SON DAKİKA

Baycan 6 Ekimde Sempozyumda konuşacak

02 Ekim, 2011 16:33 Güncelleme: 02 Ekim, 2011 16:33 Baycan 6 Ekimde Sempozyumda konuşacak

BAYCAN, BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİNDE 4-7 EKİM 2011 ARASI YAPILACAK OLAN VII. ULUSLARARASI VAN GÖLÜ HAVZASI SEMPOZYUMUNUN 06.EKİM 2011 TARİHİNDE BİRİNCİ OTURUMDA EHMEDÊ XANÎ BİLDİRİSİNİ SUNACAK

Editörlüğünü  Prof.Dr.Oktay Belli’nin  yaptığı ve 150 yakın akademisyen ile Bilim adamlarının katılacağı,  Bölgenin Arkeoloji, Tarih, Sanat Tarihi, Coğrafya, Edebiyat, Etnografya, Teoloji, Mimarlık Tarihi, Madencilik Tarihi, Jeoloji, Turizm, Ekonomi, Tarım ve Hayvancılık, Spor, Geleneksel Mutfak Kültürü ve Doğal Çevre varlıklarını kapsamlı bir şekilde ele alarak, yeni öncelikler ve hedefler belirlemek amacıyla 4-7Ekim  2011 tarihleri arasında, Bitlis Eren Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, BETAV Vakfı, Bitlis Valiliği, Bitlis Belediyesi, TMMOB Mimarlar Odası Van Şubesi ve ve Bitlis’teki diğer kurum ve kuruluşların da destekleriyle VII. ULUSLARARASI VAN GÖLÜ HAVZASI SEMPOZYUMUNUN 06.Ekim 2011 tarihinin birinci oturumda Başyazarımız Cevdet Baycan

“EHMED Ê  XAN’ÎN iN  MEM Û ZİN ESERİNİ NEDEN YAZDIĞINI VE DEVLET ANLAYIŞINI  içeren bildirisini Sunacaktır.

Bitlis Eren Üniversitesinde gerçekleştirilecek olan VII.ULUSLARARASI VAN GÖLÜ HAVZASI SEMPOZYUMUNUN’UN 6.Ekim2011 tarihinin birinci oturumunda  Filozof Ehmedê  Xanî’nin Kürt Ulusal Destanı Ve Xanî’nin devlet anlayışını anlatacak olan Baycan bu konuda yaptığı açıklamada” Filozof Xanî’nin tasarımının yapı taşları    ikidir. İlki Hu kuklu bir otorite ikincisi olarak hürriyetçi ve demokratik bir devlet.

Süt veremeyen ana anlık yapabilir mi? Hukuk devleti olmasa toplumun bereketi zenginlikleri adaletle dağıtılabilir mi? Sosyal adaletçi olabilir mi? Özverili samimi duygulu doğal, şefkatlı bir canlı ana bünyesi ve ortamı olmazsa, bu söylenenler oluşur mu? Onun için dahi Xanî hukuku ve hürriyeti iki nazlı ceylanla simgelemiş. Bu simgeleri tasarımında yerli yerine bilim ölçekli olarak koymadan evvel, bir çok şiirlerinde işlemiş durmuş.

Xanî” ulus devlet” tezini ve giderek “Demokratik devlete” dönüşen düzenlemesini sadece Kürtler için kurgulamadı. Kendi deyimi ile”bu model diğer toplumlara örnek olsun “diye yazdı.

Xanî’nin “Mem û Zin” eserin yazılışında amaç o yüce üstadın amacı ve isteği gönül derdinin açıklamasıydı. O gönlündeki dertlerin açıklamasını bir öyküye ve bir efsaneye dönüştürüp, Memo ile Zin’in  aşkı çerçevesinde o dertleri göz önüne getirmek kamuoyuna duyurup bildirmek istiyordu. Hiç Kuşku yok ki o ölümsüz  üstadın” gönül derdinin açıklaması ”Kürt ulusunun geçmişinden, büyük ve görkemli, parlak ve  göz kamaştırıcı bir örneğini gözler önüne getirip sergileyecek olan bir ulusal destan yaratmaktı.” Dedi.


Yorum Ekle