SON DAKİKA

Ağrı Patnos' ta Boşanma Aşamasında olan İki Kadının öldürülmesi ve Kadın Cinayetleri İleilgili soru önergesi

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak artarak devam eden kadın cinayetleri başta olmak üzere kadına yönelik her türlü şiddetle mücadele konusunda etkin ve bütünlüklü bir eylem planı hazırlanacak mıdır? 07 Eylül, 2019 05:05 Güncelleme: 07 Eylül, 2019 05:05 Ağrı Patnos' ta Boşanma Aşamasında olan İki Kadının öldürülmesi ve Kadın Cinayetleri  İleilgili soru önergesi

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA

 

Aşağıdaki sorularımın Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt SELÇUK tarafından Anayasa'nın 98'inci ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

 

Dirayet Dilan TAŞDEMİR

Ağrı Milletvekili

 

 

 

20 Ağustos 2019 tarihinde Ağrı'nın Patnos ilçesinde Özkan Nuyan isimli erkek bir yıldır ayrı yaşadığı ve boşanma vaadiyle çağırdığı 35 yaşındaki eşi Emine Nuyan'ı silahla öldürmüştür. Hemen ardından 3 Eylül 2019 tarihinde Patnos Özdemirler köyünde Murat Çetinel isimli erkek boşanma aşamasında olduğu 5 çocuk annesi Sibel Çetinel'i silahla öldürmüştür.  Her iki kadın da daha önce bu erkekler tarafından yoğun şiddete maruz bırakılmış, bir süre sığınakta kalmış ve tüm adli mercilere ulaşmalarına rağmen yeterli korunma sağlanmadığı için katledilmişlerdir.

Emine ve Sibel son günlerde erkekler tarafından öldürülen onlarca kadından yalnızca ikisi. Zira Haziran 2019'da 40, Temmuz'da 31, Ağustos ayında ise 49 kadın erkekler tarafından öldürülmüş ve her geçen gün, günde en az bir kadın erkekler tarafından öldürülmeye devam etmektedir.

Kadın cinayetlerinin önlenmesi bir yana artarak devam etmesinin nedeni kadını şiddetten korumayı amaçlayan CEDAW, 6284 Sayılı Kanun ve İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanmaması ve etkin bir politikanın geliştirilmemesi olduğu açıktır.

Bu bağlamda;

1- Ağrı Patnos'ta arka arkaya öldürülen 2 kadının, Emine ve Sibel'in şiddet görmeleri ve öldürülme tehlikelerinin olmasına rağmen ilgili mercilerce neden korunmamışlardır?

 

2- Her iki kadının korunmalarında zafiyet yaşanmasına ve hayatlarını kaybetmelerine dair açılmış bir soruşturma var mıdır?

 

 

3- 2019 yılının ilk 9 ayında öldürülen 284 kadından kaçının korunma kararı vardır?

 

4- Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak artarak devam eden kadın cinayetleri başta olmak üzere kadına yönelik her türlü şiddetle mücadele konusunda etkin ve bütünlüklü bir eylem planı hazırlanacak mıdır?



 

 

Yorum Ekle