SON DAKİKA

"Sigara, kullanan kişi çevresinde yaşayanları olumsuz etkiliyor"

Mardin Halk Sağlığı Müdürü Saffet Yavuz, sigaranın zararlarının kanserle sınırlı olmadığını belirterek, “Sigara, kullanan kişinin ve çevresinde yaşayanların yaşama konforunu olumsuz etkilemenin yanında cinsel iktidarsızlığa da neden olmaktadır” dedi. 09 Şubat, 2017 10:52 Güncelleme: 09 Şubat, 2017 10:52 "Sigara, kullanan kişi çevresinde yaşayanları olumsuz etkiliyor"

Mardin Halk Sağlığı Müdürü Saffet Yavuz, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle açıklamalarda bulundu.

​Sigaranın kanser ile sınırlı olmadığına dikkat çeken Yavuz, “Türkiye'de 15 ve üzeri yaştaki yetişkinler arasında tütün ürünü kullanım sıklığı yüzde 27,1 olup; erkeklerde (yüzde 41,5) tütün ürünü kullanımı kadınlara (yüzde 13,1) göre daha fazladır. Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre, tütün yılda beş milyondan fazla kişinin ölümüne neden olmaktadır. Tütün kullanımı, 10 yetişkin ölümünden birinin sorumlusudur ve dünyada en sık 5 ölüm nedeninden hepsi için risk faktörüdür. Önlenebilir ölümlerin tek nedenidir. Bu eğilim devam ederse 2030'da yılda sekiz milyondan fazla kişinin ölümüne neden olacağı tahmin edilmektedir. Sigara dumanı, bütün dünyada kanserin en önemli önlenebilir sebebidir. Yapılan çok sayıdaki çalışma sigaranın ağız boşluğu, gırtlak, yemek borusu, mesane, böbrek, mide, pankreas, rahim ağzı ve kan kanserlerinin gelişmesine katkıda bulunduğunu da göstermiştir. Sigara dumanının zararları kanserle sınırlı değildir. Sigara kullanan gebelerde düşük, düşük doğum ağırlıklı bebek ve bu bebeklerde zekâ geriliği oranı daha yüksektir. Yine kalp hastalığına neden olan durumların başında sigara gelmektedir. Sigara, kullanan kişinin ve çevresinde yaşayanların yaşama konforunu olumsuz etkilemenin yanında cinsel iktidarsızlığa da neden olmaktadır” dedi.

Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı Ulusal Tütün Kontrol Programı 2015-2018 Eylem Planındaki amaçlardan biride sigarayı bırakmanın yaygınlaştırılması, tütün bağımlılığı tedavisinde ve tekrar başlamayı önlemede başarı yüzdesinin yükseltilmesi olduğunu belirten Yavuz,“9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” adı altında tertip edilen etkinliklerin amacı; sigara kullanma alışkanlığı olan insanların sigaranın zararları konusundaki bilgilerini artırmak suretiyle, sigaradan uzaklaşmasına sebep olacak birtakım davranış değişikliklerine sebep olmaktır.  Toplumumuzun ve yarının teminatı olan çocuklar ve gençleri tütün ürünlerinin zararlarından korumak için Müdürlüğümüzde tütün ve tütün ürünleri ile mücadele çalışmaları kararlı bir şekilde devam etmektedir. Mardin Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak tablet bilgisayarlı ve kolluk kuvvetleri desteği bulunan 13 ekibimizle il merkezi ve ilçelerde tütün ve tütün ürünleri ile ilgili denetimler etkin bir şekilde sürdürülmektedir.  Kapalı alanlarda ve toplu yaşam alanlarında tütün ve tütün ürünlerinin içildiğinin tespit edilmesi halinde vatandaşlarımız Bakanlığımızın "184" numaralı telefonuna ihbarda bulunabilirler. Ayrıca sigarayı bırakma konusunda gönüllü bireyler ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı'nı arayarak konu hakkında daha detaylı bilgi alabilirler.” şeklinde konuştu.
Mardin Arena/Ataullah Öncü

 

Yorum Ekle