2018-2019 Akademik Yılı Açılış Töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da teşrifleriyle Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlendi.
2018-2019 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Törenine YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, tüm Üniversite Rektörleri, Bakanlar, Büyükelçiler, devlet protokolünden birçok kişi ile Üniversitemiz Senato Üyeleri, üniversiteleri temsilen belli sayıda akademisyen ve öğrenciler olmak üzere yaklaşık 2 bin kişi katıldı.
Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yükseköğrenim sisteminin çok yüksek bir seviyede bulunduğunun altını çizerek, Ülkemizin sınırlarını da aştık. 7 milyon 611 bin öğrencimiz bulunuyor. İlk 500'ün içinde iki üniversite değil, daha da artırmamız lazım. Hocalarımızdan biraz daha gayret. İnşallah çok sayıda üniversitelerimizle girip, adımızı oralara yazdıralım. Üniversitelerimizde yabancı uyruklu öğrenci sayısı olumsuz propagandalara rağmen arttı" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; Türkiye dijital dönüşümünü tamamlamak zorundadır. Geleceğin savaşlarının siber olarak gerçekleşeceğini unutmamalıyız. Verimliliği ve rekabet gücünü yükseltecek projelere destek vereceğiz. Büyük bir teknoloji hamlesi başlatmak istiyoruz. İlk işlerden biri yükseköğretimde yetenek yönetimi sistemine geçmektir. Üniversitelerimizin tamamına kariyer merkezleri kurmak istiyoruz. Üniversite öğrencilerine ilk girdikleri yıldan itibaren kariyer planlamasında rehberlik edecek çalışmalar, etkinlikler düzenlenecek. Dünyamız ve bölgemiz tarihi bir yeniden yapılanma sürecinden geçiyor. diyen Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan konuşmasını şu şekilde sürdürdü; Türkiye bu tür değişimleri geçmişte hep arkadan takip etmiş treni kaçırmıştır. Bu kez aynı hataya düşmedik. Bu kez arkadan gitmek yerine hep önlerine geçtik. Üstelik 15 Temmuz darbe girişimi gibi bir hain saldırının ardından bunları başardık."
2017-2018 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreninde konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Türkiye'nin bugün dünya sahnesinde bir liderlik mücadelesi verdiğine işaret ederek, "Yüzyıllardan bu yana sömürülen, savaşlarla topraklarını, nüfuslarını, kimliklerini kaybeden birçok halkın ve ülkenin tek umudu olan Türkiye'nin, hakkın yanında durarak haksıza karşı verdiği bu mücadelede zafere ulaşması için devletimizin tüm kurumlarının Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde kenetlenmesi ve çalışması gerekmektedir." dedi.
Prof. Dr. Saraç, Türk yükseköğretiminin de dünyadaki teknolojik gelişmelere bağlı olarak; sosyal, ekonomik ve çevresel ekosistemlerde, bilgiye, yeteneklere ve insanlık paydasında milli değerler manzumesine dayalı eğitim anlayışını öne koyduğunu ve 2023'ün Türkiye'sini şekillendirecek beşeri sermayeyi yetiştirmeye çalıştığını kaydetti.