Siirt Belediyesi tarafından Barış Mahallesi Haşim Öztanık İlköğretim Okulu arkasında bulunan 36 dönüm arazi üzerine, içinde 3 sanat atölyesi, kültür merkezi, basketbol, voleybol, halı saha, amfi tiyatro, 2 kafeterya, yürüyüş parkuru, çocuk oyun grupları ve spor aletlerinin bulunduğu Orhan Doğan Kent Parkı'nın açılışı BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, DTK eş başkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, BDP Milletvekilleri, Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, Doğan Ailesi ile on binlerce yurttaşın katılımı ile yapıldı. Yapılan saygı duruşunun ardından parkın açılış kurdelesi BDP
Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, DTK eş başkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, milletvekilleri, Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, Orhan Doğan'ın çocukları Ayşegül ve Fırat Doğan tarafından kesildi.
Açılış törenine katılan kitle sık sık, "Şehit namirin" ve "Biji Serok Apo" sloganları atarken, PKK Lideri Abdullah Öcalan, PKK'nin öncü kadrolarından Mahsun Korkmaz ile Paris'te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçi Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan'ın fotoğrafının yanı sıra PKK ve KCK bayrakları ile "Kürdistan'dan defol faşizm ve Arınç" pankartı açıldı.
'Yaşamlarını feda eden Kürt gençleri özgürlüğün meşalesi olmuştur'
Törenin açılış konuşmasını yapan Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, Anneler Günü nedeniyle PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın annesi Üveyş Öcalan, Paris'te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçi Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan'ın şahsında tüm annelerin günü kutladı. Açılış töreni için programlanan konseri Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde meydan gelen saldırı nedeniyle iptal ettiklerini söyleyen Sadak, saldırıda yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığında bulundu. Ardından konuşan DTK Eş Başkanı Ahmet Türk, Siirt Belediyesi tarafından hizmete açılan parka Kürt siyasi tarihinin önemli aktörlerinden Orhan Doğan'ın isminin verilmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İçinden geçilen tarihi sürecin Kürt halkı için yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu belirten Türk, bu sürecin barış ve özgürlük için büyük bir fırsat olduğunu kaydetti. PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın İmralı'da halkların kardeşlik ve eşitliği için önemli bir karar verdiğini ifade eden Türk, bu kararın dünya kamuoyu tarafından dikkatle izlendiğini söyledi. Türk, son yüzyılda devletin Kürt halkının varlığını ve haklarını yok etmek için kirli bir siyaset yürüttüğünü, ancak Kürt halkının bu baskılara daha önce olduğu gibi günümüzde de boyun eğmeyeceğini söyledi. "Cumhuriyet tarihi boyunca Kürt halkına baskı ve zulüm reva görülmüştür. Şeyh Sait, Seyit Rıza ve 1980'de Amed zindanında Kürt gençleri zulme karşı baş kaldırmıştır" diyen Türk, yaşamlarını Kürt halkının özgürlüğü için feda eden Kürt gençlerinin özgülüğün meşalesi olduğunu belirtti. Türk, Kürt halkı olarak devletten bir şey istemediklerini ifade ederek, bir pazarlık içinde olmadıklarını, ancak haklarının olduğunu ve bu haklarını istediklerini söyledi.
Ardından konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise, kentte etkili olan sağanak yağmura rağmen kendilerini bekleyen on binlere teşekkür ederek, "Böylesi bereketli bir günde, barış ve özgürlüğe yelken açılan bu dönemde, tam da bu dönemin ruhuna uygun bir barış insanı, gerçek bir barış sevdalısı, değerli ağabeyimiz, demokrasi şehidi Orhan Doğan'ın isminin verildiği bu parkın açılışında bulunmaktan onur duyuyorum" dedi. Yapılan konuşmaların ardından törende, Pervari ilçesinde 10 yıl boyunca AKP yöneticiliği ile ilçe başkanlığı yapan Şibli Işık BDP'ye katılırken, Işık'a parti rozeti BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş tarafından takıldı. DİHA