SON DAKİKA

Korucu saldırısı protesto edildi

"Xerzan Şehitliği"nde korucuların pusu attığı bilgisi üzerine bölgeye giden sivil toplum örgütü yöneticileri ve gazetecilerin korucular tarafından rehin alınması, sivil toplum örgütü temsilcisinin katılımıyla kınandı. 20 Kasım, 2013 04:43 Güncelleme: 20 Kasım, 2013 04:43 Korucu saldırısı protesto edildi

BİTLİS - Bitlis'te, PKK'lilerin toprağa verildiği Olek köyündeki "Xerzan Şehitliği" civarında korucuların pusu attığı yönündeki bilgiler üzerine 15 Kasım'da bölgeye giden İHD ve MEYADER yöneticileri ile gazetecilerin korucular tarafından kısa süreliğine rehin alınması kent merkezinde ve olayın yaşandığı bölgede protesto edildi.

 

BDP il ve ilçe yöneticileri, İHD Genel Başkan Yardımcısı Serdar Çelebi, İHD Bölge Temsilcisi Şevket Akdemir, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, İHD Bitlis Temsilciliği, KURDÎ-DER, KESK Bitlis Şubeler Platformu ve MEYA-DER Bitlis Temsilciliği yöneticilerinin de katıldığı eyleme Muş, Van, Siirt, Batman ve Van'dan çok sayıda yurttaş katıldı. Ulu Cami önünde yapılan açıklamada konuşan BDP Bitlis İl Başkanı Mehmet Can Demir, işlenen suçlar ve korucuların karıştığı insanlık dışı eylemler gözetilerek koruculuk sisteminin bir an önce lağvedilmesi gerektiğini dile getirdi. 

1.20131119224907.jpg


'Koruculuk sistemi kaldırılmalıdır'

Koruculuğun denetlenemeyeceğini, koruculuk sisteminin başlı başına bir organize suç örgütü gibi çalıştığına vurgu yapan Demir, "Başlatılan barış süreci istenilen ölçülerde gelişmiyorsa da silahlı çatışmaların olmadığı dolayısı ile ölümlerin yaşanmadığı için bizleri ziyadesi ile mutlu etmektedir. Ancak, şer odağı haline gelmiş ve kontrol edilemez durumda olan koruculuk sisteminin, barış sürecinin selameti açısından derhal ve koşulsuz olarak kaldırılması barış süreci açısından hayati önem taşımaktadır. İşte tüm bu nedenlerle, bir an önce hiç zaman kayıp etmeden bu koruculuk melanetinin kaldırılmasını ve bu işlenen insanlık suçlarına bir an önce son verilmesini istiyoruz" dedi.

Aralarında İHD Bitlis Temsilcisi Hasan Ceylan, MEYA-DER Bitlis Temsilcisi Nihat Karababa, DİHA Muhabiri Sinan Aygül'ün bulunduğu 6 kişinin 20 kişilik korucu grubunun silahlı ve sözlü tehditlerine maruz kalmasını kınayan Demir, konunun takipçisi olacaklarını belirtti.

'Ne yaptıkları kendileri de bilmiyordu'

Açıklamanın ardından harekete geçen kitle, araçlarıyla saldırının yaşandığı Bitlis kent merkezine 20 kilometre uzaklıktaki Olek köyüne gitti. Yukarı Olek köyüne gelen çok sayıda yurttaş, olayın yaşandığı bölgeye geçti. Burada konuşan saldırının mağdurlarından İHD Bitlis Şube Başkanı Hasan Ceylan, saldırının nasıl gerçekleştiği hakkında bilgi vererek, "Bu menfur olayı kınıyoruz, kabul etmemiz sindirmemiz olanaksızdır.

 

Olay anında şayet yanımızdaki gazeteci arkadaşımız valiyi aramasaydı olay çok ağır bir şekilde sonuçlanacaktı. O gün burada pusu atıldığına dair bilgi aldık, geçiş sürecinde kurulan gözlem komisyonu olarak gelip yerinde incelemek istedik. Burada karşılaştığımız koruculara kendimizi tanıttık. Ancak gözleri dönmüştü, ne yaptıklarını kendileri de ne yaptıklarını bilmiyorlardı, sağa sola ateş ediyorlardı, ayaklarımızın dibine ateş ediyorlardı. Olayı tekrardan kınıyoruz, takipçisi olacağımız sözünü veriyoruz" dedi.

Şehitliğe yürüyüş

Ardından kitle "Xerzan Şehitliği"ne doğru yürüyüşe geçti. "PKK halktır halk burada", "Bê Serok jiyan nabe", "HPG cepheye misillemeye" sloganlarıyla mezarlık önüne kadar geldi. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından duaların okunması ile grup mezarlıktan ayrıldı.  DİHA

Yorum Ekle