Doğubayazıt, bir zamanlar iki farklı bölgeden oluşuyordu: Karaburun ve Eskikale. Eskikale’nin eteklerinde, geçmişin izlerini taşıyan eski bir kalenin yıkıntıları hala görülebilir. Bu şehir, kırmızı taşlardan yapılmış evleri ve dik yokuşlu sokaklarıyla dikkat çekerdi. Erzurum gibi, Bayazet de berrak membalarıyla ün salmıştı. İklimi ise oldukça çeşitliydi; sağlıklı havası, yumuşak yazları, soğuk kışları, yağmurlu baharları ve kuru, güneşli sonbaharları ile biliniyordu.
Tarihte Daruynk olarak bilinen bu şehir, 15. yüzyıldan itibaren Bayazet ismiyle anılmaya başlandı. Bu isim, Osmanlı Sultanı I. Bayezid’e atfedilse de, tarihsel veriler bu iddiayı doğrulamamaktadır. 1451 yılında, Ermeni tarihçi Arakel Tavrijetsi, Bayazet ismini “Berd Biazdi” (Biazd Kalesi) olarak kaydetmiştir. 1828–29 yıllarında, Bayazet’ten göç edenler, Doğu Ermenistan’ın Gavar şehrine yerleşerek orayı Nor Bayazet (Yeni Bayazet) olarak adlandırdılar ve eski şehri ise Hin Bayazet (Eski Bayazet) olarak tanımladılar.
: Ernest Chantre, 1881
Sosyal medyada bazi yanlislari düzeltmekten vazgecmistim. Ancak yine bir seyler karalamk ihtiyaci dogdu. Alintilarin olmamasi veya cuok kisa olmasi yazilari üzerinde kusku uyandiriyor. Her kes yapay akildan sorma ve takip etme durumunda degil. Ikinci husus yukardki ( Berd Biazid ) belirlemesinde, Berd kelimesi hangi dilde Kale anlamin veriyor? Berd kürtcenin sorani lehcesinde anlami Tas tir. Nasilki kurmancide Bazîde de degirmen tasina " Berdas" deniliyor ki zamanla sondaki - d - harfi düsmüsttür, beras olmus. Her serketî bin...