SON DAKİKA

Vanlı balıkçılar da ‘Çarşı’ istiyor!

Kış ayları ile birlikte en çok tüketilen ürün balık olmaya başladı. Türkiye’nin dört bir yanında balık pazarları dolup taşarken hala tezgahlarda ve idareten balık satan esnaflardan yetkililere çağrı geldi. Van Denizi gibi Van Balığı’na ev sahipliği yapan bir kent olmasına rağmen hali olmayan balıkçılar artık derme çatma yerlerde değil balık halinde satış yapmak istediklerini söyledi. 18 Ocak, 2020 15:22 Güncelleme: 18 Ocak, 2020 15:22 Vanlı balıkçılar da ‘Çarşı’ istiyor!

Vanlı balıkçılar da ‘Çarşı’ istiyor!  


Kış ayları ile birlikte en çok tüketilen ürün balık olmaya başladı. Türkiye’nin dört bir yanında balık pazarları dolup taşarken hala tezgahlarda ve idareten balık satan esnaflardan yetkililere çağrı geldi. Van Denizi gibi Van Balığı’na ev sahipliği yapan bir kent olmasına rağmen hali olmayan balıkçılar artık derme çatma yerlerde değil balık halinde satış yapmak istediklerini söyledi.


Türkiye’nin en büyük gölü olmaz özelliği taşıyan ve endemik balık türüne sahip kentte esnaflık yapan balıkçılar, son süreçte balıkçılıkta yaşadıkları sıkıntılarla ilgili dert yandı. Gerek tezgahlarda gerek farklı şekillerde balıkçılık yapan esnaf, sezonun başlanmasıyla birlikte yaşanan ekonomik daralmadan dolayı olumsuz etkilendiklerini ifade ederken, yaşanan problemlerin kendilerini zor durumda bıraktığının altını çizdi. Kentteki balıkçı esnaf, yaşanan sıkıntıların aza indirilmesi adına balık hali ve balık toplanma merkezi kurulması gerektiğini dile getirdi. Balıkçı Alihan, “Doğu Anadolu Bölgesi’nde Malatya’da denize ve göle kıyısı olmamasına rağmen balık hali bulunuyor. Bu manada ilimizde balık hali ve toplanma merkezi yapılmasını talep ediyoruz” dedi. Balıkçı Alihan, ‘Tarihi Peynirciler Çarşısı’ ve ‘Sakatatçılar Çarşısı’ tarzında kentteki balıkçılara yönelik bir çarşı oluşturulması gerektiğini ifade etti. Benzer talebi birçok esnaf Şehrivan aracılığı ile dile getirirken ayrı ayrı birimler yerine tek bir pazarda ya da halde satışın daha doğru olacağını savundu. Diğer illerde olduğu gibi Van’da da bir yerde toplanmanın vatandaş açısından da daha rahat olacağına vurgu yapıldı.

“İYİ BİR SEZON GEÇİRMİYORUZ” Kentteki balıkçı esnaf havaların iyice soğumasıyla birlikte kentte yaşadıkları sıkıntıları ve balık sezonunu Şehrivan Gazetesi’ne değerlendirdi. Özellikle kentte balıkçılık yapan esnaf, sezonun başlanmasıyla birlikte yaşanan ekonomik daralmadan dolayı olumsuz etkilendiklerini ifade ederken, yaşanan problemlerin kendilerini zor durumda bıraktığının altını çizdi. Bu anlamda Şehrivan’ın kulak verdiği isimlerden birisi Balıkçı Alihan oldu. Bu yılki balık sezonun geçtiğimiz sezona nazaran durgun geçtiğini belirten Balıkçı Alihan, vatandaşın alım gücünün düştüğünü kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü: “İnsanlar eskiye nazaran balık alımına yönelmiyor. İşlerimiz düştü, iyi bir sezon geçirdiğimiz söylenemez. İlimizde en çok sırasıyla; inci kefali, hamsi, istavrit ve diğer balıklar rağbet görüyor. Ayrıca diğer deniz balıklarına son dönemde rağbet var; barbun balığı, çatal kuyruk ve somun balığı olmak üzere kentte bir balık yemek kültürü oluştu diyebiliriz” dedi.


“BALIK TÜKETİMİ SAĞLIK AÇISINDA ÖNEMLİ” Balıkçı Alihan, insanların son dönemde yaşanan daralmadan ve iş olanaklarının sınırlı olmasından dolayı kaynakladığını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “İlimizde işsizlik oranı yüksek, gençlerimiz işsiz, olanaklar kısıtlı olmasıyla birlikte alım gücünün az olmasına neden oluyor. Haliyle işlerimizin durgun geçmesine neden oluyor. Bunun dışında toplumda şu bilincin oluşmasında fayda var; balık sağlık açısında son derece önemli bir besin, tüketilmesinde fayda var. Dolasıyla kent olarak balık tüketimine önem vermemiz gerektiğini kanaatindeyim” diye belirtti.

