SON DAKİKA

Esnaflar : Corona Virüs nedeni ile Borçlar dağ oldu, altında kaldık.

14 Aralık, 2020 10:50 Güncelleme: 14 Aralık, 2020 10:50 Esnaflar : Corona Virüs nedeni ile Borçlar dağ oldu, altında kaldık.

Türkiye'yi etkisi altına alan corona virüs, esnafı kara kara düşündürüyor. Aylardır iş yapamayan esnaf, iflasın eşiğine geldi, borçlar birikti. Devlet büyüklerinden yardım isteyen esnaflar, borçlarının ertelenmesi, kiralarının Devlet tarafından ödenmesi talebinde bulunuyor.

 

Doğubayazıt’ta Cafe sektörü sahibi Muhammed Çaçanoğlu, giderlerimiz arttı ve gelirlerimiz yok. İşçilerimizin ücretleri ve dükkan giderlerini karşılayamıyoruz. Sokakta da sosyal mesafeye uyulmuyor biz sosyal mesafeli de olsa oyunlarımızı oynatmak istiyoruz. Devlet büyüklerimizinden masa oyunlarının serbest bırakılmasını talep ediyoruz” dedi.


KIRTASİYECİLER ZORDA

Kırtasiyeci Muhammed Alçın, birçok kırtasiye firmasının batmak üzere olduğunu vurgulayarak, "Korona virüs dünya genelinde herkesi etkilediği gibi bizi de çok ciddi etkiledi. Hatta en çok bizi etkiledi diye düşünüyorum. Çünkü eğitim sektöründeki durgunluk tamamıyla biz kırtasiyecileri yok edecek kadar kötü duruma soktu. Şu an herhangi bir şekilde iş yapamıyoruz. Devletimizden yardım bekliyoruz. dedi 


NARGİLE SATIŞLARININ YASAK OLMASI İŞLERİMİZİ ETKİLEDİ. MADDİ DESTEK İSTİYORUZ

Kafe sahibi Kadri Doğan, “Kapalı kaldığımız süreçte kiramızı, elektrik ve su faturalarımızı cebimizden ödedik. Pandemiden dolayı işler yüzde 80 oranında düştü. Nargile satışlarının yasak olması bizim gibi bütün kafe sahiplerinin işlerini çok etkiledi. İş yerimize aylık 8 bin lira kira ödüyoruz. Bunun yanında elektrik ve su faturalarımızı da her ay düzenli ödemek zorundayız. Pandemi öncesi günlük 2-4 bin lira olan kazancımız şu an bin liraya kadar düştü. Pandemi öncesi 7 çalışanım varken şu an bu sayıyı mecburen 3'e düşürdük. Devletten herhangi bir destek almadık. Tedbirlerimizi aldık ve devletimizden esnaflara maddi destek vermesini bekliyoruz” diye konuştu.

“HİÇBİR YETKİLİ KAPIMIZI ÇALMADI”

Kıraathane sahibi Ömer Algı (65) “42 senedir kıraathane işletiyorum. Hiç bu kadar zorlu bir süreç yaşamadık. Kapalı kaldığımız süreçte yaşadığımız zorluklara rağmen hiçbir yetkili kapımızı çalmadı. Daha sonra kıraathaneleri açmaya karar verdiler ama bu kez de oyunlar yasaklandı. Oyunun yasak olması nedeniyle hiç kimse gelmiyor. 1 çalışanım vardı, mecburen işten çıkarmak zorunda kaldım. Şu an kiramı bile karşılayamayacak durumdayım. Ben nereye kadar dayanabilirim, bilmiyorum” ifadelerini kullandı.


RESTORAN İŞLETMECİSİ: DEVLET HİJYEN MADDELERİNİN YÜKÜNÜ ESNAFTAN ALSIN”

Restoran işletmecisi olan Kayhan Altınkapı, şu açıklamalarda bulundu.

“Restoran işletmecileri,Yaş kısıtlamaları ve diğer yasaklar, potansiyel müşterinin ayağının kesilmesine neden oldu. Sosyal mesafeden dolayı salonumuzda 60 kişilik bir eksilme olunca, çalışan sayımız da yüzde 30 azaldı. Çalışanlarımız açıkta kalmasın, herkes evine ekmek götürsün amacıyla yüzde 40’a varan bir ciro kaybımız mevcut. Hijyen maddeleri bunların yükünü işletmelerden almak adına bir teşvik olması gerekiyor.”

BERBER: HERKES EVDE TIRAŞ OLUYOR

Berber dükkanı olan Yusuf Okçi, “En başta bizim meslek için alınan tedbirler son zamanlarda biraz genişletildi ama vatandaşta hala korku var. Hala Mart sürecinde olduğu gibi herkes evde kendi traşını olmayı tercih ediyor. Tedbirlerin biraz daha serbest hale getirilmesi istiyoruz. Bu serbestlik tüm çarşı için hareketlilik anlamına gelir. İnsanlar çarşıya gelmekten, alışveriş yapmaktan korkuyor.” diye konuştu.

GİYİM MAĞAZASI İŞLETMECİSİ: VATANDAŞ ÜRÜN DENEMEKTEN KORKUYOR

Giyim mağazası bulunan Kenan Arvas, vatandaşların ürün denemekten korktuklarını belirterek, “Çoğunlukla i̇nternet alışverişi yapılıyor. İnsanların internete yönelmesi bizim işlerimizin yüzde 60 düşmesine neden oldu. Kış mevsiminde tedbirler artacak gibi görünüyor. Dolayısıyla işler daha da düşecek” dedi.

HEDİYELİK EŞYA SATICISI: ZİYARETLER YOK KİMSE ÜRÜN ALMIYOR

Hediyelik eşya satan Erhan Yardımcı, tedbirlerin turizme olumsuz etki ettiğini belirterek, “Bu dönemde ziyaretler yapılmadığı için hediyelik ürün satışlarında düşüş oldu, mağazaya kimse gelmiyor artık. Bizim kazancımız yerinde sayarken giderlerimize zam üstüne zam geliyor. İşler yarı yarıya düştü ama ben kiramı dolarla veriyorum, hala vergimi ödemeye devam ediyorum. Devlet bana destek vererek, teşvik ödeyerek benim yanımda durmalı” ifadelerine yer verdi.

BALIK USTASI: KİMSE DIŞARDA YEMEK YEMİYOR

Balık ustası Niyazi Daşdemir, kimsenin dışarda yemek yemediğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Tedbirler de insanları sıkınca hiç kimse dışarıda yemek yemeyi tercih etmiyor. Herkes evine sipariş veriyor ama o da işlerin normal seyretmesini sağlamadı. Bunda tek etken korku. Ya eleman çıkaracağız ya da tümden kapatacağız. Allah bize sabır versin.”dedi

Yorum Ekle