Çoğumuz kefir dendiğinde suratını ekşitip 'şu içmesi zor, kötü tadı olan şey değil mi?' diye geçiririz içimizden. Ama bilsek ki o ekşi, içilmesi zor şey aslında nelere nelere şifa oluyor, konuşamayız öyle rahat rahat. Sizler için kefirin faydalarını hatırlatarak kefiri sevmeyenlere sevdirmeyi, henüz denemeyenlere denetmeyi amaçlıyor ve harekete geçiyoruz.
Kefir nedir?
Özüne bakıldığında fermente süt olduğu öğrenilen kefirin kökeni aslında bayağı geriye, Kafkas Dağları topluluklarına dayanıyor. İnek, koyun ya da keçi sütünden hazırlanabilen bu içecek, meşhur ekşi tadını fermantasyon sürecinden alıyor. Kefirin sürekli duyduğumuz faydalarının nedeni ve tabii ki en çok sorulanlardan olan yoğurt ve sütten farkı; iyi olarak adlandırılan sindirime yardımcı bakterileri süte oranla daha fazla barındırması. Ayrıca vitamin ve mineral bakımından çok ama çok zengin.
Kefirin besin değeri
1 bardağı 150 kaloriye tekbul eden kefir içinde 8 gram yağ, 30 gram kolesterol ve 12 gram karbonhidrat bulunduruyor. Protein olarak bakıldığında 8 - 11 gram protein içerirken günlük A vitamini ihtiyacının %10'ununu, kalsiyum ihtiyacının %30'unu ve C vitamini ihtiyacının %4'ünü karşılıyor. Yine 1 bardak kefirde 125 mg sodyum, 350 mg potasyum ve 4 gram şeker bulunuyor.
Dozu ve zamanı ne olmalıdır?
Yetişkin insanlarda zamanı olmayan bu ekşimtrak içeceğin günde en fazla 2 bardak içilmesi uygun görülüyor. Yetişme çağındaki çocuklarda ise gece yatmadan kullanılabilir.
Hiç dezavantajı yok mu?
Kefirde dezavantaj olarak görülebilecek şeylerin başında, kalori bakımından çok fazla tüketildiğinde kilo aldırabilecek olmasıdır. Ve elbette bağışıklık sistemi zayıf kişilerin doktora danışmadan kullanmaması tavsiye edilir. Kefirin Faydaları: Kefirin faydaları uzun bir liste ancak stresten sindirim sistemine birçok alanda kefirin hayatınızı kolaylaştıracağını hatırlatmakta fayda var. İşte kefirin 23 faydası:
1. En bilindik etki olarak; sindirim sistemini neredeyse mükemmel şekilde düzenler
2. Serinletici aromasıyla kronik yorgunluğu yok eder
3. Stres azaltır, sakinleştirir ve kolesterolü düşürür
4. Kansızlığı önler ve kan bozukluğunu giderir
5. Yüksek tansiyonu düzenler ve dengeler
6. Sinir sistemini güçlendirir
7. İdrar yolu iltihaplarını tedavi eder
8. Özellikle gelişim çağında gerekli olan vitamin, mineral ve protein desteğini sağlar
9. Tırnakların sağlıklı kalmasını sağlar
10. Uykusuzluğu ve sinirsel depresyonu ortadan kaldırır
11. İshal ve kabızlığa gidermede yardımcıdır
12. Cildi güzelleştirir ve parlaklık verir
13. Egzama ve benzeri deri hastalıklarına iyi gelir
14. Diş çürüklerini önler
15. Sağlıklı diyet için önemlidir, kilo almayı önler
16. Astım ve alerjiye karşı direnç sağlar
17. Sinüzite iyi gelir
18. Mide kramplarını hafifletir
19. Kalp sağlığını korur
20. Saçın canlanmasında yardımcıdır
21. Zekâ gelişimine katkı ve zihinsel aktiflik sağlar
22. Antibiyotik kullanımı sonrasında vücuttaki iyi bakterileri korur
23. Akciğer enfeksiyonlarına karşı etkilidir
Kefirin faydaları saymakla bitmez. Her gıdada olduğu gibi kefiri de aşırı tüketmek sakıncalı olabilir. Eğer bir rahatsızlığınız ya da alerjiniz varsa kefir tüketimi konusunda doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.