Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM'nin yeni dönem açılış konuşmasında muhalefet milletvekilleriyle polemiğe girdi.
HDP'nin Genel Kurul'a girişinde ayağa kalmadığı konuşmasına da başladığında salonu terk ettiği Erdoğan'ı daha çok AKP'liler konuşması boyunca ayakta alkışladı.
Konuşmasında, "Milletim beni rütbelerin en büyüğü olan Cumhurbaşkanlığı'na laik gördü" sözleri üzerine AKP'li vekiller Erdoğan'ı ayağa kalkarak alkışladı. Erdoğan, konuşmasının devamında, "Kürt kardeşlerimize seslenmek istiyorum, biz onlarla gönül birliğe yapmışız" sözleri üzerine muhalefet parti milletvekillerinden biri HDP'nin salonu terk etmesini hatırlatarak, "Kürt kardeşlerin burada yok" sözleri üzerine, Erdoğan AKP sıralarını işaret ederek, "Burada Kürt kardeşlerimiz var" dedi. Erdoğan HDP sıralarını da göstererek, "Onlar Kürt kardeşlerimizi temsil etmiyor, burada Kürt kardeşlerim var ama siz tanımıyorsunuz" dedi.
Erdoğan, "İstiyoruz ki gönül birliği sağlansın, her bir Kürt kardeşim elini vicdanına koysun ve Türkiye nereden nereye gelmiş onu görsün. Biz Kürt kardeşimizle yine gönül diliyle konuşacağız. Dağ taş demeden operasyonlar süreklileşen şekilde devam edecek. Kardeşliği bozmamak için son derece hassas davranıyoruz" dedi. Savaşı başlatarak bitirdiği çözüm sürecine de değinen Erdoğan, "Çözüm süreci 78 milyonun kardeşliğini pekiştirmek için son aşamaydı. Bu aşamada kardeşlik huzur adına silahların bırakılması gerekiyordu. Türkiye dışındaki çevrelere taşeronluk yapan örgüt bunu yapmadı. Terör örgütü hangi dilden anlıyorsa o dilden cevap veriyor, vermeye devam edeceğiz... Silahların susması demiyorum, silahların bırakılması üzerine de beton dökülmesinden bahsediyorum. Kimi medya ve hain odaklar terör örgütünü desteklese de Türkiye istiklal ve istikbal mücadelesinden taviz vermeyeceğiz. Kimin terörün arkasında durduğunu halkımız görmektedir. Korucuyu, silahlı güçleri A şahsınınmış gibi göstermek terörü desteklemektir. Terör örgütünün siyasetin üzerinde vesayet kurulmasına izin verilmesi de zaaftır. Siyasi partiler terör karşısında tek yürek olmadıkları müddetçe, şehitlerin hatırası karşısında mahcup olacaklardır" şeklinde konuştu.
Erdoğan, dış ülkelerin "terörü" destekliğini savunarak, "Gerek DAİŞ gerek PKK olsun" sözlerinden sonra bir milletvekilinin itiraz etmesi üzerine de Erdoğan, milletvekiline dönerek, "Rahatsız mı oldun" diye konuştu.
Erdoğan, geçmiş yönetimler gibi Kürt sorununu "bölgenin geri kalmışlık" sorununa indirgeyerek, "Teröristle mücadele önemlidir ama yeterli değildir, esas olan terörle mücadeledir. Bataklığı kurutmaktır. Bunun için istismar konusu olan bölgenin geri kalmışlık sorununu çözmeye çalışırken, öte yandan diğer adımları atıyoruz" dedi.
Erdoğan, "Çözüm sürecinde amacımız, terörün tüm boyutuyla sıfıra indirmekti. Tek bir vatandaşımızın canı yanmasın, çocuklar yetim kalmasın, anne babalar boynu bükük kalmasın diye uğraştık. Milletimizde bize destek verdi. 6-8 Ekim olayları terörünün yeni yüzü ve yöntemleri konusunda bizi uyardı. Biz akan kanı durdurmak isterken, birilerinin kan akıtmak için adeta sabırsızlandığına ve el ovuşturduğuna şahit olduk. 7 Haziran'da milletin iradesine ipotek konulması girişimlerine gittiğim yerlerde bizzat şahit olduk" dedi.
Erdoğan'ın, savaşı kendisinin başlatmadığını, "Hadiseyi şahsımın ve hükümetimin başlattığı propagandasını başlayarak, hedef şaşırtmaya çalıştılar" sözleriyle dile getirerek, "Bu toprakları kendimize vatan yapmak için bin yıldır mücadele veriyoruz" dedi. Bu sözler üzerine "Burası zaten bizim vatanımızdır" diyerek Erdoğan'ın sözü kesildi. Bunun üzerine Erdoğan, "Bu coğrafyada yaşamaya devam edeceksek... Biz o bölgelere çok gittik, siz kaç kez gittiniz, gidin oralarda siyasi teşkilat kurun. İlçeleri bile dolaşıyorum. Bin yıldır verdiğimiz mücadeleyi gelecekte de devam ettireceğiz. Burada terörle mücadelede görev alan tüm güvenlik görevlilerimize başarılar diliyorum, Şehitlerimize Allahtan rahmet diliyorum. Şehitlerimizin sevenlerine başsağlığı diliyoruz" diye konuştu. Erdoğan, "Kıyamete kadar şehitlik devam edecektir, Allah yolunda ölenlere ölü demeyeniz. Onlar ölü değil ama siz bilemezsiniz" diye konuştu.
Erdoğan, koalisyon görüşmelerinin sonuçlanmaması konusunda da muhalefet partilerini suçladı.