SON DAKİKA

Irak IŞİD'e karşı Tikrit operasyonunu başlattı

Irak ordusunun, Tikrit'te IŞİD'e karşı geniş çaplı bir operasyona başladığı duyuruldu. Operasyona bölgede Irak hükümetini destekleyen Şii ve Sünni milislerin ve savaşçıların da katılacağı bildirildi. 02 Mart, 2015 06:44 Güncelleme: 02 Mart, 2015 06:44 Irak IŞİD'e karşı Tikrit operasyonunu başlattı

Irak'ın IŞİD'in elinde bulunan Tikrit kentini geri almak için, bir süredir beklenen karşı atağın startı Irak ordusu tarafından verildi.

Irak devlet televizyonu El Irakiye tarafından duyurulan habere göre, Tikrit'te hükümetin desteklediği Şii ve Sünni milisler de ağır top saldırıları ve hava bombardımanları ile desteklenen operasyonda yer alacak.

Irak ordusu tarafından yapılan açıklamaya göre ayrıca operasyonda 3 bin 500 Şii gönüllünün de yer alacağı öğrenildi. Operasyona ilişkin bilgilerin paylaşıldığı El Irakiye haberinde IŞİD'in kimi yerlerden çıkarıldığı ifade edilse de ayrıntı verilmedi.

Operasyon kararının alınmasından önce Tıkrit'te IŞİD 3 çocuğu daha öldürmüş, 3 kadını da yaralamıştı. Öte yandan Irak Başbakanı Haydar el Abadi, Selahaddin eyaletinde operasyon öncesi hazırlıklarını tamamlayan asker ve milislerle yapılan toplantının ardından bir açıklama yaparak, IŞİD'in yanındaki Sünni aşiret üyelerine "IŞİD'den desteğinizi çekin" çağrısı yaptı. Abadi Sunni aşiretlerin "DAİŞ'e desteklerini çekerlerse affedileceklerini" duyurdu.

Tikrit Haziran ayından buyana IŞİD'in elinde bulunurken, kanlı örgüt son günlerde çevrede bulunan Irak'ın askeri üslerine saldırılarını arttırmıştı. IŞİD saldırılarından dolayı göçler de artmış son olarak 500 ailenin evlerini terk etmek zorunda kaldığı ve en az bin çocuğun gıda yetersizliği nedeni ile hayatlarının tehlikede olduğu açıklandı.

Cumartesi günü ise IŞİD 32 Irak polisini infaz etmiş, daha önce de el Bağdadi'de 45 kişiyi de yakarak öldürmüştü.

 

Yorum Ekle