SON DAKİKA

Adalet Bakanlığı insan hakları örgütleriyle çalıştay düzenledi

Bakanlık daha önce de yargı reformu hazırlığı çerçevesinde aydınlardan görüş almıştı 25 Şubat, 2019 11:32 Güncelleme: 25 Şubat, 2019 11:32 Adalet Bakanlığı insan hakları örgütleriyle çalıştay düzenledi

Adalet Bakanlığı, 'yargı reformu' çerçevesinde aydınlarla yaptığı görüşmelerin ardından insan hakları örgütleriyle de bir araya geldi.


'Yargı reformu', 'insan hakları eylem planı' ve 'ceza infaz indirimi' üzerinde çalışmalar yaptığı öğrenilen Adalet Bakanlığı, 14 Şubat'ta Ankara'da 'Yeni Bir İnsan Hakları Eylem Planının Hazırlanması' başlıklı çalıştay düzenledi.


Toplantıya davet edilen kurumlar; hak ihlalleri konusunda etkin mücadele eden İHD, Hafıza Merkezi, EŞHİD, Yurttaşlık Derneği (Eski Helsinki Yurttaşlar Derneği), Diyarbakır Barosu, Türk Tabipleri Birliği, Hak İnisiyatifi, Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST). Bakanlığın aynı başlıkta emek örgütlerinin de görüşünü alacağı belirtiliyor.


Bakanlık kurumları davet ederken, 'Yaşama Hakkı ve Kötü Muamele', 'Adil Yargılanma Hakkı', 'Özgürlük ve Güvenlik Hakkı', 'İfade ve Örgütlenme Özgürlüğü' konularında görüş ve önerilerini istedi.


Katılan kurumlar bu konulardaki görüşlerini, eleştirilerini ve önerilerini bakanlığa sundu.


Çalıştaya katılan 8 kurum adına yapılan ortak açıklamada, “İnsan hakları camiası ve Türkiye'de demokrasi ve insan haklarına saygı talebi olan herkes için hayati önemde bulunan bu tavsiyelerin eylem planında yer alıp almayacağının ve önerilerimizin hayata geçirilmesi için siyasi bir irade ortaya konulup konulmayacağının takipçisi olacağız” denildi.


İnsan hakları, yargı bağımsızlığı, ifade ve düşünce özgürlüğü konusunda sürekli eleştiriler alan Türkiye'nin Mart ayında yapılacağı açıklanan AB Zirvesi'ne elini güçlendirerek gitmek istediği konuşuluyor. Avrupa Birliği adaylığı sürecinin güçlenmesi için Adalet Bakanlığı'nın reform çalışmalarını bu zirveye taşımak istediği belirtiliyor. T24 daha önce de Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün bazı aydınları bizzat telefonla arayarak 'yargı reformu' çerçevesinde görüşünü almak istediğini duyurmuştu.

Yorum Ekle