SON DAKİKA

HDP Mersin'de tüm sandıkların yeniden sayılmasını istiyor

HDP'nin Mersin'de ikinci milletvekiliğini 28 oy farkı ile CHP'ye kaptırdığını söyleyen HDP'nin avukatı Yaşar Cinbaş, HDP'nin lehine olacak tüm başvuruların itiraz edildiğini dile getirdi. 12 Kasım, 2015 04:05 Güncelleme: 12 Kasım, 2015 04:05 HDP Mersin'de tüm sandıkların yeniden sayılmasını istiyor

Mersin'de 1 Kasım seçimlerinde AKP 4, CHP 4, MHP 2 ve HDP 1 Milletvekili çıkarırken, HDP'nin ikinci milletvekilliği 28 oy farkı ile CHP aldı. HDP'nin tüm sandıklarda çıkan geçersiz oyların sayımına ilişkin başvurusu red edilince, HDP YSK'ya başvurdu. HDP'nin avukatı İbrahim Cinbaş, seçim süreci boyunca yaptıkları itirazları ve itirazların nedenlerini ve hukuksal aşamalarıyla ilgili bilgi verdi.

HDP lehine olmayan sandıklar tekrar sayıldı

Cinbaş, Akdeniz 1'inci bölgede toplamda 70 sandıka itiraz edildiğini ve 10 sandıkta geçersiz oyların sayımı yapıldığı ancak 60 sandık için ise İlçe Seçim Kurulu'nun itirazı red ettiğini, Akdeniz 2'nci bölgede ise 21 sandıkta inceleme yapıldığını bu sayımda da bir değişiklik yaşanmadığını söyledi. Toroslar 1 Nolu Seçim Kurumu'na ise toplam 19 sandıkta itirazda bulunduklarını ve İlçe Seçim Kurulu'nun da delil sunmadıkları gerekçesi ile tamamını ret ettiğini söyleyen Cinbaş, Toroslar 2 Nolu Seçim Kurulu Başkanlığı'na ise sandık birleştirme tutanaklarında HDP'ye yazılması gereken 56 oyun 1 oy yazılarak 55 oyun Liberal Demokrat Parti'ye yazıldığı tespit edilerek itirazda bulunulduğunu ve yapılan itiraz olumlu yanıt bularak bu şekilde 55 oy HDP'nin lehine yazılarak aradaki farkın 36'ya düştüğünü kaydetti.

Tüm sayılan sandıklarda AKP ve CHP lehine oy artışı oldu

Toroslar 2 Nolu Seçim Kurulu'nun 55 sandıktan 30 tanesini inceleme yapıldığını ve bu sandıklarda HDP lehine toplamda 8 oyunda daha yazılarak, oy farkının 28'e düştüğünü söyledi. Yenişehir İlçe Seçim Kuruluna 77 sandık için itirazda bulunulduğunu ve bu itirazın kabul edilerek sandıkların tamamın sayıldığını dile getiren Cinbaş, " Bu İlçe Seçim Kurulu'nun aldığı karar bize emsal bir karardır bizim lehimize oy artışı olmamasına rağmen tüm sandıklar incelendi hatta AKP ve CHP lehine oy artışı oldu" dedi.

Seçmenin iradesi sandığa yansıtılmadı

Tüm yaşanan bu süreçler sonucunda yapılan itirazlar sonucunda 93 olan oy farkının 28'lere düşmesinin, sandığın iradesin doğru yansımadığını gösterir nitelikte olduğunu ifade eden Cinbaş, "Açılan sandıklarda özellikle HDP seçmenin yoğun olduğu yerlerde lehimize değişiklikler görüyoruz" şeklinde konuştu. Yüksek Seçim Kurulu'na başvurduklarını kaydeden Cinbaş, "Biz YSK'ya Mersin ilinde tüm sandıkların yeniden sayılması için başvuru da bulunduk" dedi. İki aşamalı bir başvuruda bulunduklarını belirten Cinbaş, "Ya Mersin'de tüm sandıklarda yeniden sayım yapılsın ya da bizim başvurduğumuz sandıklarda yeniden sayılmasını istedik" dedi.

Yorum Ekle