SON DAKİKA

Nebejê Yılmaz, bêje Hazreti Ali,bêje Mirze Mıhemed (Söyleme Yılmaz, Söyle Hazreti Ali, söyle Mirze Mehamed)

Nebejê Yılmaz, bêje Hazreti Ali,bêje Mirze Mıhemed (Söyleme Yılmaz, Söyle Hazreti Ali, söyle Mirze Mehamed) 14 Aralık, 2016 05:55 Güncelleme: 14 Aralık, 2016 05:55 Nebejê Yılmaz, bêje Hazreti Ali,bêje  Mirze Mıhemed

(Söyleme Yılmaz, Söyle Hazreti Ali, söyle Mirze Mehamed)

anılar...

Nebejê Yılmaz, bêje Hazreti Ali,bêje  Mirze Mıhemed

(Söyleme Yılmaz, Söyle Hazreti Ali, söyle Mirze Mehamed)

Bölgemizde bir kişi, konu ettiği kişi, aile, ideoloji veya bir nesneye sempati duyuyorsa, onunla ilgili olumlu öğeleri abartarak öne çıkarır. Olumsuzlukları ise küçültüp, arkaya atarak onu alabildiğince yüceltilir. Sevmiyorsa bu sefer tersini yaparak onu yerin dibine batırır.

Bu konuda özlesi olduğum bir olayı sizlere anlatmak istiyorum. Okul tatil olmuş, bende memlekete gelmiştim. Ailemize yıllarca kullandığı, plakasız bir jeepimiz vardı.

Bir gün jeepe binip köye gittim. Geri dönerken, şehir girişinde bir polis beni durdurdu ve jeepin neden plakasız olduğunu sordu.

Ailemiz yıllardan beri bu jeepi plakasız kullanıyordu.Kasabamızda görev yapan bir polisin bunu bilmemesi imkansızdı.Beni yabancı gördüğü için böyle davrandığını düşünerek,,gayet nazik bir üslupla”Memur Bey ben Çamlıbel ailesindenim..Ailemiz yıllardır bu jeepi böyle kullanıyor.”dedim.O da “Peki hadi git” dedi.Birbirimizden ayrıldık.

 

Arabayı evimizin bahçesine park edip çarşıya gittim. Polisle olan bu diyalogu gören bir terzi,kahve önünde toplanan esnafa şöyle anlatıyordu,”Mın  nihêreYılmaz lı jepê siyar bûye ju gund t'e.Qaymaqam derkete pêşiya wi u got'Ulan dur.'Yılmazkır jeepê peyabû rıkEfê Qaynaqam kır got' ulan senin babandır'

 

“Qaymaqam jê ra got ' sen jeepi plakasız kullanamasın' 'Ben böyle kullanırım. Sen Allahın gelse   mani olamaz'Got û jipê ajote ser Qaymaqam.Fegirê Qaymagam hidi mabû bın jipê da bıpırçıqe,Jip go vıız derbas bû heyran”çu.Ez nızanım çı bêjim?Yılmaz ne bû Rustemê Zan bû heyran

(baktım Yılmaz Jeeple köyden geliyor.Kaymakam önüne çıktı.Ve 'ulandur' dedi.Yılmaz jeepten inip Kaymakama hücum edip,'ulan senin babamdır.' Dedi.kaymakam' bu jeepi plakasız kullanamazsın ' dedi.O da ben kullanırım,senin Allahın gelse bana mani olamaz.' Dedi ve jeepi Kaymakamın üstüne sürdü. Zavallı az kalsın eziliyordu. Jeep vız diye geçip gitti.Vallahi ne söyleyeyim bilmem ki,bu çocuk tıpkı zaloğlu Rustem'di.)

Beni karşıma çıkan Polisti. Adam onu kaymakam yaptı. Ne o bana ulan dedi, nede ben ona posta koyup jeepi üstüne sürdüm. Ama adam olaya öyle çarpıtarak ve abartarak anlatıyordu. Muhtemelen yöneticilerine yapmayı düşündüğü şeyi bana yaptırıyordu.

O böyle anlatınca, dinleyiciler durumu? dinliyenlerden birisi”Bawo Yılmaz wek mi cahile,mektebên mezında dıxvisne, Ne Qaymaqam,ne vali,ne ji cendirme qumandani dıkare pêşiya wida xeberde”(Yılmaz cahihmidir?büyük mekteplerde okumuş.Ne Kaymakam,ne Vali ne Jandarma komutanı karşısına  konuşamaz)

 

Diğer birisi” Bawo herkes dikşine  xalê xwe. Bı rasti mala Şex Ozo mêrin egitin.Elheq Yılmaz kışandiye Xalê xwe.Nebeje yılmaz,bejê Hezreti Eli,bêje Mirze Mıhemed”(herkes dayısına çeker.doğrusu Şex Ozo yiğit adamdır.Elhak yılmaz dayısına çekmiş.Söyleme Yılmaz.Söyle Hazreti Ali.Söyle Mirze Mıhamed)

Bu olay günlerce ilaveler yapılarak kasabadan anlatıldı. Şayet onların dolduruşuna gelseydim, gerçekten gidip Kaymakama posta koyabilirdim.

Kervan Yürüyor Kitabından-Yılmaz Çamlıbel

NOT: Gerçekten yazar çok güzel bir noktaya değinmiş. Halen o abartılar toplumuzda mevcuttur. C.B.

Yorum Ekle