Federal Kürdistan Başkanı Mesud Barzani, Dış İlişkiler Konseyi adlı düşünce kuruluşunda verdiği konferansta, Geçmişe gittiğinizde, 2007 yılında (mevcut Genelkurmay Başkanı) General Martin Dempsey Irak'ta görevliyken, Irak ordusu ne alıyorsa Peşmergelerin de Irak ulusal savunma sisteminin parçası olarak kendine düşen payı alacağına dair sözler verilmişti ancak o tarihten bu yana ne bir kurşun ne bir silah parçası aldık dedi.
Mesud Barzani, Bu konuyu (Amerikalı yetkililerle) konuştuk. Bunun (Peşmergelere paylarının verilmemesi) bir daha olmayacağına, bu konunun takipçisi olacaklarına dair güvenceler verildi. Daha önce bize bu türden resmi güvence verilmemişti. Bundan mutluluk duyduk. Ülkemize kendimizden emin ve umutla dönüyoruz diye konuştu.
Amerikan haber ajansı AP'nin haberine göre de Barzani, Washington'da Amerikan yazılı medyasından bir grup gazeteciyle buluşmasında, Şunu yinelemek isterim: Eğer bize kalsa bunları (ABD'nin silah yardımları) doğrudan almak isteriz. Pozisyonumuzdan geri adım atmadık. Silahların Peşmerge'nin eline geçmesi gerektiğinde ısrarcıyız ifadelerini kullandı. Ancak Barzani, Beyaz Saray ile Kongre arasında bu konudaki görüş ayrılığına karışmayacağını kaydetti.
Barzani, Türkiye ile ilgili bir soru üzerine, Türkiye ile Federal Kürdistan arasındaki ilişkilerin düzeyinden memnuniyetini dile getirerek, çözüm sürecini de desteklediklerini hatırlattı.
Barzani, başlangıçta Türkiye'nin IŞİD'le mücadelede bazı çekincelerinin bulunduğunu ama şimdi bunların azaldığını belirterek, (Kobanê'nin IŞİD'in elinden geri alınması) Türkiye ve ABD'nin işbirliği olmasaydı bu mümkün değildi dedi.
ABD Kongresi Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komitesi'nin 2016 mali yılı için Ulusal Savunma Yetki Tasarısı'nın IŞİD ile mücadele için yardım sağlanması yetkisinde değişiklik kısmında, bu örgütle mücadelede Irak için öngörülen 715 milyon dolarlık fonun en az yüzde 25'inin Peşmergeler, Sünni yerel güvenlik güçleri ile Irak Sünni ulusal muhafızlarına doğrudan askeri yardımlar için kullanılması öngörülüyor.
ABD Kongresi her ne kadar Federal Kürdistan'a doğrudan askeri destek gönderme yönünde girişim başlatsa da Obama yönetimi, bu tür desteklerin Irak hükümeti vasıtasıyla olması gerektiğinde ısrarcı.Birleşik bir Irak isteyen yönetim, bu konuda politika değişikliğine açık görünmezken, bunu da Barzani ile görüşmelerinin tamamında ülkenin bütünlüğü ile IŞİD ile mücadelede tüm koordinasyonların Irak hükümetiyle birlikte yapılması gerektiği yönündeki tekrarlı vurgularıyla ortaya koydu.