TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın Sebahattin ÖZTÜRKtarafından Anayasa'nın 98'inci ve İçtüzük'ün 96'ıncı ve 99'uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Leyla ZANA
Ağrı Milletvekili
10 Ağustos 2015 tarihinde Muş'un Varto ilçesinde çıkan çatışmada ''yaşamını yitirdiği'' iddia edilen YJA Star gerillası Kevser Eltürk'ün (Ekin Wan) olduğu belirtilencenazenin, polislertarafından işkence edildikten sonra çırılçıplaksoyularak teşhir edildiğinedairfotoğrafınınsosyalmedyadayayınlanmasıüzerineMuşValiliği de "Kamuoyuvevaliliğimizcekabuledilemeyecekşekildekibugörüntüleriçeken, yayınlayanvesosyalmedyayaservisedenkişiveyakişilerhakkındaadliveidarisoruşturmabaşlatılmıştır." şeklinde bir açıklamadabulunmuştur. Görülen o kisorun bir Kürt kadının nasıl olup da işkencede öldürülüp çırılçıplak sokağa atıldığı değil, sosyal medyada fotoğraflarının paylaşılmış olmasıdır.
Ekin Wan'ın naaşını gömülmeden önce görenlerden DBP Van İl EşBaşkanıHamiyetŞahin, cenazeninEkin'eaitolduğunubelirterek, vücudundasürüklendiğineve işkence edildiğinedairçok sayıda bulguya rastladıklarını dile getirmiştir. Bir insanın, bir kadının akıl almaz işkencelerle öldürülmesi bir yana çıplak bedeninin hunharca teşhir edilmesi ne islamiyete ne de insaniyete sığan bir eylemdir.
Çırılçıplak soyulmuş ve vahşi bir şekilde işkence uygulanmış bedeninin teşhir edildiği fotoğraflar, 15 Ağustos günü medyaya servis edilmiştir. Kevser Eltürk'ün cansız bedenini yıkayan kadınların ve görgü tanıklarının ifadelerinden Eltürk'ün yaralı ele geçirildiği ve vahşi bir şekilde işkence edilmek suretiyle infaz edildiği anlaşılmaktadır.
Bu bağlamda;
1- Kevser Eltürk çatışma sırasında mı yoksa yakalandıktan sonra uğradığı işkence ve kötü muamele sonucu mu hayatını kaybetmiştir? Kevser Eltürk'e otopsi yapılmış mıdır? Yapılmış ise adli tıp raporuna göre Kevser Eltürk'ün ölüm nedeni nedir?
2- Eğer Kevser Eltürk yakalandıktan sonra yargı önüne çıkarılması gerektiği yerde iddia edildiği gibi işkence yapılarak infaz edilmiş ise ki bu bir savaş suçu niteliği taşımaktadır, olaya karışan özel harekatçı polisler, sorumlu amirler ve mülki amirler hakkında Bakanlığınızca herhangi bir adli ve idari soruşturma başlatılmış mıdır?
3- Muş Valiliği tarafından yapılan açıklamada Kevser Eltürk'ün cansız bedeninin fotoğraflarını çeken, yayınlayan ve sosyal medyaya servis eden kişi veya kişiler hakkında soruşturma başlatıldığı belirtilmiş ancak cansız bedenini çırılçıplak soyarak sokak ortasına atanlar ve teşhir edenler hakkında herhangi bir soruşturma başlatılıp başlatılmadığı hakkında herhangi bir bilgi verilmemiştir. Bir bütün olarak bu cinsel ve ırkçı şiddet olayına karışanlar hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?
4- 1990'lı yıllarda örneğine birçok kez rastlanılan işkence, kötü muamele ve yargısız infazlar gibi vahşi olaylar hakkında birçok AİHM kararları ve bu gibi olayları yasaklayan Türkiye'nin de taraf olduğu uluslararası antlaşmalar varken girilen çatışmalı süreçte bunların tekrardan yaşanmaması ve önlenmesi için Bakanlığınızca ne tür önlemler alınmaktadır?