Önemli hizmetler ve dönüşümlerin yaşandığı Van'da 2011'deki depremden sonra bakanlıkların da devreye girmesiyle yeniden şekillenen Van'ın imarı sonraki yerel yönetimlerin çıkmazı ve siyasi çekişmelerden dolayı bir türlü istenilen şekli almadı.
2014'te büyükşehir olan Van hala tam anlamıyla büyükşehir olma yolunda çabalarken kentteki önemli kuruluşların en çok konuştuğu konu da kentin imarı oldu. Hala belli bir noktada sıkışıp kalan ve geleceğe yönelik bir master planı olmayan kentte yeni imar talepleri gelmeye devam ederken Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek açıklamalarda bulundu. Özdek: Çevre Şehircilik Bakanlığı bu konuda yapılması gerekeni yapmalı ve Van'ın önü derhal açılmalıdır. Van'a yeni bir imar kazandırılmalı. Bu 15 hektarlık imarın Van'a yeterli olmadığını düşünüyorum. 15 hektarın 30 hektara çıkarılması gerekiyor. Bu şekilde Van'a yeni bir Van kazandırmamız gerekiyor. Diyerek Van'ın metropol bir il olmasının önünün açılması gerektiğine vurgu yaptı.
Van'da özellikle 2011 yılında yaşanan depremlerin ardından gün yüzüne çıkan ve gün geçtikçe büyüyen Van'da sorunu da büyüyen İmar Planı artık can sıkıyor. 1996 yılında bu yana hayata geçirilen ve zaman zaman revize gören imar planı Van'ın istediğini bir plana ulaşmış değil. Gerek kentleşme gerek kentsel yaşam ve gerekse de modern anlamda istenilen seviyeye ulaşamayan Van'ın önündeki engellerden en önemli imar. İmarla ilgili yaşanan sorunları Van'ın imar planını kronikleşmiş bir sorun olarak yorumlayan Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek'e sorduk. Van'ın en önemli sorunlarından bir tanesinin imar olduğunu söyleyen Özdek, Van'da şu anda 1996'dan bu yana kentimizi kalkındıracak, ilimiz katkı sunacak ve gerçek anlamda çağ atlatacak bir imara sahip olmadı. 96'dan bu yana ilimiz imar konusunda ne yazık ki geri kaldı. Çevre iller olan Diyarbakır, Malatya, Gaziantep, Batman gibi illeri baz aldığımızda bu iller karşısında Van'ın çok geride kaldığını görebiliyoruz. Dedi.
VAN İMARDAN DOLAYI GERİDE KALDI
Özdek Şehrivan'a yaptığı açıklamada şunları söyledi: Van'da 1996'dan bu yana kentimizi kalkındıracak, ilimiz katkı sunacak ve gerçek anlamda çağ atlatacak bir imara sahip olmadı. 96'dan bu yana ilimiz imar konusunda ne yazık ki geri kaldı. Çevre iller olan Diyarbakır, Malatya, Gaziantep, Batman gibi illeri baz aldığımızda bu iller karşısında Van'ın çok geride kaldığını görebiliyoruz. Dolayısıyla gelişmesi gereken bu il imardan dolayı geri de kalmıştır. 1 milyon 100 bin insanın yaşadığı Van'da günün koşullarına göre gelişim ve oluşum sağlanmamıştır.
ÖZDEK: VAN KABUĞUNU KIRMALI
Van'ın gelişmesi adına yeni imarın şart olduğuna değinen Özdek, Kentsel yaşama kavuşmamız gerektiğini, Van'ı metropolleştirmemiz gerektiğini, şehir kültürünü tamamen oturtmamız gerektiğini düşünüyoruz. Biz STK olarak bunun yapılması gerektiğini söylüyoruz. Dolayısıyla bunu yapmamız gereken birinci adım güzel bir imar planıdır. Şehri güzelleştirmek, tamamen kentsel yaşama kavuşturmak adına bunun olması şarttır. Sadece kentleşme değil yaya ve araç trafiği açısından da bunun olması gerekiyor. Van'ın artık kabuğunu kırması ve yeni bir revize geçirerek, yeni bir kent yaşamına geçmesi gerektiğine inanıyorum. İfadelerine yer verdi.
VAN'IMIZA DEĞER VERELİM
Bugün Van'ımızdaki bu sorun ve sıkıntıların geneli imar ve bürokratik engellerden kaynaklanıyor diyen Özdek şöyle konuştu: İlimiz doğuda olan bir il, doğunun incisi olan bir il. Faka bu doğunun incisi olan ile yeterince değer verilmedi. Gerçek anlamda ilimizin yaşamı kalitesi yükseltilmedi ve ilimiz hak ettiği noktaya gelmedi. Biz bunu kınıyoruz. Bu yüzden de şunu diyoruz. Van'ımıza değer verelim. İnci niteliğinde, güneşin başkenti olan bir ildir. Aynı zamanda derin bir kültürü olan bir iliz. Ancak bakıldığı zaman gelişemeyen, modern anlamda sorunları olan, trafik anlamında sorunları olan bir il. Van'da kendi kabuğunu kıramamış bir şehir ile karşı karşıyayız. Bu bizi üzmektedir. Biz bunu kesinlikle kabul etmiyoruz. Çevre Şehircilik Bakanlığı bu konuda yapılması gerekeni yapmalı ve Van'ın önü derhal açılmalıdır. Van'a yeni bir imar kazandırılmalı. Bu 15 hektarlık imarın Van'a yeterli olmadığını düşünüyorum. 15 hektarın 30 hektara çıkarılması gerekiyor. Bu şekilde Van'a yeni bir Van kazandırmamız gerekiyor.
