SON DAKİKA

Doğubayazıt'ta bulunan Eski Bayezid Camii ve Urartu kalesi hakkında kısa bilgiler

. 29 Ocak, 2024 12:28 Güncelleme: 29 Ocak, 2024 12:28 Doğubayazıt'ta bulunan Eski Bayezid Camii ve Urartu kalesi hakkında kısa bilgiler

Doğubayazıt’ta, 1514 Çaldıran Savaşı’nın ardından Sultan I. Selim döneminde inşa edilen Eski Bayezid Camii, kesme taştan yapılmış olup, merkezi kubbesi ve tek minaresiyle öne çıkar. Sadelik, caminin giriş kapısı, beden duvarları, mihrabı, son cemaat yeri, mihrabiyeleri, duvar payeleri, kubbeye geçiş sistemleri, duvarlardaki kemerler, pencereler ve minarenin yapımında göze çarpan bir özelliktir.

Caminin yer aldığı yamaç düzeltildikten sonra, düz bir teras oluşturmak amacıyla duvar örülmüş ve üzerine bu camii inşa edilmiştir. 15–20x15-20 metre boyutlarındaki kesme taş yapı, kara planlı ve tek kubbelidir.

Urartu Kalesi - Doğubeyazıt

Doğubayazıt’ın 5 km doğusundaki Belleburç’ta konumlanan Urartu Kalesi, muhtemelen Urartular dönemine ait olup, günümüze harap bir durumda ulaşmıştır. Kale içerisinde Urartu mezarları ve Antik Çağlardan kalma mimari kalıntılar bulunmaktadır. Üç bölümden oluşan kalenin orta bölümünde mağaralar ve bir mabet kalıntısı yer almaktadır. Ancak, çevreleyen surlar zaman içinde yıkılmıştır.

Yorum Ekle
Etiketler