SON DAKİKA

Mujica: Cumartesi Anneleri'ne giderek hata ettik çünkü...

'En yoksul devlet başkanı' Jose Mujica, Cumartesi Anneleri'ni rahatsız ettiği için üzgün: Bence hata ettik oraya giderek. Gittiğimizde polisi ve basını gördük. Orada olacaklarını bilmiyorduk. Çünkü o anneleri rahatsız ettik. Acı çeken insanlar onlar... 01 Kasım, 2015 10:20 Güncelleme: 01 Kasım, 2015 10:20 Mujica: Cumartesi Anneleri'ne giderek hata ettik çünkü...

Uruguay Devlet Başkanlığı görevini sürdürürken kimi zaman onu eşinin başkent Montevideo'nun hemen dışında bulunan çiftlik evinde traktörün üzerinde gördük kimi zaman o meşhur 'makam aracı' eski model 'Vosvos'unda… Mütevaziliğiyle dünyanın takdirini kazanan 'en yoksul devlet başkanı' Jose Mujica, Türkiye'de de 'kişiliğinden' ödün vermedi. Konaklamak için Taksim'de üç yıldızlı bir oteli tercih eden Mujica, Uruguay'dakine benzer bir araçla ulaşımını sağladı.

Seçim sürecine etki etmemek için liderlerle görüşmediğini belirten Mujica, Cumartesi Anneleri'ne destek vermek için Taksim'e de gitti.  Eşi ve 18 yaşındaki köpeğiyle mütevazi bir hayat süren ve İstanbul ziyaretinde, “Beni lüks yerlere götürmeyin, halkla karışabileceğim yerlere gitmek istiyorum” diyen Mujica Radikal'den Neşe İdil'in sorularını yanıtladı…

Türkiye'de size büyük bir ilgi var. Yolda yürürken kitabınızı imzalatmak isteyenler var. Sizinle fotoğraf çekilmek için yere düşen bile gördük. Sizce bu yoğun ilgi neden kaynaklanıyor?

Türkiye halkı çok cana yakın. İnternet çağında, sosyal medyayla iç içe yaşıyoruz. Bu yüzden de gençler bizi tanıyorlar ve tanınmak çok güzel bir şey. Onlara çok müteşekkirim gösterdikleri sevgi için. Bugün Cumartesi Anneleri'nin yanında da erken ayrılmak zorunda kaldık. Bize selamlamak için oraya gideceğimizi söylediler ama gittiğimizde polisi ve basını gördük. Orada olacaklarını bilmiyorduk. Bence hata ettik oraya giderek. Bir nedenle oradalar ve biz onları polis ve basınla rahatsız ettik. Acı çeken insanlar onlar. Uruguay'da ve Arjantin'de çok uzun bir mücadele verdik kaybolan kişilerin akıbetleriyle ilgili. Dolayısıyla bu konuyu çok yakinen bildiğimiz için onlarla, acı çeken insanlarla dayanışma göstermek istedik.

Türkiye'deki liderlerle neden görüşmediniz?

Ben dışarıdan gelen biri olarak seçim sürecine karışmak istemedim. Çünkü bu Türkiye halkının çözmesi gereken bir sorundur. Onun için görüşmedik.

Türkiye'de çatışmasızlığa, barışa nasıl ulaşılır?

Ben insanım, benim ilahi güçlerim yok. Dilerim ki Türkiye halkı barışa çok yakın zamanda ulaşsın. Bunu farklılıklarla, farklı görüşlerle yaşayarak yapabilir. Birbirlerine saygı göstersinler, çünkü dünyada tek zihniyetli bir yapı yok, çeşitlilik var. Bu çeşitliliği kabul etmek ve bu çeşitliliğe saygı göstererek birleşmek gerekiyor.

İktidarda olduğu dönemle ilgili pişmanlık duyduğunuz bir şey var mı?

Var, var. Yapmadığım şeylerle ilgili pişmanlığım var. Uruguay'da fakir kalmamasını istemiştim ve yüzde 10 kaldı. Eğitimin bu kadar merkezi olmasını istememiştim ki şu an çok merkezi ve başaramadım.

Suriye'de yaşananlar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Batı bu bölgeye her karıştığında, hepsi bir öncekinden daha beter bir duruma geliyor.

Ayda ne kadar para harcıyorsunuz?

1500-2000 dolar arası harcıyoruz. Bütün masraflarımız dahil, eşimle beraber ve köpeğimiz. Üç kişiyiz.

İdeal politikacı nasıl olmalı?

İdealler vardır. Siyasetçi değildirler. Siyasetçiler hiçbir zaman ideal değildirler. İnsandırlar. Bence en iyileri, halkın çoğunluğunun yaşadığı gibi seçmeyi tercih edenler ideal politikacılardır. Azınlık ülkenin en zengin tabakası. Onlar gibi yaşamayı değil, halkın çoğunluğu gibi yaşamayı tercih edenler ideal. Halkın büyük çoğunluğu zengin değil.

 

Yorum Ekle