SON DAKİKA

YÖK Anadolu Projesi Kapsamında Iğdır Üniversitesi ile Ege Üniversitesi Eşleşti

16 Şubat, 2021 07:06 Güncelleme: 16 Şubat, 2021 07:06 YÖK Anadolu Projesi Kapsamında Iğdır Üniversitesi ile Ege Üniversitesi Eşleşti

Gelişmiş üniversitelerin altyapısını, yetişmiş akademik kadrosunu ve birikimini yeni gelişen üniversitelerle paylaşacak YÖK Anadolu Projesi’nde; Iğdır Üniversitesi ile Ege Üniversitesi eşleşti.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından dünya yükseköğretimindeki üniversitelerin eşleştirme projeleri modellemeleri de dikkate alınarak başlatılan YÖK Anadolu Projesi, 4 Şubat Perşembe günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla tanıtıldı. Yükseköğretim Kurulu tarafından ilk kez uygulanacak ‘YÖK Anadolu Projesi’ ile ülke genelinde eğitim kalitesinin artırılması ve mezun niteliğinin yükseltilmesi hedefleniyor. Proje kapsamında 12 kıdemli üniversitenin kıdemli üyeleri, 2006 yılından sonra kurulan 15 genç üniversitenin çeşitli bölümlerindeki öğrencilere ders verecek ve araştırma alanlarında danışmanlık yapacak. Genç üniversitelerdeki 170 bin 480 öğrencinin yararlanacağı projeden lisans öğrencileri kadar, yüksek lisans ve doktora seviyesindeki genç akademisyenler de faydalanabilecek.

Ege Üniversitesi proje kapsamında öncelikli olarak Iğdır Üniversitesi’ne İngiliz Dili ve Edebiyatı, Havacılık Yönetimi, İnşaat Mühendisliği ve Hemşirelik gibi alanlarda destek olacak. Aynı zamanda Iğdır Üniversitesi bünyesinde yeni kurulan Diş Hekimliği Fakültesi de Ege Üniversitesi ile işbirliği halinde olacak.

Eşleşme Üniversitelerin Yapısında Değil, Ders ve Programlar Bazında Yapıldı

Proje kapsamındaki ön çalışmalar neticesinde, genç ve kıdemli üniversiteler arasında protokoller imzalanarak, eşleştirmelerin alanları, niteliği, öğrenci, akademik ve idari personel hareketliliği, eğitim ve öğretim, Ar-Ge ve proje alanlarında yapılacak iş birliklerinde üniversitelerin hak ve yükümlülükleri belirlendi. 2020-2021 akademik yılı bahar dönemi itibarıyla hayata geçirilmesi planlan projedeki dersler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde çevrim içi yapılacak. Üniversiteler arasında eşleştirme işlemlerinin yürütülmesi, protokolün değerlendirilmesi ve izlenmesi amacıyla YÖK tarafından bir "Koordinasyon Kurulu" oluşturuldu. Eşleştirme işlemleri ve sonrasında üniversiteler arasındaki koordinasyon, ilgili üniversitelerce "koordinatör" olarak belirlenen öğretim üyeleri tarafından sağlanacak.

Genç Üniversitedeki Öğrencilere Sertifika veya Diploma Verilmeyecek

Kıdemli üniversitedeki akademisyenlerden ders alan genç üniversiteye bağlı öğrencilere herhangi bir farklı sertifika veya diploma verilmeyecek. Proje dahilinde dersler alan öğrencinin mezuniyet durumu değişmeyecek, kendi okulundan mezun olacak.

Ana amacın "alanında yetkin, konusunda uzun yılların birikimine sahip" öğretim üyelerinin genç üniversitelerdeki öğrencilere bilgilerini aktarmalarının sağlanması olduğu proje, yükseköğretimde "fırsat eşitliği ve sosyal adalet" kavramlarına katkı vermek isteyen öğretim üyelerinin "gönüllülük esasına dayalı" olarak yürütülecek.

Proje, lisansta olduğu kadar, yüksek lisans ve doktora seviyesindeki genç akademisyenlere de önemli katkılar verecek. Üniversitelerin "açık bilim-açık erişim" ve uzaktan eğitim olanakları da salgın döneminde projenin yürütülmesine geniş kolaylık sağlayacak.

Yorum Ekle