbini (RES) ve Fotovoltaik Güneş Paneli (GES) üzerinden de elektrik üretimine başlandı.
Rektör Alma: Ülkemizin Yeli ve Milli Enerji Konusundaki Çalışmalarına Katkı Sunacağız
Projeye ilişkin bir değerlendirmede bulunan Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Enerji Parkı’nın projelendirme, kurulum ve tesis işlemlerine büyük önem verdiklerini ifade ederek “Enerji Parkı’nı Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulumuzun bulunduğu bölgeye kuruyoruz. Amacımız akademisyenlerimizin bilimsel enerji çalışmaları yapabilecekleri ve öğrencilerimizin uygulamalı eğitim alabilecekleri bir altyapıyı Üniversitemize kazandırmak. Kurulan Enerji Parkı ile ülkemizin yerli ve milli enerji konusundaki çalışmalarına da önemli katkılar sunacağımıza inanıyorum.” diye konuştu.
Iğdır’ın İlk Rüzgâr Türbini Olma Özelliği Taşıyor
Üniversite’nin çeşitli bölümlerinden akademisyenlerin katkıda bulunduğu ve görev aldığı Enerji Parkı Projesi’ne ilişkin Dr. Öğr. Üyesi Emin Taner Elmas ve Doç. Dr. Ahmet Kavlak tarafından da bir açıklama yapıldı.
Açıklamada Enerji Parkı’nda üretilen elektrik enerjisinin bataryalarda depo edildiğine ve kullanılmaya başlandığına dikkat çekilerek şu ifadeler kullanıldı:
“Üniversitemizin Enerji Parkı bünyesinde yenilenebilir enerji kaynakları esas alınmak üzere 'Çanak Tipi Güneş Enerji Sistemi', 'Fotovoltaik Güneş Paneli-GES' ve 'Rüzgar Türbini- RES' yer almaktadır. Şu anda GES ile RES sistemlerinin tesisi tamamlanmış olup güneş ve rüzgâr kaynaklı hibrit enerji üretim sistemi ile elektrik üretimi yapılabilmektedir. Üretilen elektrik enerjisi bataryalarda depo edilmekte ve kullanılabilmektedir. Enerji Parkı bünyesinde çalışır durumda olan Rüzgâr Türbini de ayrıca Iğdır’ın ilk RES’i olma özelliğini taşımaktadır.”
Enerji Üretim Kapasitesi Sürekli Artırılacak
Açıklamanın devamında Enerji Parkı bünyesindeki “Çanak Tipi Güneş Enerji Sisteminin” de temelinin atıldığı ve ana taşıyıcı direğinin dikildiği belirtilerek “Çanak enerji sistemimizin projelendirmesine ve kurulumuna devam edilmektedir. İlerleyen aşamalarda ve zaman içerisinde ilave enerji sistemlerinin de Enerji Parkı bünyesine dahil edilerek projenin kapsamının sürekli genişletilmesi ve enerji üretim kapasitesinin artırılması planlanmaktadır.” ifadeleri yer aldı.
Açıklamada Enerji Parkı bünyesindeki tüm sistemlerin entegre biçimde enerji üretebildiği belirtilirken Park’ın akademik personeller ve öğrencilerin deneysel çalışmalar yapabilmelerine imkân sunacak gerekli alt yapıya sahip olduğu da vurgulandı.
Doç. Dr. Kavlak ile Dr. Öğr. Üyesi Elmas, başta Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma olmak üzere Enerji Parkı projesine katkıda bulunan Teknik Bilimler M.Y.O. Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Öcal’a, Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı personellerine, Enerji Parkı’na bağışta bulunan KZ Mekatronik, Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. ile Eryiğit Tıbbi Cihazlar A.Ş. şirketlerine teşekkür ederek sözlerini noktaladılar.