SON DAKİKA

İçişleri Bakanlığı Bekir Kaya hakkında soruşturma izni vermedi

İçişleri Bakanlığı, Hazine ve kamu kurumlarına ait arazilerin 2014-2016 yılları arasında PKK’nın talimatıyla yeşil alana dönüştürüldüğü ve örgütün belediye üzerinden çıkar sağladığı yönünde hakkında soruşturma açılması talep edilen ve halen farklı suçlamalarla tutuklu bulunan eski Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya ile Belediye İmar Komisyonu üyeleri hakkında soruşturma izni verilmemesine karar verdi. 31 Mayıs, 2020 06:59 Güncelleme: 31 Mayıs, 2020 06:59 İçişleri Bakanlığı Bekir Kaya hakkında soruşturma izni vermedi

İçişleri Bakanlığı Bekir Kaya hakkında soruşturma izni vermedi

İçişleri Bakanlığı, Hazine ve kamu kurumlarına ait arazilerin 2014-2016 yılları arasında PKK’nın talimatıyla yeşil alana dönüştürüldüğü ve örgütün belediye üzerinden çıkar sağladığı yönünde hakkında soruşturma açılması talep edilen ve halen farklı suçlamalarla tutuklu bulunan eski Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya ile Belediye İmar Komisyonu üyeleri hakkında soruşturma izni verilmemesine karar verdi. Kararda, Savcılık ve Emniyet üzerinden yapılan araştırmada, PKK’nın söz konusu kişilere talimatla iş yaptırdığı, kamu zararı veya menfaat oluştuğu yönünde bir kanıta rastlanmadığı tespiti yapıldı.

PKK’nın 2014-2016 yıllarında Bekir Kaya yönetimindeki Van Büyükşehir Belediyesi’ne talimatla iş yaptırdığı ve menfaat sağladığı yönündeki iddialar uzun süre kamuoyu gündemini işgal etmişti.


Bazı televizyon kanallarında ve gazetelerde tartışmalara konu olan ve belediye tarafından paraların Kandil’e gönderildiği iddialarına varan tartışmalara ilişkin olarak dönemin Belediye Başkanı Bekir Kaya ile İmar Komisyonu’nda yer alan Meclis üyeleri hakkında soruşturma izni talebinde bulunulmuştu.

Bakanlık müfettiş görevlendirdi

Yapılan yayınlar ve iddialar üzerine İçişleri Bakanlığı söz konusu iddiaları araştırmak üzere müfettiş görevlendirmiş, oluşturulan dosya kapsamında da Belediye Başkanı Bekir Kaya ve İmar Komisyonu üyeleri Cahit Bozbay, Gıyasettin Gültepe ile Ayşan Harmancı Bakanlığın talebi üzerine yazılı savunma vermişti.

Savunmada yeşil alan ve örgüt bağlantısı ayrıntısı

Belediye Başkanı Kaya ve İmar Komisyonu üyeleri yaptıkları savunmada, iki noktaya dikkat çekti. Biri, Van depremi dolayısıyla kentin karşı kaşıya kaldığı özel durum ve bağlantılı olarak yeşil alan sorunu, diğeri de çalışmaların örgüt talimatıyla yapıldığının ispat gerektirdiği hususu.

Yeşil alan konusunda Van’da kişi başına 2 metrekare yeşil alan düştüğü oysa 10 metrekare olması gerektiği, kamu kurumları için de 2011 yılında meydana gelen depremde Edremit’te arazi tahsis edildiğine dikkat çekildi.

Örgüt talimatı konusu ise, yapılan savunmada “Örgüt tarafından ne şekilde karar alınmıştır? Alınan bu karar neyi kapsamaktadır ve en önemli husus ise bu karar tarafımıza kim veya kimler tarafından ulaştırılmıştır? Bu konuda soruşturmayı yürüten makamın bu hususları açıkça ortaya koyması gerekmektedir” şeklinde ifade edildi.


Yapılan savunma ardından görevlendirilen müfettişler hazırladıkları raporu ve ifade tutanaklarını 2019 yılında Bakanlığa sundu.

Müfettişlerin hazırladıkları raporda da, “İmar planlaması kapsamında yapılan tadilatlar sonucu herhangi bir kamu zararı oluşmadığı, arazilerin de resmi kurum alanı olduğu” belirtildi.

Savcılık ve emniyet soruşturması

İçişleri Bakanlığı bir yandan belediye bünyesindeki bilgilerin toplanması için müfettiş görevlendirirken, diğer yandan da Bekir Kaya ve İmar Komisyonu üyelerinin PKK ile bağlantılı çalışma yürütüp yürütmedikleri, ilişkilerinin olup olmadığı, örgütün belediye üzerinden çıkar sağlayıp sağlamadığı yönünde Savcılık ve Emniyetten bilgi istedi.

Savcılık ve Emniyet istenen bilgileri, “tespit edilmedi” notuyla müfettişler aracılığıyla Bakanlığa iletti.

Soruşturma izni verilmedi

Bunun üzerine hem müfettiş raporu, hem de Savcılık ve Emniyet’in araştırmasından yola çıkan İçişleri Bakanlığı, Bekir Kaya ve İmar Komisyonu üyeleri hakkında soruşturma izni verilmemesine karar verdi.

Kaya ve Komisyon üyelerine geçtiğimiz hafta gönderilen kararda, şöyle denildi:

“Mülkiye Müfettişliği tarafından hazırlanan tevdi raporu münderecatında; Van Büyükşehir Belediyesince yapılan imar plan tadilatlarının, ‘PKK/KCK terör örgütünün aldığı kararlar doğrultusunda, devletin işlevsiz hale getirilerek PKK terör örgütüne destek olunduğu’ saikiyle yapıldığına dair bir bilgi ve belge bulunmadığı, ilgili tevdi raporunun gönderildiği Van Cumhuriyet Başsavcılığınca Van İl Emniyet Müdürlüğüne yazılan 17.01.2018 tarihli yazı ile söz konusu iddialarla ilgili olarak PKK/KCK terör örgütünün bağlantısı ve bir talimatının bulunup bulunmadığının sorulduğu, Van İl Emniyet Müdürlüğünce Van Cumhuriyet Başsavcılığına yazılan 17.04.2018 tarihli ve 254 sayılı cevabi yazıda, PKK/KCK terör örgütünün adı geçen şahıslara talimat verdiği ya da müzahir yayın organlarında konuyla ilişkilendirilebilen bir açıklama tespit edilmediğinin belirtildiği, öte yandan bilirkişilerce yapılan işlemler sonucu herhangi bir kamu zararı oluşmadığı anlaşıldığından soruşturma izni verilmemesine 14.10.2019 tarihinde karar verildi.”

Kaynak: VanMed - Mehmet GÜLER

Yorum Ekle