ERZURUM KARAYOLLARI 12.BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE SESLENİŞ!
Doğubayazıt konumu itibariyle, doğuanadolu bölgesinde, doğudan batıya, kuzeyden güneye geçiş noktasında yer almaktadır.
İlk çağlarda günümüze kadar konumu ve stratejik yapısından dolayı Doğubayazıt hemen her dönemde önem taşımıştır.
Ticaretin gelişmesini sağlayan kervan yolları, ordu güzergâhları, hac yollarının bölgeden geçmesi ulaşımın rahat ve güvenli olması önem taşımaktadır.
Doğubayazıt bölgesinde sadece iki yıkık Tarihi köprü mevcut.
1-Pıra Belek(Alaca köprü)
2-Pıra Hamo (Hamo köprüsü veya kavşak köprüsü)
Pıra Belek (Alaca köprü) Karayolları Genel Müdürlüğü denetiminde, Erzurum Karayolları 12.Bölge Müdürlüğünüzce onarılmış olup,Doğubayazıt halkına armağan edilmiştir.Binlerce teşekkür!.
Ancak aynı kurumca Pıra Hamo (Hamo köprüsü) salt taş duvarlarla ihata altına alınmış olup, onarılmamıştır.
Sayın Bölge Müdürümüz,
İşte görüldüğü gibi tarihi HAMO KÖPRÜSÜ (KAVŞAK KÖPRÜSÜ)nün üst kısımı olduğu gibi kalmıştır.
Bu Köprünün üstünü yaparak tıpkı Pıra Belek (alaca Köprü) gibi Doğubayazıt'a armağan etmenizi bekliyoruz
PIRA HAMO'NUN(HAMO KÖPRÜSÜNÜN) TARİHÇESİ
Doğubayazıt'a 5 kilometre uzaklıkta İran transit yolunun yanında Van-Ağrı-Doğubayazıt kavşağında bulunan tek köprüdür.
Pıra Hamo(Hamo köprüsü)nün yapımı 1674 yılında tarihi İshakpaşa Sarayının temelinin atılışının öncesine rastlar.
Beyazıt'ın Kürt Miri Mir Mıhammed Pır Bela tarafından Pıra Belek(Alaca köprü) ile Pıra Hamo(Hemo köprüsü) aynı anda stratejik nedenlerle yapılır.
Köprünün ismi köprüde usta olarak çalışan ve aynı zamanda köprünün mimarı olan 'HAMO' ustadan gelmektedir.
Köprü 1915 yılına kadar süren Rus işgali sırasında, İran/Mako'dan gelen Ağrı/Eleşkirt Mollakasım köyündeki kömür madenine uzanan ve bir kolu da Van İstikametinden İran Rızaye kentine uzanan demiryolu geçişine de hizmet etmiştir.
Köprünün mimarı yapısı Pıra Belek (Alaca köprü) mimarısi ile örtüşmektedir. Pıra Belek(Alaca köprü) Doğubayazıt'ın Kotis Köyünde ki beyaz taş ocağında getirtilen beyaz taşlar ve Doğubayazıt'ın Örtülü Köyündeki taş ocağından getirtilen siyah taşların karışımı ile yapılmıştır.
Pıra Hamo(Hamo köprüsü) ise salt Kotis köyünde temin edilen beyaz taşlarla örülmüştür.
Köprü Cumhuriyet döneminde zamanla tahribata uğramış ve köprüyü oluşturan köşeli taşlar sökülüp yerinden alınmıştır. Daha sonra köprü ortadan ikiye ayrılmıştır.
Bir tarih sevdalısı olan Nuri Öztürk, Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası Birliği Van Şube Başkanı Doç.Dr.Şahabettin Öztürk'ü Doğubayazıt'a davet etmiştir.
Bu davete icabet eden Doç.Dr.Şahbettin Öztürk,Nuri Öztürk'le birlikte Pıra Belek(Alaca köprü)ile Pıra Hemo(Hamo köprüsü) üzerinde incelemelerde bulunarak,her iki köprünün de,Menba Cephe Rölövesi,Mensap Cephe Rölövesi ile köprülerin köprü restitüsyon planı,Menba Cephe Restitüsyonuve köprülerin Mensap Cephe Restitüsyonunu çizmiştir.
Ayrıca Doç.Dr.Şahabettin Öztürk'le Prof.Dr.Oktay Belli'in organize ettiği çeşitli sempozyumlarda birlikte olduk.Bazı sempozyumlar da Doç.Dr. Şahabettin Öztürk sürekli her iki köprü konusunu gündemde tuttu.
Gerek Doğubayazıt Halkın Sesi Gazetesi olarak ve gerekse bir tarih sevdalısı olan Nuri Öztürk ile Doç.Dr.Şahabettin Öztürk'ün büyük çabaları meyvesini vermiştir.
Tarihi Pıra Belek(Alaca köprü)Karayolları Genel Müdürlüğü Erzurum Karayolları 12.Bölge Müdürlüğünce onarımı başlatılmış olup,Doğubayazıt'a armağan edimliştir..
Ancak Pıra Hamo(Hemo köprüsü) salt etrafı taş surlarla ihate altına alınmıştır..
Karayolları Genel Müdürlüğüne ve Erzurum Karayolları 12. Bölge Müdürlüğüne seslenerek, diyoruz ki;Tarihi Pıra Hamo (Hamo köprüsü) nü orjinalına uygun olarak yapıp Doğubayazıt'a kazandırması Doğubayazıt'lıların büyük özlemidir.
Lütfen Pıra Hamo'yu( Hamo köprüsü) yazgısına terk etmeyelim!...
Cevdet Baycan yazıyor