SON DAKİKA

Van'da Esrarengiz Taş Yığınlarının Sırrı Çözüldü

Van'da Esrarengiz Taş Yığınlarının Sırrı Çözüldü 13 Mart, 2016 04:31 Güncelleme: 13 Mart, 2016 04:31 Van'da Esrarengiz Taş Yığınlarının Sırrı Çözüldü

Van'ın Çaldıran liçesinde yeni bulunduğu ve Ortaçağ'dan kalan 'tarihi kale' olduğu ileri sürülen ve 'esrarengiz keşif' denilen taş yığınlarının, yörede herkes tarafından bilenen ve adakta bulunulan yatır olduğu ortaya çıktı.

56e2e734ae784a385831ff29

ÇALDIRAN – Van'a 150 kilometre uzaklıkta İran sınırında bulunan Yücelen Mahallesi Çilli Mezrası'nda, 2700 rakımlı tepedeki taş yığınlarının, gerçekte yatır olduğuna inanılan ve yöre halkının adak yeri olduğu ortaya çıktı.DHA muhabirinin görüştüğü yöre sakinleri, bu bölgenin herkes tarafından bilindiğini anlattı.Burada Hazal adında bir kadın şehidin mezarının bulunduğuna inanıldığını belirten yöre sakinleri, adakta bulunulup dilek tutulduğunu, her dilek tutanın da bir taş koymasıyla yığınların oluştuğunu anlattı.Taş yığınlarının bulunduğu Çilli Mezrası'nda çobanlık yapan Fehmi Baykan, bölgenin kutsal olduğuna inanıldığı için adakta bulunulduğunu, her dilek tutanın bir taş koymasıyla bu yığınların oluştuğunu anlattı.

56e2e7348685773ea4cc4237

Fehmi Baykan, şunları söyledi: “Bizim dedelerimiz de bize buranın kutsal olduğunu ve Hazal isminde bir şehidin burada yattığını anlatırdı. Bu bölgede üst üste konulan taşlar var. Bunların bir kısmı 1976'da yaşanan Çaldıran depreminde yıkılmış. Daha sonra köylüler yıkılanların yerine yenilerini koymuş. Şimdi de her gelen burada dilek tutup üst üste taş bırakıyor. Bu görüntü de öylece oluşuyor. Bu geçmişten gelen bir gelenek. Ama kimse bu işin ne zaman başladığını bilmiyor.”

 

56e2e7348685773ea4cc4239

 

Yorum Ekle