SON DAKİKA

'Beyci rafinerisi Irak ordusunda

Irak Savunma Bakanlığı, ülkenin en büyük petrol rafinerisinin bulunduğu Selahaddin vilayetinin Beyci ilçesinin IŞİD'in elinden kurtarıldığını duyurdu. 11 Kasım, 2014 09:46 Güncelleme: 11 Kasım, 2014 09:46 'Beyci rafinerisi Irak ordusunda

Irak ordusu, IŞİD'in elinde bulunan Bağdat'ın kuzeyindeki Beyci ilçesinin merkezine girdi. Ülkenin en büyük rafinerisinin bulunduğu ilçe 18 Hazirandan beri IŞİD'in kontrolündeydi.

Irak'ın en büyük rafinerisi olan Beyci Rafinerisi'nin günlük üretim kapasitesi 175 bin varil petrol.

IŞİD, Irak ve Suriye'de özellikle önemli petrol kaynaklarını ele geçirmeye çalışıyor. Çünkü örgütün gelirinin temelini korsan petrol satışından elde edilen gelir sağlıyor.

Suriye ve Irak'ta Haziran ayından beri ilerleyişini sürdüren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), gelirinin önemli bir kısmını ele geçirdiği topraklardaki petrol kuyularından sağlıyor. Elde ettiği petrolün bir kısmını ham olarak, bir kısmını da ele geçirdiği ya da kendi kurduğu mobil rafinerilerde işledikten sonra aracılara satıyor.

ABD merkezli bağımsız enerji araştırma kurumu IHS'nin raporuna göre, IŞİD Irak'ta ve Suriye'de günlük toplam 350 bin varil üretim kapasitesi olan petrol sahalarının kontrolünü elinde tutuyor.

IHS, IŞİD'in bu petrolden elde ettiği günlük gelirinin yaklaşık iki milyon dolar olduğunu vurguladı. Bu da yıllık 800 milyon dolara denk geliyor.

Al Jazeera ve AP

 

Yorum Ekle