Rapora göre, savaşlar, çocuk işçiliği, erken yaşta evlilik, eğitim ve sağlık hizmetlerine erişememe nedeniyle 700 milyondan fazla çocuk gençliğini yaşayamıyor. Rapor, her yıl 8 milyon çocuğun öldüğünü ve altı çocuktan yalnız birinin eğitim alabildiğine işaret etti. Rapor ayrıca, dünya çapında 28 milyon çocuğun savaş yüzünden göçe zorlandığının altını çizdi.
IRAK 123'ÜNCÜ SIRADA
Örgütün ayrıntılı raporunda, çocukların hayati tehlike oranları da ülkelere göre en düşükten en yükseğe sıralandı. En düşük oran Nijer, Angola, Mali, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Somali'nin içinde bulunduğu Sahra Altı Afrika ülkelerine verildi. Savaş yüzünden milyonlarca insanın evinden ayrılmak zorunda kaldığı Irak 173 ülke arasında 123'üncü sırayı aldı. Raporda, Irak'ta her beş çocuktan en az birinin gelişme bozukluğu gösterdiğini, çocukların beşte birinin okula gidemediğine dikkat çekildi.
'OYUNCAKLARIM GERİDE KALDI'
Raporda, Irak'ta söyleşi yapılan çocuklardan 12 yaşındaki Ahlam'ın çarpıcı hikâyesine de yer verildi. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Baiji bölgesinde yaşayan Ahlam'ın ailesi, IŞİD yüzünden iki kere göç ermek zorunda kalmış. Daha altı hafta önce bir kez daha mayın döşenmiş dağlar üzerinden kaçmak zorunda kalan Ahlam, şu an Jadaa'daki mülteci kampında yaşıyor. İki yıl sonra tekrar okula gidebileceği için mutlu olduğunu ama evini özlediğini söyleyen Ahlam, Oyuncaklarım geride kaldı. Okulum. Her şey dedi.
'ŞİDDETİN UZUN VADELİ ETKİSİ GÖZARDI EDİLMEMELİ'
Çocukları Kurtarın'ın Irak direktör yardımcısı Aram Shakaram, rapora ilişkin değerlendimesinde, Asıl sorun şiddet. Çocuklar için son derece ciddi sonuçlar doğuruyor dedi. Shakaram The Independent gazetesine yaptığı açıklamada, Faaliyetlerimiz kapsamında karşılaştığımız çocuklarda ağır travma ve stres belirtileri gözlemliyoruz. Bu belirtilerin uzun süreli etkileri hesaba katılmalı ifadelerini kullandı.