SON DAKİKA

Yeni Rektörden Güç Birliği Çağrısı

Yeni Rektörden Güç Birliği Çağrısı 11 Aralık, 2018 04:40 Güncelleme: 11 Aralık, 2018 04:40 Yeni Rektörden Güç Birliği Çağrısı

Prof.  Dr. Bülent Çakmak  düzenlenen törende Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörlüğü görevini eski Rektör Prof.Dr. Muammer Yaylalı'dan devraldı. Törende konuşan Çakmak, Doğu Anadolu'daki üniversitelerin ortak çalışma yapma noktasında bir araya gelmesi talebine vurgu yaptı.

 

Erzurum Teknik Üniversitesi'nde(ETÜ) rektörlük devir teslim töreni düzenlendi. ETÜ Edebiyat Fakültesi konferans salonunda düzenlenen törene Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ömer Çomaklı, bölgedeki bazı üniversitelerin rektörleri, Atatürk ve Erzurum Teknik Üniversitelerindeki fakülte dekanları ile akademisyenler ve davetliler katıldı.



Rektörlük görevini devreden Prof. Dr. Muammer Yaylalı “Erzurum Teknik Üniversitesinde birlikte çalıştığımız değerli bir arkadaşımız. Kendisinin gelecek günlerde farklı bir heyecan ve atılımla üniversitemizi daha ileriye götüreceğine yürekten inanıyorum ve kendilerine yeni görevinde başarılar diliyorum” diye konuştu.


Eski rektör Prof. Dr. Muammer Yaylalı'nın veda konuşması sonrası rektörlük cübbesini Prof.Dr. Bülent Çakmak'a  giydirdi. Rektör Prof.Dr. Çakmak da Prof. Dr. Yaylalı'ya hizmetleri anısına bir plaket sundu.  Prof.Dr. Çakmak, konuşmasında “Bizler hepimiz aynı gemideyiz. Fakat öte yandan bu gemi sadece kaptanla yürümez, mürettebat olmadan geminin anlamı olmaz. Adalet, hakkaniyet ve liyakat çerçevesinde bir yönetim tarzı belirleyeceğimizi belirtirim” dedi.

 

Öğrenci ve hoca aynı frekansta olmalı

Yeni rektör Prof. Dr. Bülent Çakmak: “Üniversiteler iki temel sacayağı üzerine inşa edilir. Biri eğitim diğeri ise araştırma. Bundan sonra eğitim ve araştırma vizyonumuz kısaca ne olacak bunlardan bahsetmek istiyorum. Mevcut kuşak artık değişik anlamlandırmalar ile isimlendiriliyor. Dijital kuşak, y kuşağı, z kuşağı gibi. Böyle olunca bu kuşağa dönük bir eğitim modeli geliştirecek miyiz yoksa hocalarımızdan gördüğümüz bir takım basit metodlar uyguladığımız eğitim modelini mi uygulayacağız sorusu akla geliyor. Bizim de üniversiteler olarak bunun üzerine dikkatlice eğilmemiz gerekiyor. Biz dijital nesil dediğimiz yeni kuşakla aynı frekansta haberleşemiyoruz. Bazen öğrenci ders sırasında hocayı dinliyormuş gibi görünüyor ama başka bir alemde. Bizim onların frekansına girerek ilerlememiz gerekiyor. Onları bizim frekansımıza indirmemiz değil. Bizim bu teknolojileri diğer üniversiteler ve rektörlerle birlikte çalışarak hayata geçirmemiz gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.


Sanayi odaklı çalışma

Yapılan bilimsel çalışmaların uygulamaya dönüşmesi noktasında  problem olduğunu belirten Çakmak, şunları kaydetti: “Eğitim için paradigma değişikliği bugün için araştırma konusunda da var. Biz lisans üstü çalışmalar yaptırdığımız zaman ağırlıklı olarak buradan çıkan tezleri rafa kaldırıyoruz. Nihayetinde o çalışmanın bir faydaya dönüşmesi mümkün olmuyor. Bu anlayış da bakış da değişiyor. Biz lisans üstü öğrencilerimize çalışma yapmadan önce sanayiye gitmelerini ve araştırma yapmalarını istiyoruz. En azından sanayi odaklı, sanayi merkezli bir çalışmanın adımını atmış olduk. Üniversiteler olarak ileriye gitmek istiyorsak araştırma bakışımızı sanayi odaklı yapmalıyız. Bu merkezler milletin parası ile yapıldı milletimize karşı borcumuzu ödememiz gerekiyor”.

Çakmak'tan diğer üniversitelere çağrı

Dünyadaki büyük bütçeli projelerden Türkiye'nin de pay alması gerektiğini anlatan Çakmak, “Diğer üniversitelerle de el ele vererek Erzurum'u bir ileri teknoloji merkezi haline getirebiliriz. Doğu'da ARGE çalışmalarını hızlandırabilmemiz için benim önerim şudur. ARGE merkezlerimizi veya yüksek teknoloji araştırma merkezlerimizi tek bir portal altında toplayalım. Bu portal altında toplanmak suretiyle araştırmalarımız tek bir noktadan çıksın. Diğer rektörlerimizle görüşerek endüstriyel projelerden pay alabiliriz. Büyük bütçeli projeler batıdaki üniversitelere akıyor. Kendimizi anlatır, alt yapımızı, birikimlerimizi, neler yapabileceğimizi sadece bizim üniversitemiz olarak değil güç birliği yaparsak rektörlerle birlikte yöneticiler ile görüşürsek etkili olacaktır. Onlar da ilk defa böyle bir organize ile karşılaşacaklardır” ifadelerinde bulundu.

 

Yorum Ekle