Peyjaz Alanındaki Bitkilere Solucan Gübresi İle Sölom Sıvısı Verildi
Iğdır Üniversitesi Şehit Bülent Yurtseven Kampüsü peyzaj alanındaki bitkilerin besin elementi ihtiyacını karşılamak ve toprağın düzenlenmesi amacıyla solucan gübresi ile sölom sıvısı kullanıldı.
Geçtiğimiz aylarda üniversitemiz kampüs alanı Hydroseeding yöntemiyle çimlendirilmişti. Havaların yağmurlu geçmesiyle birlikte kampüs alanı yeşile büründü. Kampüs alanındaki bitkilerin element ihtiyacını karşılamak ve toprağın düzenlenmesi amacıyla üniversitemizde üretilen solucan gübresi ve sölom sıvısı kullanılmaya başlandı. Bu sayede kampüs alanındaki bitkiler sağlıklı bir şekilde gelişecek.
Kampüs alanında bulunan bitkilerin daha hızlı ve sağlıklı gelişmeleri açısından elde edilen katı solucan gübresi, bitkinin kök bölgesine, sölom sıvısı da suya karıştırılarak kullanılıyor. Böylece bitkilerin su ihtiyacı ile beraber besin elementi ihtiyacı da karşılanıyor.
Solucan gübresi ve sölom sıvısı ne işe yarar?
Çok iyi bir toprak düzenleyicisi olan solucan gübresi hem solucan humusu hem de sölom sıvısı sayesinde toprağı organik maddece zenginleştiren, Ph dengesini ve toprağın biyolojik yapısını düzenleyen, fiziksel yapısını iyileştiren bir özelliği bulunmaktadır. Sölom sıvısı sayesinde; mikroorganizmalar, enzimler, bitki besin elementleri açısından toprağı zenginleştirmekte ve yetiştirilen bitkilerin daya sağlıklı gelişmelerine katkıda bulunmaktadır.
Genel itibariyle mükemmel yapısı sayesinde solucan humusu, gözenekliliği, havalandırma özelliği, drenaj sağlama özelliği ve nem tutma kapasitesine sahip oluşuyla granül yapıda olan turba gibi bir malzemedir. Solucan suyu (Vermiwash) ise sulu solucan humusu ile sistemde mevcut olarak bulunan solucanın algıladı sıvıdan oluşan bir malzemedir. Beslenmeleri esnasında solucanlar yedikleri maddeyi sindirirken ve hareket ederken salgıladıkları sıvı sölom sıvısı olarak bilinmekte olup, bu sıvı oluşan gübrenin içine işleyerek topraktaki patojenleri baskılar, bitkileri korur ve dirençlerini artırır. Sölom sıvısı topraktaki birçok besin maddesini parçalayarak bitkinin alabileceği hale dönüştürür ayrıca organik olmayan tüm maddeleri içeriği ile organik hale dönüştürür. Solucan gübresinin içerisinde bulunan sölom sıvısı bitkilerde sağlıklı ve hızlı gelişim sağlar.