SON DAKİKA

Köylerindeki kavgaya isyan ettiler

Hakkari'nin Geçitli ve Akkuş köyleri arasında 5 yıldır yaşanan yayla ve mera kavgası devam ederken, her iki köyün gençleri ortak basın açıklaması düzenleyerek kavgaya son verilmesini istedi. 04 Temmuz, 2014 06:12 Güncelleme: 04 Temmuz, 2014 06:12 Köylerindeki kavgaya isyan ettiler

2009 yılında Hakkari kent merkezine bağlı Geçitli (Peyanıs) ve Akkuş (Dêrê) köyleri arasında yaşanan ve şimdiye kadar bir kişinin hayatını kaybetmesine çok sayıda kişinin yaralanması ve yüzlerce küçük baş hayvanın taranmak sureti ile telef olmasına neden olan yayla ve mera kavgası devam ederken, her iki köyün gençleri alkışlanacak bir davranışa imza attılar.

Hakkari Belediyesi önünde bir araya gelen gençler düzenledikleri ortak basın açıklaması ile Geçitli ve Akkuş köylerinde yaşanan toprak kavgasının sonlandırılmasını istediler.

Geçitli Köyü'nden Murat Akan ile Akkuş Köyü'nden Murat Karagöz isimli gençler tarafından organize edilen açıklamaya her iki köyün gençleri de destek verdi. Hazırlanan ortak basın açıklamasında, yıllardır mezra ve tarla kavgaları nedeniyle bölgede yüzlerce insanın yaşamını yitirdiği belirtilerek, devletin yapmış olduğu toprak reformunun aileler arasında toprak kavgalarına neden olduğu ifade edildi.

Hakkari'de aşiretçiliğin bilinçli bir şekilde canlandırıldığı bunun da kente huzurun bozulmasına neden olduğu kaydedilen açıklamada, Geçitli ve Akkuş köylerindeki yurttaşlar arasında geçmişte yaşanan toprak kavgasının dün tekrar başladığı ve hala devam ettiği anımsatıldı.

Her iki köyün gençleri olarak bu kavgaya son verilmesi çağrısı yapan gençler, “2009 yılında bu iki köy arasında çıkan kavgada 1 yurttaşımız yaşamını yitirmişti. Biz Akkuş ve Geçitli köylerinin gençleri olarak bu kavgaya dur demek istiyoruz. Bu temelde Özelde Geçitli ve Akkuş köylerinde yaşayan yurttaşlarımızı genelde ise bütün yurttaşlarımızı bu konuda biraz daha duyarlı davranmaya davet ediyoruz. Bundan sonra burada gelişebilecek bütün olumsuzluklara karşı birlikte mücadele edeceğimizi belirtmek istiyoruz” ifadelerini kullandılar.

2 gün önce başlayan kavganın devam etmesi durumunda her iki köyün gençleri olarak kavganın sona erdirilmesi için canlı kalkan olacaklarını ifade eden gençler, kavganın tarafı olmayacaklarını belirttiler.

Açıklamanın ardından Geçitli Köyü'nden Murat Akan ile Akkuş Köyü'nden Murat Karagöz isimli gençler birbirine sarılarak, büyüklerine barış mesajı verdiler.

Gruptakiler daha sonra sessiz bir şekilde dağıldılar.

2-251.jpg

3-164.jpg

1-409.jpg

 

Yorum Ekle