SON DAKİKA

Hakkari'de kamu emekçileri grevde

KESK'in Türkiye genelinde “İnsanca Yaşam, Güvenceli İş-Güvenli Gelecek, Demokratik Bir Türkiye” talebiyle başlattığı 1 günlük greve Hakkari'deki emekçiler de destek geldi. 06 Haziran, 2013 03:41 Güncelleme: 06 Haziran, 2013 03:41 Hakkari'de kamu emekçileri grevde

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonunun (KESK),  “Kamu yararının ortadan kaldırılmasına, kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına, performansa göre ücretlendirmeye, esnek, güvencesiz, kuralsız çalışmaya, siyasi kadrolaşmanın son durağı 'hükümet memurluğuna', iş ve ücret güvencemizin adım adım ortadan kaldırılmasına karşı 'insanca yaşam, güvenceli iş-güvenli gelecek, demokratik bir Türkiye' için başlattığ 1 günlük greve Hakkari'deki emekçiler de destek verdi.



Emekçiler çalıştıkları kurumların önünden yürüyüş kolları halinde belediye önünde kurulan grev çadırına geldiler. Burada davul zurna eşliğinde halaylar çeken emekçiler AKP politikalarını eleştiren sloganlar atıp marşlar söylediler.

Emekçilerin grevine BDP PM Üyesi Mehmet Sıdık Akış, BDP Hakkari İl Başkanı Rahmi Kurt, Hakkari Belediye Başkan Vekili Abdullah Kılınç, BDP Merkez İlçe Başkanı Yavuz Aksaç, Hakkari Demokrasi Platformu bileşeni STK'lar, il genel ve belediye meclis üyeleri ile Özgür Gündem Gazetesi Yazarı Ragıp Zarakolu ve Araştırmacı-yazar Gülçiçek Günel Tekin ile vatandaşlar destek verdi.

Grev nedeniyle birçok işyerine 'Grevdeyiz' pankartı asılırken, Cumhuriyet Caddesi'nin belediye önünden geçen şeridi tek taraflı olarak trafiğe kapatıldı.

Kamu emekçilerinin neden grevde olduğuna ilişkin açıklama yapan KESK Hakkari Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Cemal Balıkesir greve destek veren bütün emekçilere teşekkür ederek, hükümetin 657 sayılı devlet memurları yasasında yapmak istediği değişiklikle '2 buçuk milyonu aşkın kamu emekçisinin umutlarının karartıldığına değindi.

Balıkesir, 657 Sayılı Devlet Memurları Yasası'nda yapılması planlanan değişiklikleri içeren torba yasa tasarısı için 'emekçilerin başına örülmek istenen torba yasa tasarısı' ifadesi kullanılırken bu torba yasa tasarısının yasalaşması durumunda yaşanacak olumsuzluklar şu şekilde sıralandı:

1. Kamuda, Müdür, İl Müdürü, Daire Başkanı kadrolara yapılacak atamalarda aranan sırası ile 8, 10 ve 12 yıllık hizmet süresi 5 yıla indirilecek. Bu pozisyondakiler için 5 yılın hesabında sadece kamudaki süreler değerlendirilecek.

2. 6400 ek göstergeli Genel Müdür ve üstü kadrolara atanmada yine 5 yıl hizmet yeterli olacak. 5 yılın hesabında bu kez özel sektördeki süreler de değerlendirilecek. Üstelik bu kadrolara daha önce hiç memuriyeti olmayanlar da atanabilecek.

3. Müdür ve üstü kadrolara atanmada belirli süre o kurumda çalışmış olma, belirli bölümleri bitirmiş olma gibi şartlar aranmayacak.

4. Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı gibi kurumlardaki üst düzey kadrolara meslek mensubu olmayanlar da atanabilecek.

 

Örneğin Adalet Bakanlığına bağlı müdürlüklerin büyük bölümüne atanabilmek için, hukuk fakültesi mezunu olma, hâkim, savcı ya da avukat olma şartlarının yanı sıra ve kamuda belli bir hizmet süresine sahip olma şartı da ortadan kaldırılacak.

 

Yani mesleğin gerektirdiği hizmet yılı, fakülte-eğitim şartları kaldırılacak. Adalet Bakanlığındaki üst düzey kadrolara İlahiyat Fakültesi mezunu, meslekle uzaktan yakından ilgisi olmayanlar atanabilecek.

5. Böylesine önemli görevlere atanmada tek kriter sadece ve sadece AKP yandaşlığı olacak. Kamuda yıllarca hizmet eden gerekli şart ve nitelikleri taşıyanların başına bu Yandaş-CEO-Tüccar takımı amir olarak atanacak.

Emekçilerin grev nedeniyle belediye önündeki bekleyişleri devam ediyor.

 

Yorum Ekle