YETKİLİLERİ GÖREVE DAVET EDİYORUZ
Emlakçıların imarın durumunda dolayı sorunlar yaşadığını ifade eden Özdek, Van'daki emlakçılar iş yapamamaktadır. Emlakçıların iş yapmamasının nedenlerinden bir tanesi de imar sorunudur. İmar sorunu Van'da olmasaydı, alım-satımlar olacaktır. Emlakçılar şu anda Van'da temiz arsa bulup alım-satımı yapamıyor. Dolayısıyla bu sadece emlakçıların değil, memleketin en büyük sorunudur. Bu sorun ticarete de büyük bir sekte ve darbedir. Bunun üstesinden bir an önce gelmemiz gerekiyor. Van'a güzel bir imar kazandırmamız gerekiyor. Yoksa Van'daki emlakçılar ciddi sorunlar yaşamaya devam edecektir. Bütün yetkilileri burada göreve davet ediyoruz. Bu sorunu artık ötelememiz gerekiyor.
EMLAKÇILAR İMAR SORUNUNDAN ŞİKAYETÇİ
Van'da son bir yılda emlakçılar olarak sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden Ali Kılıç, eskisi gibi ev satamadıklarından yakındı. Huzur ortamının oluşmasıyla birlikte Van'da inşaat sektörünün de hızlı bir şekilde gelişme gösterdiğini kaydeden Kılıç şunları söyledi: Eskiden daha kötüydü maalesef. Bırakın ev almayı inşaatta bile çalışmak çok zordu. Ama çok şükür o eski günler artık geride kaldı. Tabi sıkıntılar bitti denilemez. Şimdilerde imardan kaynaklı çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Özellikle kat tadilatı konusunda çok büyük sıkıntı yaşıyoruz. Bu konunun acil olarak çözüme kavuşturulması şarttır.
EMLAKÇILAR ÇÖZÜM BEKLİYOR
Van'da emlak sektöründe yıllardır iş yaptıklarını söyleyen bir diğer emlakçı Gültekin Tarhan da emlak sektörü olarak bazı sıkıntılar yaşadıklarını söyledi. Tarhan, Aslında çok kötü olmamakla birlikte orta şekerliyiz diyebilirim. Ancak çok büyük bir sıkıntımız var o da imar. İmar sıkıntısı bize çok fazla sorun yaşatıyor. Bir de son bir yıldır sorun olmaya başlayan kat imarı sorunu var. Bu durum bizi çok zorluyor. 7 katın yanına 5 kat yapılacak deniliyor bize. Haliyle de bize sıkıntı oluyor bu durum. Diye belirtti.
PAHALI OLAN BİR EVİ SATMAK ÇOK ZOR
Evlerin fiyatlarında da artış olduğunu söyleyen Tarhan şöyle konuştu: Pahalı olan evi satmak daha da zor. Evin yapımında kullanılan malzemenin maliyeti fazla olunca evin fiyatı da ona göre artış gösteriyor. Haliyle de pahalı olan bir evi satmak daha zor oluyor. Ama yine de şükretmek lazım. Bir emlakçı günde bir iki ev satacak diye bir kural yok. Ayda yılda bir tane ev satarız şükrederiz bu halimize. Çünkü bunu bulamayanlarda var.
ACİL OLARAK ÇÖZÜM BULUNMASI ŞART
Van'da uzun zamandır emlak sektöründe iş yapan bir diğer emlakçı da uzun zamandır imardan kaynaklı yaşanan sıkıntılardan dolayı mağdur olduklarını belirterek, İmardan dolayı yaşadığımız sıkıntıların haddi hesabı yok. Acil olarak bu soruna çözüm bulmak şart. Yıllardır bir türlü çözülemedi bu sorun. Çevreyolu da var olan sıkıntılara eklenebilir. Özellikle çevreyolunun geçtiği güzergahlarda yaşayan vatandaşlar yıllardır sorunlarına çözüm bulamadı. Bunun dışında son zamanlarda çıkan bir sorun var o da kat tadilatı. Kat tadilatı şuanda durmuş vaziyette. Bu bizi çok fazla olumsuz etkiledi. İnşaatta durdu denilebilir. Kısacası zor durumdayız. Acil olarak çözüm bulunması şart. İfadelerine yer verdi.