SON DAKİKA

Hava Ambulanslarının Hayat Uçuşu

Hava Ambulanslarının Hayat Uçuşu 23 Ekim, 2013 06:03 Güncelleme: 23 Ekim, 2013 06:03 Hava Ambulanslarının Hayat Uçuşu

Sağlık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan hava yoluyla hasta sevki uygulaması kapsamında ambulans uçak ve helikopterler sayesinde Ağrı'daki acil hastalar tedavi edilmek üzere İstanbul, Ankara, Samsun, Van, Erzurum, Trabzon, Sivas, Malatya, Batman ve Elazığ gibi illere sevk ediliyor.


Ambulans uçak ve helikopterler, acil hastaların hayatlarını kurtarmada önemli rol oynuyor.

 

AğrıHavalimanı'na iniş yapan ambulans uçak ve helikopterler, özellikle prematüre doğan bebekler ile ileri derecedeki yanık vakası hastaları alarak çeşitli kentlerdeki donanımlı hastanelere götürüyor.

 

Ağrı 112 Birim Amiri Sinan Demir, yaptığı açıklamada, Ağrı'da 2008 yılında ambulans helikopter, 2010 yılında da ambulans uçak uygulamasının hizmete girdiğini belirterek, hava yoluyla hasta sevkinin acil hastalar için bir umut olduğunu söyledi.Demir, şunları kaydetti:"Ağrı'ya sık sık ambulans uçak ve helikopter iniş yapıyor.


Son bir kaç ayda yaklaşık 40 hastayı değişik illere sevk ettik. Bunların çoğu bebekti. Ağrı'da doğum oranı çok yüksek olduğu için hava yoluyla en çok bebek ve ileri derecede yanık vakası olan çocukların sevkini yapıyoruz.

 

Ağrı 112 Acil Servis personellerimiz, gece gündüz demeden hem hasta sevki hem de acil müdahaleler için hazır bekliyor.

 

Amacımız, Sağlık Bakanlığı'nın verdiği böyle bir hizmeti halkımıza en iyi şekilde sunmak ve vatandaşlarımızın bu hizmetten faydalanmalarını sağlamaktır."

 

"Daha çok Ankara, İstanbul, Van ve Erzurum'a hasta sevki yapılıyor"Demir, ambulans uçakların genellikle Ankara ve Gaziantep'ten, helikopterlerin ise Erzurum'dan gönderildiğini ifade etti. Hastaların sevkleriyle ilgili bilgiler de veren Demir, şöyle devam etti:"

Hastalarımızı daha çok Ankara, İstanbul, Van ve Erzurum'a sevk ediyoruz. Psikiyatrik hastalarımızı iseElazığ'a gönderiyoruz.

 

Hastanın durumu ağırlaşırsa doktoru bize bildiriyor. Biz de Ankara'da bulunan Uçak Komuta Merkezi'ni arıyoruz ve hastanın bilgilerini onlara faks olarak gönderiyoruz. Onlar da hastanın tedavi edilebileceği hastaneleri arayıp uygun olan hastaneye sevki için talimat veriyorlar.

 

Sıra gelince de Ağrı Havalimanı'nı arayıp iniş için izin istiyorlar ve iniş saatini bize bildiriyorlar. Biz de uçak veya helikopterin inişine 15 dakika kala hastayı sağlık ekiplerimiz ve doktorlar gözetiminde ambulansla havalimanına gönderiyoruz."Bu şekilde hastanın sevkini gerçekleştirdiklerini belirten Demir,

"Oradan da yine 112 ekipleri tarafından karşılanan hasta, sevki yapılan hastaneye teslim ediliyor.

 

Uçak her saatte iniş yapabiliyor. Bazen gece 1-2 veya 3'te bile biz buradan hasta sevki yapıyoruz ancak helikopterlerde gece görüş sistemi olmadığı için güneş battıktan sonra iniş yapılamıyor.

 

Her hastayı da hava yoluyla sevk edemiyoruz. Beyin kanaması gibi bazı hastalıklar, yüksek basınçtan etkilendiği için bu gibi vakalarda karayolunu tercih etmek durumunda kalıyoruz.


Gaziantep, Samsun, Batman, Elazığ, Erzurum, Van, Malatya, Trabzon,Ankara ve İstanbul gibi illerimize hemen hemen her hafta hasta sevki yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

 

Hava yolu uygulaması olmadığı yıllarda bu illere hastaları kara yolu ile sevk ettiklerini hatırlatan Demir, "Tabi bu hem hasta hem de personel açısından dezavantajdı.

 

Çünkü sevk ettiğimiz hastalar durumu ağır olan ve acil müdahale yapılması gereken hastalar olduğu için zaman faktörü çok önemli. Hava yolu ile artık bu risk azaldı" dedi.

Yorum Ekle