SON DAKİKA

Newroz alanına kitlesel akış sürüyor

Tarihi Diyarbakır Newroz'una akışlar devam ederken, alanda çekilen halaylarla Newroz coşkuyla kutlanıyor. Newroz programının Tertip Komitesi'nin açılış konuşmasıyla başlaması bekleniyor. 21 Mart, 2015 05:11 Güncelleme: 21 Mart, 2015 05:11 Newroz alanına kitlesel akış sürüyor

DİYARBAKIR - Milyonların "Êdî Bes e ji Reber Apo re Azadî/Artık Yeter Önder Apo'ya Özgürlük" şiarıyla bir araya geldiği tarihi Diyarbakır Newroz'u dünya üzerindeki büyük buluşmaları aratmayacak bir coşku ile devam ediyor. Sabahın ilk saatlerinde alana dört bir koldan başlayan girişler devam ederken, soğuk havaya rağmen alanı dolduranlar Newroz'un sıcaklığıyla halay çekmeye ve sloganlarıyla da Newroz coşkusunu yaşatmaya devam ediyor.



Günlerdir konuklar için yoğun diplomasi çalışmaları yürütülen Newroz'a yurt içinden ve yurt dışından da yüzlerce konuk katıldı. Başta dört parça Kürdistan olmak üzere Ortadoğu ve Avrupa ülkelerinden onlarca siyasi parti, sivil toplum örgütü, kurum ve kuruluşların temsilcisinin katıldığı ve "Öcalan'a özgürlük" buluşmasına dönüşen Newroz'a ABD, İngiltere, Fransa, Avustralya gibi ülkelerin de bulunduğu 25 ülkenin büyükelçiliklerinden müsteşarlar, Ortadoğu ve Avrupa ülkelerinden 35 farklı heyet, Rojava'nın her üç kantonundan aralarında PYD Eş Başkanı Asya Abdullah ve üç kantonun eş başkanlarının da bulunduğu kalabalık bir heyet, protokolde yerini alacak. Sabah saatlerinde protokolde ilk yerini alan ise PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın kardeşi Fatma Öcalan oldu.

Avrupa'dan katılan heyetlerin arasında Danimarka Kızıl / Yeşil Parti milletvekillleri Nicolaj Villumsen ve Soren Sondergaard, Danimarka Aleviler Derneği Başkanı Feramuz Acar, İspanya'nın Baask özerk bölgesinden Avrupa Parlamenteri Josu Juaristi ve Basklı İspanya Senatosu Üyesi Jon Inarritu, Fransa'dan Yeni Antikapitalist Partisi (NPA) Sözcüsü Olivier Besancebot, Katalanya'dan ise aralarında akademisyen-yazar ve araştırmacıların da bulunduğu 16 kişilik bir heyet, İsveç Sosyal Demokrat Parti milletvekilleri Yılmaz Kerimo ve Serkan Köse de bulunuyor. Türkiye'den de çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisinin katıldığı kutlamaya Sibel Bulut ve Suphi Nejat Ağırnaslı başta olmak üzere Kobanê direnişinde yaşamını yitirenlerin aileleri, Gezi direnişi sırasında polis şiddetiyle yaşamını yitiren Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan, Ethem Sarısülük'ün annesi Sayfi ve abisi Mustafa Sarısülük, Medeni Yıldırım'ın ailesi, Ahmet Atakan'ın annesi Emsal Atakan ESP, EMEP, ÖDP'nin genel başkanları ve İHD, TUHAF-FED, YAKAY-DER, KESK, Devrimci 78'liler Federasyonu, Halkevleri gibi sivil toplum örgütlerinin genel başkanları da katıldı.

Milyonların coşku, heyecan ve mesajlarını dünya kamuoyuyla canlı paylaşmak için akredite olan basın mensuplarının rahat çalışabilmesi için platformun ön tarafında bir alan oluşturuldu. Alanın beş farklı bölgesine kurulan LED ekranlarda PKK Lideri Öcalan'ın önceki dönemlere ait değerlendirmelerinin ve fotoğraflarının yer aldığı sinevizyon gösterimi yapılıyor. Alan içerisinde farklı dillerde döviz ve pankartlar açılırken, "Newroz ateşi Rojava devrimiyle tutuşuyor", "Zalim Dehaklara karşı hepimiz Kawa'yız" dikkat çeken pankartlar oldu.
Her yıl olduğu gibi bu yılda Karacadağ bölgesinde bulunan köylüler rengarenk süsledikleri atlarıyla süvari birliklerini andırır bir görüntüyle alana geldi. Birçok noktadan atılan havai fişekler ise alandaki coşkuyu arttıran bir diğer ayrıntı.

Konukların mesajları ve konuşmaları anlayabilmesi için ise eş zamanlı simültane yöntemiyle 6 farklı dilde çeviri yapılıyor.

Tarihi kutlamanın program akışı

Milyonların saygı duruşu ile başlayacak olan kutlamada ilk olarak Tertip Komitesi adına DBP İl Eş Başkanı Ali Şimşek açılış konuşmasını yapacak, ardından da kutlamaya gönderilen mesajlar okunacak. Mezopotamya Kültür Merkezi Korosu (MKM) Dünya Devrim Şarkıları Korusu'nun devrim marşlarını seslendirmesinin ardından tarihi Newroz ateşi tutuşturulacak. Newroz ateşinin tutuşturulmasıyla coşkunun ikiye katlanacağı kutlamada, ev sahibi olarak Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı bir konuşma yapacak. KJA adına Özgür Kadın Elif Kaya ve PYD Eş Başkanı Asya Abdullah'ın konuşmasıyla devam edecek olan kutlamada son olarak DTK Eş Başkanı Selma Irmak konuşacak. Konuşmaların ardından ise tüm dünyanın merakla beklediği PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın mesajı İmralı heyeti tarafından Kürtçe ve Türkçe olarak okunacak. Kutlama Berfîn Mamedova, Nistihman, Koma Agiri (Rojava Grubu), Suavi ve Kawa'nın sahne almasıyla sona erecek.

Alana akış, sağanak yağış ve soğuk havaya rağmen kitlesel bir şekilde devam ediyor.

Yorum Ekle