SON DAKİKA

Dondurucu soğukta balıkçıların ekmek kavgası

02 Ocak, 2013 08:37 Güncelleme: 02 Ocak, 2013 08:37 Dondurucu soğukta balıkçıların ekmek kavgası

Yoğun kış şartlarının yaşandığı Ağrı'da, giydikleri eldiven, tulum ve çizmelerle Murat Nehri'ne giren balıkçılar, buz gibiSuda balık avlayarak Ekmek parası kazanıyor.


Cemil Karip'in Özel Haberi

Dondurucu soğuğa aldırış etmeden ağ ile balık avlayan vatandaşlar, yakaladıkları balıkları satarak ailelerinin geçimlerini sağlıyor. Balıkçılar, giydikleri tulum ve çizmelerle nehirde bellerini aşan Suyun içerisinde balık avlamaya çalışıyor.


Balıkçılardan Halis Güney, AA muhabirine yaptığı açıklamada 30 yıldır Murat Nehri'nde balık avladığını söyledi. Güney, her Gün sabahın erken saatlerinde arkadaşları Ebubekir Bakır, Bülent Aslan ve Ahmet Yakut ile nehirde balık avladıklarını belirterek, günlük 30-40 kilo arasında balık tuttuklarını ifade etti.


Arkadaşlarıyla kişi başına 20-30 lira kazandıklarını belirten Güney, şöyle devam etti:

''Balıkçılık dışında herhangi bir gelirimiz yok. Günlük ancak 30-35 kilo balık avlayabiliyoruz. Avladığımız balıkları Ağrımerkez ile Hamur ilçesinde kilosunu 2.5 liradan satıyoruz. Ortalama günlük 80 liralık balık satıyoruz. Bu kazandığımızı da 4 kişi paylaşıyoruz. Kişi başı 20 lira düşüyor. Kazandığımız para mutfak masrafımıza yetmiyor. Mecbur olmasak bu kara kışta dondurucu soğukta ne işimiz olur.''


Güney, dondurucu soğuğa rağmen balık avlamaya devam ettiklerini vurgulayarak, ''Soğuk havalarda eksi 30 derecelere varan bu mevsimde buz gibi suda balık avlıyoruz. Bu işi yapmaya mecburum. Elimizde herhangi bir sanatta yok, bir mal varlığımız, gelirimiz yok, hayvanımız, tarlamız yok. Başımızı sokacak bir damımız dışında başka hiçbir şeyimiz yok. Sadece balık avlayarak geçiniyoruz'' diye konuştu


-''Balık avlayarak çocuklarımızı okutuyoruz''-

Güney, 7 kızı bulunduğunu, 3 kızını evlendirdiğini, 4 kızından ikisinin lisede, ikisinin üniversitede eğitim gördüğünü söyledi.


Güney ''Çocuklarının geleceği için soğuk, Kar kış, tipi yağmur demeden balık avlıyorum. Çocuklarımda okuduğundan dolayı geçimimiz zor oluyor. Benimle birlikte balık avlayan arkadaşlarımın da 7'şer 8'er çocukları var, okulda okuyan öğrencileri var. Arkadaşlarımda benim gibi balık avlayarak geçimlerini sağlıyor'' dedi.


Ebubekir Bakır ise hayatı boyunca balık avlayarak geçimini sağladığını belirtti.

Ömrünün balık avlamakla geçtiğini ifade eden Bakır, ''65 yaşında olmama rağmen hala buz üzerinde balık avlamaya çalışıyorum. Yaşım gereği artık ağ atamıyorum. Arkadaşlarımın avladıkları balıkları topluyorum. 9 çocuğum var. Burada da payıma düşen 10 kilo balıkla geçinmek zor oluyor. Elimizde iş yok'' dedi.

Yorum Ekle