Şeyma Çetrez'in "İnsan ve Hüsran" adlı eseri, Ağrı'nın topraklarında doğup büyüyen genç bir yazarın bakış açısıyla kaleme alınmış önemli bir kitap olarak öne çıkıyor.
12 Kasım 1997'de Ağrı Merkez'de doğan Çetrez, ilköğretim ve ortaöğretim yıllarını memleketinde geçirmiş, ardından lisede Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü'nü tamamlamıştır. Eğitim serüvenini sürdürerek İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi'nden Okul Öncesi Öğretmenliği bölümünden mezun olan Çetrez, ikinci üniversite olarak Bayburt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi'nde Tarih Bölümü'nden de mezun olmuştur. Ayrıca, Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi'nde Sosyal Hizmet ve Çocuk Gelişimi bölümlerinin lisans eğitimini tamamlamıştır.
Üniversite hayatında etkin bir rol üstlenen Çetrez, Engelsiz Hayat Topluluğu başkanlığı yaparak engelli, yaşlı ve çocuklarla ilgili birçok program düzenlemiş ve bu alanda önemli çalışmalara imza atmıştır. Şu an Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü'nde Yeni Çağ Alanında Tarih ana bilim dalında yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir.
İnsan ve Hüsran, Çetrez'in kaleminden çıkan önemli bir eserdir. Münir Ağa'nın özgürlük anlayışı ile şekillenen Yamaç köyünün çalkantılı iç dünyasını, çıkarların ve hırsların gölgesinde kaybolan hayatları, huzurevindeki Sevcan Teyze'nin hikayesi üzerinden ele alan kitap, okuyuculara derin bir düşünce serüveni yaşatmayı amaçlamaktadır. Çetrez, eserinde çıkarlar uğruna kaybolan yaşamları etkileyici bir dille okura sunarak toplumsal dinamiklere ve insan ilişkilerine derinlemesine bir bakış açısı getiriyor. İnsan ve Hüsran, yazarın duyarlı kalemiyle dokunaklı ve düşündürücü bir eser olarak okuyucularıyla buluşuyor...
Yazar kardeşimize başarılar diler, sağlık, âfiyet, selâmet niyzaz ederim.