SON DAKİKA

Dirayet Dilan Taşdemir'in Doğubayazıt'ta Islah Edilmeyen Su Kanalları ile ilgili önergesi

HDP Ağrı Milletvekili-Kadın Meclisi Sözcüsü Dirayet Dilan TaşdemirDoğubayazıt'ta Islah Edilmeyen Su Kanalları ile ilgili önergesi 28 Ekim, 2019 06:25 Güncelleme: 28 Ekim, 2019 06:25 Dirayet Dilan Taşdemir'in Doğubayazıt'ta Islah Edilmeyen Su Kanalları ile ilgili önergesi

Dirayet Dilan Taşdemir'in Doğubayazıt'ta Islah Edilmeyen Su Kanalları ile ilgili önergesi

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA

 

 

Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir PAKDEMİRLİ tarafından Anayasa'nın 98'inci ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

 

 

 

Dirayet Dilan TAŞDEMİR

Ağrı Milletvekili

 

ğrı Doğubayazıt ilçesinde yağışlar sırasında ilçeyi sel baskını ve su taşkınlarından korumak için Devlet Su İşleri tarafından kentin içerisine 5 adet su kanalı açılmıştır.

 

Su kanallarının bakım ve ıslahat çalışmaları da mevzuat gereği DSİ bünyesinde yapılmaktadır. Fakat neredeyse kanallar yapıldığından bu yana kanalların ıslah çalışmaları yapılmamış ve kanalların tamamı yağmur suyu ve çöple dolmuştur. DSİ tarafından denetlenmediği için bir kaç kanalizasyonun da bağlandığı, aylarca su ve çöple dolan bu kanallar kente koku yapmanın yanı sıra mikrop yuvalarına dönüşerek kent sakinlerinin sağılığı üzerinde ciddi tehlike oluşturmaya başlamıştır.

Doğubayazıt Belediyesi bu kanalları temizlemek istemişse de, DSİ'nin hüküm ve tasarrufunda olduğu için başka bir kurumun bu derelere müdahale yetkisi bulunmadığı gerekçesiyle kanalların temizlenmesi sağlanamamıştır. Belediye bu sorunu ayrıca özel olarak valiliğe iletmiş fakat henüz bir sonuç alınamamıştır. Ayrıca denetlenmediği için bu dereler üzerine yapılar inşa edilmeye başlanmış, bu da kente olası sel taşkınlarına davetiye çıkarmıştır.

 

Bu Bağlamda;

1- Doğubayazıt ilçesinde sel baskını ve su taşkınlarını önlemek için yapılan 5 adet kanallın DSİ tarafından uzun süredir temizlenmemesinin, ıslah edilmemesinin gerekçesi nedir?

 

2- Kent halkının özellikle de çocukların sağlığını ciddi biçimde tehdit eden ve mikrop yuvalarına dönüşen bu kanalların en kısa sürede ıslah edilmesi için bakanlık olarak bir girişiminiz olacak mıdır?

 

3- Ağrı İl Sağlık Müdürlüğü'nün söz konusu kanallardan numune alıp incelemesi gerektiği açıktır. İl Sağlık Müdürlüğü'nün bu yönlü bir çalışması olacak mıdır?

Yorum Ekle