SON DAKİKA

Yakı Otu Nedir Faydaları Nelerdir Nasıl Kullanılır:

Yakı Otu Nedir Faydaları Nelerdir Nasıl Kullanılır: 26 Temmuz, 2015 04:11 Güncelleme: 26 Temmuz, 2015 04:11 Yakı Otu Nedir Faydaları Nelerdir Nasıl Kullanılır:

Yakıotu, Meragülü, Epilobium, Willow herb, Epilobe isimleri ile bilinen şifalı bir bitkidir. Yakıotu, Küpeçiçeğigiller familyasından, nemli yerlerde yetişen, çoğunlukla çok yıllık, ender olarak 1-2 yıllık bir bitkidir. Çiçekleri pembe veya kırmızı renklidir. Meyvesi uzun bir kapsül şeklindedir. Yurdumuzda 21 türü vardır. Bitkide tanen yağı, müsilaj ve benzerleri vardır. Ev ilaçlarında, epilobium angustifolium, kıllı yakıotu, dağ yakıotu ve bataklık yakıotu kullanılır.

Yakı Otunun Faydaları:

* Yakıotu, kabızlıklık yapma özelliği ile ishali keser.
* İdrar söktürücü özelliği vardır.
* Yaprakları yaraların üzerine konulursa, şişkinlik ve iltihapları dağıtır.
* Vücutta biriken zehirli maddelerin dışarıya atılmasını sağlar.
* Prostat büyümesini önlemeye yardımcı olur.
* Vücutta biriken zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırmasına yardımcı olur.
* Öksürüğü giderici etkileri ile astım ve boğmaca hastalıklarda faydalıdır.

Yakı Otunun Zararları:

Yakı otunun uygun kullanıldığında zararı yoktur. Ancak tavsiyenin dışında aşırı kullanıldığı durumlarda yan tesirine rastlanır. Kimi bünyelerde alerji yapabilir, vücutta deri döküntüleri oluşabilir. Alerji sebepleri kokusundan dolayı olabilir.

Yakı Otu Nasıl Kullanılır:

Yakı Otunun kurutulan kökleri ve yaprakları kullanılır. Köklerinin kaynatılması ile elde edilen çayı içilebilir ya da gargara olarak kullanılır. Haricen ise lapa haline getirilen yaprakları ya da soyulmuş kökleri kullanılabilir.

Yakı Otu Çayı Hazırlama İçin; 1 tatlı kaşığı yakıotu, 1 su bardağı kaynar su ile demlenir. Su bardağının ağzı kapatılarak yaklaşık 10 dakika demlenmeye bırakılır ve demlenince süzülür. Taze olarak demlenen çay, sabah aç karnına ve akşam yemeğinden yarım saat önce olmak üzere günde 2 defa 1' er bardak içilir. Yakı otu çayı 2 haftadan fazla içilmemelidir.. 2 haftalık kürden sonra 2-3 gün ara vermek gerekmektedir. Yakıotu ısırganotu ile eşit oranda karıştırılarak kullanılabilir. Düzenli ve doğru şekilde yapıldığında faydalı olacaktır.

 

Yorumlar
A
Aysel yılmaz3 yıl önce

Eşimde üretra darlığı vardı.idrara rahat çıkamıyordu. Yakı otu çayını kullandıktan sonra idrara daha rahat çıkıyor. Faydasını gördüğümüzü söyleyebilirim. Yalnız kan sulandırıcı kullananlar biraz daha dikkatli olmalı diye düşünüyorum.

Yorum Ekle