SON DAKİKA

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hakkı Alma Öğretmen ve Okul Yöneticilerine Konferans Verdi

Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Iğdır merkez ve ilçelerde görev yapan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri ile Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’ne bağlı Okul Yöneticilerine; ‘Öğretim Ve Yönetim Süreçlerinde Motivasyon, Kuruma Aidiyet Hissi, Sürdürülebilir Takım Ruhu Ve Kurum Kültürü Oluşturma’ başlıklı konferans verdi. 15 Şubat, 2020 09:39 Güncelleme: 15 Şubat, 2020 09:39 Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hakkı Alma Öğretmen ve Okul Yöneticilerine Konferans Verdi

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hakkı Alma Öğretmen ve Okul Yöneticilerine Konferans Verdi

Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Iğdır merkez ve ilçelerde görev yapan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri ile Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’ne bağlı Okul Yöneticilerine; ‘Öğretim Ve Yönetim Süreçlerinde Motivasyon, Kuruma Aidiyet Hissi, Sürdürülebilir Takım Ruhu Ve Kurum Kültürü Oluşturma’ başlıklı konferans verdi.

Iğdır Üniversitesi Karaağaç Kampüsü 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonunda düzenlenen programa; Iğdır Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Selahattin Çelebi, Prof. Dr. Genber Kerimli, Din Öğretimi Şube Müdürü Yakup Alhan, Iğdır İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Gönen, Iğdır merkez ve ilçelerde görev yapan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri ile Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’ne bağlı okul yöneticileri katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını Iğdır İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Gönen yaptı. Gönen konuşmasında, Öğretim Ve Yönetim Süreçlerinde Motivasyon, Kuruma Aidiyet Hissi, Sürdürülebilir Takım Ruhu Ve Kurum Kültürü Oluşturma konularında eğitim camiasında yer alan eğitimcilerin teknolojinin gelişmesine paralel olarak kendilerini güncellemeleri gerektiğinin mesajını verdi.

Prof. Dr. Alma; Eğitimin ilk Şartı Motivasyondur

Iğdır İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Gönen’in konuşmasından sonra konferans sunumuna geçen Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, eğitim ve öğretimin ilk şartının motivasyon olduğunu söyleyerek konuşmasına başladı. Motivasyonu; öğrenecek şahsın (öğrencinin), neyi, ne için ve nasıl öğreneceğini bilmesi, buna istekli olması ve öğrenmeye hazır hale gelmesi gerektiği yönünde izahta bulunan Prof. Dr. Alma, “bu husus aynı zamanda eğitimde “ilk saik”tir (sevk etmek, yönlendirmek). Bunun da tam manasıyla oluşmasında, inanç ve maneviyatın önemi büyüktür. Bu kural bütün eğitim ve öğretim faaliyetlerinde geçerli olduğu gibi; Ailede, iş ve sanat alanlarında, kısacası toplumun her kesiminde geçerlidir” şeklinde konuştu.

‘Gurur Çağın Dört Temel Hastalığından Biridir’

Çağımızın kaçınılmaz bir virüsü olarak insanları ve çalışmalarını bir virüs gibi istila eden ‘Atalet zindanı’ konusunda da açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Hakkı Alma, “çağın dört temel hastalığından biri olarak zikredilen “gurur”, insanı üstünlük psikolojisine götüren şeytani bir tutumdur. Bize böylesine düşmanca engel olan, yolumuzdan eden, himmet atından düşürttüren üstünlük meyline ve başta kalma ve bunu sağlayan atalet hastalığına karşı, Allah için hareket ederek ve sadece O’nun rızası dairesinde kalarak bu engeli aşabilir, atalet zindanının bu arka sığınağından çıkabiliriz. İnsan, kendi başına bir birey olduğu gibi bir başkasıyla birlikte topluluk oluşturur ve yapısı itibariyle de sosyal bir varlıktır” diye ifade etti.

‘İdareci Adil Olmalıdır’

İdare nedir ve idareci nasıl olur? gibi konularda da açıklamalarda bulunan Rektör Prof. Dr. Hakkı Alma, “idare çekip çevirmektir. Yönetmektir. Yani insanların kendi bedeninin ihtiyaçlarını yönetmeden, hanesini, mahallesini, köyünü, şehrini ve memleketini idareye kadar çeşitli idari daireler söz konusudur. Biz bu idarecilerden umumi idare üzerinde duralım. Umimi idare; devleti idare eder, emniyetin ve asayişin muhafazasını sağlar. Cemiyetin bütün ihtiyaçlarını temine çalışır. Bu umumi idarenin hakkıyla yapılabilmesi için idarecide olması gereken başlı vasıflar şunlardır; Adil olmalıdır. Yani adalet etmeli, hak sahibine hakkını vermeli. Merhametli olmalıdır. Yani idaresi altında olanlara acımalı, şefkat göstermeli, korumalı, iyilik etmeli, çaresizlere yardımda bulunmalı ve bunları uygulamalarıyla göstermelidir. Raiyet perver olmalıdır. Halka iyi bakmalı, iyi idare etmeli, insanların ihtiyacını temin etmeli, onların iyi için çalışmalıdır. Muktedir olmalıdır. Yani, idare işinde güçlü kuvvetli olmalı, işini nasıl yapacağını iyi bilmelidir. İntizamperver olmalıdır. Her şeyi tertip ve düzenli yapmalı ve yerli yerince intizam altında olmasına dikkat etmelidir. Müşfik olmalıdır. İdaresindekilere şefkatle sevmeli, onlara acımalı ve merhametli olmalıdır” diye aktardı. IÜ Haber Merkezi


Yorum Ekle