Irak'ta bağımsız olarak faaliyet gösteren Irak İnsan Hakları Komisyonu bin 597'si kadın, 3 bin 583 Ezîdinin kayıp olduğu bildirildi.
Beraberindeki heyet ile basın toplantısı düzenleyen Irak İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Büşra el-Ubeydi, bin 597'si kadın, 3 bin 583 Ezîdi'den haber alınamadığını belirtti.
Ubeydi, kayıp Ezidilerin akıbetine ilişkin yeterli bilgiye sahip olmadıklarına değinerek Şimdiye kadar 280'i kadın 441 Ezdi'nin terör örgütü IŞİD'in elinden kurtulduğunu ve bu kadınların bir kısmının hamile olduğunu ileri sürdü.
IŞİD'in elinden kurtulabilen kadınlarla kısa bir süre önce görüştüklerini dile getiren Ubeydi, Söz konusu Ezdilerin rehabilitesi ve topluma kazandırılması için iyi bir programın yapılması gerektiğini ifade ederek, Bu noktada Merkezi hükümetle bölgesel yönetimin koordinasyon halinde olması gerektiğini vurguladı.
Komisyon üyesi Fadıl el-Garravi ise 2014 yılının Irak'ın geçirdiği en kanlı yıllardan olduğunu söyleyerek, IŞİD'in Irak halkına karşı işlediği insanlık suçlarını ve katliamlarını endişeyle takip ettiklerini aktardı.
Şengal, 3 Ağustos'ta çekilmesiyle IŞİD'in eline geçmişti. Bunun üzerine ilçe ve köylerini terkeden 30 bin Ezîdi, Şengal Dağı'na sığınmıştı. Bu Ezîdilerin 20 bini güvenli kara koridorunun açılmasıyla Kürdistan Bölgesi'nde Duhok iline nakledilmişti.
Dağda bir hafta aç ve susuz kalan ve saatler süren yolculuğun ardından kurtulan Ezîdilerin, yaşadıkları dünyanın dikkatini çekmişti.