SON DAKİKA

TÜBİTAK 1001 Proje Sonuçları Açıklandı!

03 Eylül, 2022 20:53 Güncelleme: 03 Eylül, 2022 20:53 TÜBİTAK 1001 Proje Sonuçları Açıklandı!

2022 yılı 1. döneminde "1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı" kapsamında sunulan ve bir sonraki dönemi beklemeden tekrar başvuru yapılmasına imkân sağlanan projeler açıklandı. Program kapsamda desteklenmesine karar verilen bir projede Iğdır Üniversitesi paydaş kurum olarak yer alırken, akademisyenlerden Dr. Öğr. Üyesi Şemistan Kızıltepe de araştırmacı oldu.

2022 Yılı 1. döneminde bir sonraki dönemi beklemeden başvuru yapılmasına imkân sağlanan 1001 projelerinin bilimsel değerlendirme sonuçları açıklandı. Bu kapsamda 151 projeden 110’unun desteklenmesine karar verildi. İlgili desteklenen projeler içerisinde Iğdır Üniversitesi paydaş kurum olarak yer alırken, Tuzluca Meslek Yüksekokulu Dr. Öğr. Üyesi Şemistan Kızıltepe, “Bacillus anthracis Suşlarını Enfekte Edebilen Profaj ile Litik Bakteriyofajların İzolasyonu/Karakterizasyonu ve Antraks Mücadelesi İçin Yerli Bakteriyofaj Koleksiyonunun Oluşturulması” adlı projede araştırmacı olarak yer aldı.

Samsun Veteriner Kontrol Enstitüsünden Dr. Ayhan Akman’ın yürütücülüğünü yaptığı, Paydaş kurum olarak Iğdır Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ve Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsünün yer aldığı proje hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Şemistan Kızıltepe şu bilgileri aktardı;

“Ülkemizde hastalık etkeni olan Bacillus anthracis suşlarını enfekte edebilen geniş konak aralığına sahip bakteriyofajların morfolojik ve moleküler karakterizasyonlarının yapılması amaçlanmakta. Ayrıca, Bacillus anthracis suşlarına karşı mücadelede antibiyotiklerin yanı sıra alternatif bir seçenek olarak bakteriyofaj solüsyonları oluşturulmasıdır. Gelecekte ortaya çıkabilecek çoklu antibiyotik direncine karşı bu bakteriyofaj solüsyonları çözüm için alternatif kaynak olabilecekler.”

Yorum Ekle