Açıklamada, Sonuç alıcı gerilla taktikleri ile sayısı 100'ü bulan başarılı eylem gerçekleştirilmiştir. Bu eylemler sonucunda çetelere yüzlerce kayıp verdirilmiş, onlarca ağır, ferdi silah ve birçok farklı türden askeri malzemeye el konulmuştur. DAİŞ çeteleri defalarca Apocu fedai ruh karşısında yenik düşmekten kendini kurtaramamıştır denildi.
2015 yılının Ezidi halkının özgürlük yılı olacağını kaydeden HPG Şengal Komutanlığı, 2014 yılının tarihi direnişlerle dolu olduğu kadar katliamlarla dolu bir yıl olduğunu ifade etti.
Büyük acılar yaşayan Ezidi halkının 21. yüzyılın da en büyük katliam girişimine maruz kaldığı vurgulanan açıklamada, Uluslararası güçlerin açığa çıkarıp örgütlediği, Ortadoğu halklarının bir baş belası haline gelmiş faşist DAİŞ çeteciliği 3 Ağustos 2014 tarihinde bölgenin en kadim kültürlerinden olan Êzidi halkına ve onun kutsal mekanı olan Şengal Dağı'na yönelik yok etme ve işgal saldırısında bulunmuştur. Bu saldırı ile Ortadoğu'nun direnen kültürünün ilk halkalarından olan Êzidilik ve yükselen Kürdistan devrimi hedeflenmiştir denildi.
Bu saldırı karşısında Şengal'i ve Ezidi halkını savunma görevini üstlenen güçlerin sorumluluklarını yerine getirmediğini kaydeden HPG Şengal Komutanlığı açıklamasında şunları belirtti: Bunun sonucunda binlerce insanımız vahşice katledilmiş, binlerce kadın ve çocuk esir alınmıştır. Geriye kalan yüz binlerce insan ise büyük zorluk ve acılarla yönünü Şengal Dağı'na çevirmiştir. Bu şekilde 3 Ağustos 2014 tarihi insanlık tarihinin en kara günleri arasına girmiştir.
Özellikle büyük zorluk ve imkânsızlıklara rağmen dağda kalmayı tercih ederek, toprağını ve değerlerini terk etmeyen 10 bini aşkın insanımız başta olmak üzere tarihin en büyük katliamı ile karşı karşıya kalan tüm Êzidi halkımıza başlatmış olduğumuz bu özgürlük mücadelesini sonuna kadar götüreceğimizi, bu temelde kahraman şehitlerimize layık olacağımızı tekrardan belirterek Êzidi halkımızın ve tüm Kürdistan halkının, özgürlük yılına dönüşecek bu yeni yılını kutluyoruz.
Açıklamada 5 aylık savaş bilançosu ise şöyle açıklandı:
Gerçekleşen eylem ve yaşanan çatışmalar: 143
Sonucu netleşen eylem ve çatışmalardaki öldürülen çete sayısı: 624
Netleştirilen yaralı çete sayısı: 144
İmha edilen araç sayısı: 67
Darbelenen araç sayısı: 64
Şehit düşen gerillalarımız: 19
Şehit düşen YBŞ direnişçileri: 12
Gerçekleştirilen eylemlerde çetelerin üzerinden kaldırılan ve ele geçirilen askeri malzemeler:
1 Hamer aracı
1 adet Tyota pikap
1 adet 12,5'luk doçka silahı ve 4 kutu mermisi
1 adet A4 silahı ve mermileri
6 adet BKC silahı,3050 mermisi, 4 adet zinciri ve bir yedek namlusu
60 adet Kalaşnikof silahı, 38 adet şarjörü, 1270 mermisi ve 18raxtı
6 adet M-16 silahı, 29 adet M-16 şarjörü, 600 adet M-16 mermisi
10 adet B-7 roketatar silahı, 20 adet roketi ve haşvesi
1 adet BKT silahı, 12 adet şarjörü
2 adet Karnas silahı
2 adet G-3 silahı,
14 adet tabanca ve şarjörü
12 adet çelik yelek
3 tane 60'lık havan ve roketleri,
1 tane 82'lik havan kaidesi
17 adet el bombası
200 adet el yapımı mayın
4 adet küçük cihaz
5 gündüz adet dürbünü
1 adet teleskop tipi dürbün
2 adet gece dürbünü
1 Dedektör
6 adet cep telefonu