SON DAKİKA

Van'da buruk barış mitingi

01 Eylül, 2011 16:43 Güncelleme: 01 Eylül, 2011 16:43 Van'da buruk barış mitingi
Van'da 1 Eylül Dünya Barış Günü mitinginde binlerce kişiye seslenen DTK Eşbakanı Aysel Tuğluk, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Kürtlerle barışmak gibi bir niyeti yok dedi.

MEHMET AKKOŞ / YÜKSEKOVA HABER

VAN - Barış mitingine, DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, Van Milletvekilleri Özdal Üçer, Nazmi Gür, Hakkari Milletvekili Adil Kurt, Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, BDP İl Eş Başkanı Cüneyt Caniş, , ilçe ve belde belediye başkanları ile STK temsilcilerinin de aralarında bulunduğu binlerce kişi katıldı.

haberinfotolari.gif

Miting platformuna üzerinde "Aşitî ne di tecrîdê de ye, aşitî nexşerê de ye" yazılı pankart ve Yıldırım Ayhan'ın fotoğrafları asıldı. Alanda ayrıca üzerinde  "Canlı Kalkan Şehidimiz Yıldırım Ayhan ölümsüzdür" yazılı pankart ile "Bebek katilleri hesap verecek" yazılı Solin bebek ile Yıldırım Ayhan'ın posterleri de açıldı.

Milletvekillerinin alana gelmesi ile binlerce kişi "Kürdistan sizinle gurur duyuyor" sloganları attı. Miting bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Açılış konuşmasını yapan tertip komitesi başkanı Rafet Taş’ın ardından ilk sözü alan Van Milletvekili Özdal Üçer, konuşmasına Kürtçe başlayarak halkı selamladı. Üçer “ 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde ne yazıkki karalar bağladık. Çünkü vahşi devletler çocuklarımızı öldürmeye devam ediyor. Çünkü askerler, siviller ve gerillalar ölmeye devam ediyor. Bize bu kutsal günleri zehir ettiler. Allah bu zulmü kabul etmesin. Allah kimsenin yüreğini yakmasın. Bizim amacımız bu ölümleri durdurmaktı. Bu yüzden eylem yaptık. Arkadaşım Yıldırım Ayhan’da bu amaçla eylemdeydi. Ancak vahşi anlayışlar, onu gözümüzün önünde katlettiler” dedi.

“Keşke senin yerine ben ölseydim Yıldırım Ayhan!”

Gözleri önünde katledilen arkadaşının acısını derinden yaşadığını ifade eden Üçer, “ Keşke senin yerine ben ölseydim Yıldırım Ayhan” diyerek bu ölümlerin tek sorumlusunun Başbakan ve hükümeti olduğunu söyledi. Üçer konuşmasının devamında Erdoğan ve hükümetinin kendi rantları için savaş istediklerini, ölenlerin hiçbirinin siyasetçi ve general çocuğu olmadığını, bu yüzden ölümlerin umurlarında bile olmadıklarını ifade etti.

“Devlet terörü ile arana mesafe koy”

Üçer, Başbakan Erdoğan’a seslenerek, “ Bize terörle arana mesafe koy diyorsun. Oysa asıl terörü yapan sensin, sende devlet terörü ile arana mesafe koy. Ey Erdoğan! biz senin gibi vijdansız, imansız değiliz. İnadına ölümlerin durması için çocuklarımıza, gerillamıza, tutuklarımıza sahip çıkacağız. Bu davadan asla vazgeçmeyeceğiz. Yaşasın özgürlük, yaşasın barış!” diyerek konuşmasını bitirdi.

Üçer’in konuşmasının ardından STK’ların 1 Eylül Dünya Barış Günü mesajı okundu. Ardından DTK Eş Başkanı ve Van Milletvekili Aysel Tuğluk söz aldı.

Konuşmasına halkı selamlayarak başlayan Tuğluk, Başbakan’a ve hükümete seslenerek “ Biz savaşın ortasında bir halk olarak Barış Gününü karşılıyoruz. Biz barış için alanlara çıkmışken siz savaş emri alıyorsunuz. Utanın diyorum utanın” dedi.

“Kınamak yetmez lanetliyoruz”

Konuşmasının devamında 4 gün önce yaşamını yitiren  canlı kalkan Yıldırım Ayhan’ı anan Tuğluk “ Kürt halkı güzel bir gencini bir civanını kaybetti. O arkadaşımız ki ölümler olmasın diye oraya canını siper etmek için gitmişti. Onlar ise hiç acımadan onu katlettiler. Huzurunuzda o canımızı katledenleri binlerce kez kınıyorum. Hayır kınamak yetmez binlerce kez lanetliyoruz” dedi. Halkın er yada geç bunun hesabını soracağını dile getiren Tuğluk, bunun tek sorumlusunun Başbakan Erdoğan olduğunu belirterek, “ Soruyorum Başbakan bu nasıl bir vijdan , nasıl bir ruh halidir ki barış için kendini siper edenlere bombayla karşılık veriyorsunuz. Üstelik cenazesine bile saygısızlık yapıp saldırıyorsunuz.  İnsanlık, müslümanlık bunun neresinde. Bu halk bu zulmün karşısında isyan etmesinde ne yapsın. Bu halk bu ölümleri artık kaldırmaz” dedi.

“Eğer böyle giderse Kürtler devletle bağını koparacak”

Tuğluk halka seslendiği sırada ezan okunması üzerine konuşmasına ara vererek ezanın bitmesini bekledi. Ardından konuşmasına devam eden Tuğluk, “ Bu kadar ölümden ve acıdan sonra asıl mesele nasıl yaşanacağıdır. Artık birlikte yaşamanın bir koşulu kalmamıştır. Savaş emrini verenler birlikte yaşam temelimizin altına dinamit koymuşlardır. Eğer böyle giderse Kürtler devletle bağını koparacak. Başbakan bu siyasetini uygulamak için hepimizi terörist ilan etti. Erdoğan bizi hizaya getiremez. Biz sözümüzü söylemeye devam edeceğiz” dedi.

Tuğluk’un konuşmasının ardından Barış Anneleri İnsiyatifi üyeleri halka seslenerek Dünya Barış Gününü kutladı. Ardından kitle meydanda bir süre oturma eylemi yaptıktan sonra olaysız dağıldı.

Bu haber
Yorum Ekle