“İLİMİZDE NEDEN ‘BALIK HALİ’ YOK” 

Kentte balık hali ve balık toplanma merkezi eksikliği olduğunu ifade eden Balıkçı Alihan, Türkiye’de denize kıyısı olmayan birçok kentte balık hali ve toplanma merkezi olduğunun altını çizerek şunları belirtti: “Türkiye’nin en büyük gölü bizde olmasına rağmen ilimizde maalesef balık hali ve toplanma merkezi yok. Bunun dışında ilimize has olan inci kefalinin devamını sağlamak ve tanıtmak adına ilimize yakışır bir hal yapılması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle Doğu Anadolu Bölgesi’nde Malatya’da denize ve göle kıyısı olmamasına rağmen balık hali bulunuyor. Bu manada ilimizde balık hali ve toplanma merkezi yapılmasını talep ediyoruz” diye ifade etti. 

“BALIKÇILAR TEK ÇATI ALTINDA TOPLANSIN”

 Balıkçı Alihan, ‘Tarihi Peynirciler Çarşısı’ ve ‘Sakatatçılar Çarşısı’ tarzında kentteki balıkçılara yönelik bir çarşı oluşturulması gerektiğini ifade etti. Balıkçı Alihan, “Kentteki balıkçıları tek çatı altına alınarak bir alan toplanması kent adına büyük bir atılım olacaktır. Böyle bir adım atılması halinde balık tüketimi artacaktır, insanlar temiz ve nezih bir ortamda balık alacaktır. Devlet büyüklerimizden temennimiz bu yönde, ilimize mutlak derece balık hali ve toplanma merkezi yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.


“KÖTÜ BİR SEZON GEÇİRİYORUZ

” Balık sezonun iyi geçmediğini ifade eden Balıkçı Agit Sağlam, balık sezonun başlamasıyla ağların boş çıkması fiyatların yükselmesine neden olduğunu ve iş yapamadıklarını belirtti. Balıkçı Sağlam, “Havaların iyice soğumasıyla birlikte balık miktarı arttı, artmasıyla fiyatlar düştü. Fiyatların düşmesiyle birlikte biraz da olsa iş yapar olduk. Bu manada işlerimiz bu yıl iyi gitmiyor, geçtiğimiz yıl işlerimiz daha iyiydi. İlimizde balık tüketimi yetersiz, insanlar balık tüketmiyor. Tüketen kesim ise ucuz balıktan yana tercih kullanıyor. İlimizde en çok inci kefali ve hamsi tercih ediliyor. Diğer deniz ürünleri; çupra, palamut ve istavrit yüksek fiyattan dolayı pek tercih edilmiyor” diye ifade etti.

 SAĞLAM: BALIKÇILAR ÇARŞISI YAPILSIN 

Türkiye’nin hemen hemen her kentinde balık hali ve toplanma merkezinin olduğunu ifade eden Balıkçı Sağlam, kentte bu manada eksiklik olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de birçok kentte büyükşehir statüsünde olmamasına rağmen balık hali, balık toplanma merkezi ve soğutma alanı yer alıyor. İlimizde maalesef bu olanaklar yok, gölümüz var, balığımız var fakat balık halimiz ve balık toplanma yerimiz yok. Dolasıyla son dönemde yapılan ‘Tarihi Peynirciler Çarşısı’ ve ‘Sakatatçılar Çarşısı’ tarzında bir çarşının ilimize kazandırılması istiyoruz” dedi.


“ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ, BALIK TÜKETİMİZ AZALTI” 

Balıkçı Ömer Alptutar, sezonun iyi geçmediğini ve kötü bir sezon geçirdiklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “İşlerimiz son dönemde baya durakladı, inci kefali alımına rağbet var. Fakat diğer balık türlerine olan ilgi ise son dönemde artmaya başladı. Bu yılı değerlendirirsek insanlar balık tüketimine çok yanaşmıyor, nedeni ise alım gücünün düşmesinden kaynaklanıyor. Özellikle ilimizde balık satışına yönelik ve kentte tüketimin oturtulması adına önemli adımların atılması gerekiyor” diye belirtti. 

“BALIKÇILAR TEK ÇATI ALTINDA TOPLANSIN” 

Alptutar, kentte balık hali ve toplanma merkezi eksikliği olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “İlimizde balık satışının tek çatı altında toplanması gerekiyor. Özellikle peynirciler çarşısı ve sakatatçılar çarşısı örneğinden yola çıkarak kentteki balıkçılara yönelik bir atım atılması gerekiyor. Hem hijyen açısında hem de sağlık açısında önemli bir adım olacaktır. Bu manada ilimizin büyüklerinden talebimiz; ilimize yakışır balık hali ve toplanma merkezi yapılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
Şehrivan Gazetesi


Yorum Ekle