SON DAKİKA

Ağrı Dağı eteklerindeki, Lavanta Çiçeklerinden Kozmetik Ürünler Elde Edilecek

30 Haziran, 2021 05:41 Güncelleme: 30 Haziran, 2021 05:41 Ağrı Dağı eteklerindeki, Lavanta Çiçeklerinden Kozmetik Ürünler Elde Edilecek

Ağrı Dağı’nın bin 100 rakımında bulunan Iğdır Üniversitesi’nin yerleşkesine ekilen 10 bin adet kök lavanta çiçeğinden kozmetik ve parfümeri ürünleri elde edilecek.

Iğdır Üniversitesi Şehit Bülent Yurtseven Kampüsü’ne Iğdır Üniversitesi Rektörlüğü tarafından daha önce ekilen 10 bin adet kök lavanta çiçeği, ilk filizlerini vermeye başladı. Ekilen lavanta çiçeklerinden alınan tohumlar belli bir aşamadan geçirildikten sonra elde edilen lavanta yağıyla kozmetik ve parfümeri ürünler üretilecek. 

Konumu itibariyle Ağrı Dağı eteklerine yakın bir yerde bulunan Iğdır Üniversitesi’nin kampüsüne ekilen lavanta çiçeklerinden sabun, krem, losyon, parfüm ve kolonya gibi ürünler elde ettiklerini dile getiren Iğdır Üniversitesi Öğr. Gör. Musa Karadağ, projenin Teknokent bünyesinde geliştirilmesi halinde doğa turizmine de katkı sağlayacağını söyledi.

Üniversite yerleşkesine ektikleri lavanta çiçeklerini akademik çalışmalarda kullanmak için yetiştirdiklerini belirten Öğr. Gör. Karadağ, “burası bin 100 rakıma sahip Ağrı Dağı’nın eteğinde bulunan bir alan. Burada yaklaşık olarak 10 bin adet kök lavantamız mevcut. Biz burada yetiştirdiğimiz lavanta çiçeklerini akademik çalışmalarımızda kullanmak için yetiştiriyoruz. Kozmetik ürünlerde kullandığımız yağlar arasına lavanta yağını da ekledik. İlerleyen süreçlerde alanı ve üretimi genişleterek ürettiğimiz ürünleri piyasaya arz etmek istiyoruz. Teknokent bünyesinde böyle bir projenin alt çalışmasını hazırlıyoruz. Ürün üretimimizin amaçlarından birisi de üniversitemize katkı sağlamak. Bu kapsamda Teknokent bünyesinde hem ürünün kapasitesini hem de üniversitemizin kendi ürününü logosu ve markasıyla piyasaya sunmayı düşünüyoruz” diye aktardı.

‘Doğa Turizmine Katkı Sunmayı Amaçlıyoruz’

Lavanta çiçeğinin yüksek rakımlı bölgede yetiştirilen ender ürünlerden biri olduğunu ifade eden Karadağ, “yapılan çalışma ARGE kapsamında hazırlandı. Bu ürün Doğu Anadolu Bölgesi’nde yüksek rakımlı bir bölgede yetiştirdiğimiz ender ürünlerden bir tanesi. Hem oksijeni bol bir alanda yetişiyor hem de tam Ağrı Dağı’nın eteğinde güzel bir görüntü oluşturuyor. Bunu daha güzel bir şekilde geliştirir ve pekiştirirsek doğa turizmine de büyük bir katkı sunmuş olacağız. Üniversitemizi ve bölgemizi kalkındıracak bir ürün piyasaya sunmayı hedefliyoruz. Lavanta çiçeğinden birçok ürün elde edebiliriz. Lavanta bahçemizden topladığımız bu lavanta çiçeklerini üniversite laboratuvarına götürüp orada Neo-Clevenger cihazından lavanta yağını elde edeceğiz” dedi. IÜ Haber Merkezi


Yorum Ekle