SON DAKİKA

Iğdır Üniversitesinde "Nevruz" Konulu Panel Düzenledi

Iğdır Üniversitesi tarafından Karaağaç Kampüsü konferans salonunda "Nevruz" konulu panel düzenlendi 25 Mart, 2019 02:59 Güncelleme: 25 Mart, 2019 02:59 Iğdır Üniversitesinde "Nevruz" Konulu Panel Düzenledi

Iğdır Üniversitesi tarafından Karaağaç Kampüsü konferans salonunda "Nevruz" konulu panel düzenlendi.


Iğdır Üniversitesi'nden Öğr. Gör. Sözer Akyıldırım, Emekli Öğr. Gör. Turgut Öcal ve Araştırmacı-Yazar Ziya Zakir Acar'ın konuşmacı olarak katıldığı panele Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, kamu kurum amirleri ve öğrenciler katıldı.


Panelin açılış konuşmasını yapan oturum başkanı Öğr. Gör. Sözer Akyıldırım, Nevruz Bayramının tarihi süreçte Türklerin yaşam biçimini şekillendirdiğini ve tabiat hadiselerine bağlı olarak oluştuğunu ifade ederken aynı zamanda günümüze kadar gelmiş bir bayram olduğunu dile getirdi.

" Nevruz, tabiatın uyanışı ve ilkbaharın habercisidir"

Panel kapsamında konuşmacı olarak söz alan Emekli Öğr. Gör. Turgut Öcal ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Iğdır halkının çok büyük bir sevinç ve sabırsızlıkla beklediği ve kutladığı bayramlardan biri de Nevruz Bayramıdır. Nevruz'da her şeyin yeniden doğduğuna inanılır. Nevruz, tabiatın uyanışı ve ilkbaharın gelişinin habercisidir. Nevruz kutlamalarının başlangıcı olarak kabul edilen 21 Mart, gece ile gündüzün eşit olduğu ve zaman hesaplamasında bir başlangıç olduğu gündür.”

"Nevruz, halkın tüm değerlerini bir araya getiren bir bayramdır"

Panelde son olarak söz alan Araştırmacı-Yazar Ziya Zakir Acar da bayramların; yardımlaşma ve dayanışma anlamında toplumsal yapıyı kuvvetlendiren bir olgu olduğunu, ifade etti. Konuşmasının devamında Acar şu ifadeleri kullandı: “Nevruz halkın tüm değerlerini bir araya getiren bayramdır. Evler yeniden temizlenir, boya-badana yapılır, bahçeler temizlenir, halı ve kilimler yıkanır. Aile fertlerine imkânlar ölçüsünde bayramlıklar alınır ve giydirilir. 21 Mart'tan iki hafta önce semeni ekilir ve yetiştirilir, Yeddi-levin denilen en az yedi çeşitten oluşan çerez ve meyve alınır, fakir ve yoksullara yardım edilir ve giydirilir, küs olanlar barıştırılır, hasta ziyaretlerine gidilir. Baca baca yapılır, yumurtalar kırmızıya boyanır ve tokuşturulur ve Nevruz günü düşmanlıklar sona erdirilir.” dedi.

“Nevruz baharın müjdecisi demektir”

Ziya Zakir Acar'ın konuşmasının ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma söz aldı. Alma kısa konuşmasında “Nevruz Bayramı bütünleştirici bir bayramdır. Nevruz baharın müjdecisi demektir. Iğdır'da nevruz bayramları çok keyifli ve anlamlı geçiyor. Başta tüm Iğdır halkının olmak üzere üniversitemiz personeli ve öğrencilerimizin nevruz bayramını en içten duygularımla kutluyorum.” dedi.

Panel yapılan konuşmaların ardından panelistlere  teşekkür belgelerinin verilmesiyle son buldu.

 

 

 

 

 

Yorum Ekle