SON DAKİKA

Macron'un Avrupa Rönesansı teklifine Fransız siyasetçilerden tepki

Macron, mektupta gelecek parlamento seçimleri öncesi alınmasını önerdiği kararları belirtmişti 13 Mart, 2019 07:51 Güncelleme: 13 Mart, 2019 07:51 Macron'un Avrupa Rönesansı teklifine Fransız siyasetçilerden tepki

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un geçen hafta açık mektup şeklinde Avrupa'daki gazetelere gönderdiği Avrupa Rönesansı bildirisi Fransız siyasetçilerden tepki gördü. Macron'u klasikleşmiş sloganları tekrarlamakla eleştiren liderler, Fransa'nın Avrupa adına değil önce kendi adına değişime gitmesi gerektiğini söyledi.

Avrupa Birliği'nin karşı karşıya olduğu tehditlerin vurgulandığı açık mektupta Macron, Avrupa vatandaşlarına hitap etmiş ve yazdıkları 28 dilde yayımlanmıştı. Macron, mektupta gelecek parlamento seçimleri öncesi alınmasını önerdiği kararları belirtmişti. “Birkaç hafta içinde, bölgemizin geleceği Avrupa parlamentosu seçimleriyle belirlenecek” diyen Macron, Avrupa Rönesansı adı altında üç alanda reform önerilerinde bulunmuştu; özgürlük prensipleri, güvenlik ve gelişme. Macron, aynı zamanda Brexit'i Avrupa'yı tehdit eden en önemli unsurlardan biri olarak ifade etmişti.

France 24'te yer alan habere göre, Macron'un açık mektubu, Fransa'nın sağ ve sol kanadından tepki çekti. Sağ kanattan Les Republicains partisinin lideri Laurent Wauquiez, Macron'un yanlış bir ikili çözüm sunduğunu belirtti. “Avrupa için başka bir yol var” başlığıyla yayımlanan yazısında Wauquiez, Macron'un milliyetçilier ve ilerlemeciler gibi iki kutup arasında sıkıştığını belirtti.

"Fransa önce kendi evinin önünü temizlemeli"

Wauquiez, Macron'un sözlerinin yıllardır söylenen sloganlar olduğunu belirterek, “Fransa gerçekten Avrupa'yı yeniden inşa etmeyi düşünüyorsa önce kendini evinin önünü temizlemelidir; ekonomi yönetimimiz, reform yetersizliğimiz, kamu harcamalarının fazlalığı gibi sebepler asıl Fransa'yı Avrupa'nın hasta adamı yapıyor. Partnerlerimizin, Avrupa bölgesinin en çok kamu açığını yapan liderin sözünü dinleyeceğini sanmıyorum”

“Medeniyette yeni bir dönem”

Sol kanattan France Insoumise lideri siyasetçi Jean-Luc Melenchon de Macron'u aynı sloganları tekrarlamakla eleştirdi. “Russofobik” bir paranoyayla Avrupa klişelerini tekrarladığını belirten Melenchon, “Bütün ekolojik ve sosyal sorunlar, bu tarz anlaşmaların köklerinde yatıyor” dedi. Demokrasi tehditlerinin sanıldığı gibi Rusya'dan gelmediğini söyleyen Melenchon, “asıl tehdit, 17 haftadır süren Sarı Yelek eylemlerine sebep olan Fransız liderinden kaynaklanıyor” dedi.

Yorum Ekle