Taşlıçay da Artılarıyla, Eksileriyle 2012
Değerli okurlar, iyi-kötü, sevinçli-kederli v.s. 2012 yılını geride bıraktık. Taşlıçay'ımızda neler yaşandı, neler oldu; şöyle bir geriye dönüp bakalım ve hep beraber hatırlayalım.
16 Ocak, 2013 15:24
•Güncelleme: 16 Ocak, 2013 15:24
Ayhan ARSLAN
Değerli okurlar, iyi-kötü, sevinçli-kederli v.s. 2012 yılını geride bıraktık. Taşlıçay'ımızda neler yaşandı, neler oldu; şöyle bir geriye dönüp bakalım ve hep beraber hatırlayalım.
Daha önceki yazılarımda olduğu gibi hep gerçekleri dile getirip bir nebze de olsa Memleketin gelişmesi için elimizi taşın altına koyup her zaman yapılan çalışmalar için olumlu veya olumsuz eleştirilerimi yapmaktan kaçınmadım.
Taşlıçay'a baktığımızda yazılacak o kadar şey var ki; yani malzeme konusu olacak çok şey var. Bazen neyi yazacağımı şaşırıyorum. Elimden geldikçe yapılanları ve olanları siz değerli okurlara aktarmaya çalıştım. Yazdıklarım siz değerli okuyucular tarafından bayağı ilgi gördü ve ses getirdi. Böylelikle bazı yöneticilerin dikkatini ve ilgisini önemli bazı noktalara çekmeyi başarabildik.
Evet değerli okurlar hep beraber yapılan çalışmaları olumlu ve olumsuz yönleriyle kısa başlıklar altında ele alalım:
· Taşlıçay Belediyesinin İcraatlarını sıralayalım
- İtfaiye Garajı ve Düğün Salonu: Belediye imkânları ile yapılarak ilçemiz halkının hizmetine sunuldu. Bu sayede Taşlıçaylı vatandaşlarımız okulların bodrum katlarında düğün yapmaktan kurtuldu, Belediye araçlarının kışın zor şartlarında kaloriferli bir ortamda park edilmeleri sağlandı.
- Hayvan pazarı: Belediye ile Serhat Kalkınma Ajansı işbirliği ile ilçemize bir hayvan pazarı yapıldı. Tabelada Modern Hayvan Pazarı diye yazıyordu. Ne kadar modern olduğu tartışılır. Siz Taşlıçay halkının takdirine bırakıyorum.
- Mezbahane: Belediye ile Serhat Kalkınma Ajansı işbirliği neticesinde ilçemizin en önemli eksiği olan bir mezbahane yapıldı. Tabelada Modern Mezbahane diye yazıyordu. Ne kadar modern olduğu tartışılır. Ve iddialara göre bir siyasi partinin İlçe başkanı Özel bir inşaat firması ile anlaşarak, Belediyeden ihaleyi almış, ne kadar rant peşinde yüz metre maratonu yaptıkları ortada, zamanı gelince bu inşaat firmasının adını açıklayacağım siz değerli okurlara
- Park ve Mesire Alanı: Ağrı Valiliği koordinasyonunda Belediye tarafından (SODES) kapsamında yaklaşık 100 dönümlük arazi üzerine büyük çabalar sarf edilerek kurulan, içerisinde çocuk oyun grupları, fitnes aletleri, tenis kortu, basketbol sahası, voleybol sahası, kafeterya ve kamelyalar da bulunan park ve mesire alanı etrafında yapılan dere ıslah çalışmaları ile sel ve su taşkınlarına karşı önlem alınarak korunan önemli çalışmaların başında gelenidir.
- Alt yapı ve kanalizasyon şebekesi: 54000 metrelik altyapı şebekesi İller Bankasından alınan kredi ile Belediye tarafından yapıldı.
- Taşlıçay'da son dönemlerde halk arasında çok konuşulan Ekmek fırını Belediye imkânları ile yapılarak halkın hizmetine sunuldu. Yapılan fırın 56 arası işçinin geçim kaynağı oldu. Ama yine iddialara göre Belediye başkanı bu Ekmek fırınını yerel seçimlerde kendisine oy vermeyen diğer fırıncılara karşı açtığını dile getiren Esnaf ve vatandaşlar var. Bende diyorum ki; eğer Başkan iyi niyetli ve halk için bu hizmeti yaptıysa Allah razı olsun. Yok, eğer diğer fırıncılara karşı ve onları bitirmek için fırını açtıysa, Allah razı olmasın.Çünkü amacının dışına çıkmış oluyor. Taşlıçay bu iddialarla çalkalanıyor. Belediye Başkanı lütfen! Çıkıp Taşlıçay halkını ve kamuoyunu aydınlatsın.
- Belediye başkanı Taşlıçay'da kendisine ait Baran Bey isimli çok modern bir petrol ve tesis açmış, İşin üzücü tarafı bu yapılan tesis daha çok belediye imkânlarından faydalanarak (araçlar ve gereçler, iş-kur bünyesinde aldıkları işçiler çalıştırılarak
v.s.) yapılmış iddiası var. Her neyse Ağlayanın malı gülene kalmaz
- Taşlıçay Kaymakam'lığının İcraatlarını sıralayalım
- Sosyal yaşam merkezi: Bakımsızlıktan dolayı harabeye dönüşen Alabalık tesisleri ilçemiz kaymakamlığı tarafından hazırlanan proje ile (SODES) kapsamında içerisinde bilgisayar, internet, kütüphane, bilardo masaları ve mutfak bulunan güzel bir tesis oluşturuldu.
- Öğrenci yurdu: Kaymakamlık tarafından 100 erkek ve 100 kız öğrenci kapasiteli ortaöğretim öğrenci yurdunun temeli atıldı.
- Ağaçlandırma çalışmaları: Kurumaya yüz tutmuş olan Yargıtay hatıra ormanı kaymakamlık tarafından bakıma alınarak kuruyan ağaçların yerine yenileri dikildi.
- Okul onarımları: Köy okullarının dışarıda bulunan wc ve lavaboları içeri alındı, tüm okullara kalorifer tesisatı döşendi. Taşlıçay için çok önemli olan İmam Hatip Lisesi büyük çabalar sonucu açıldı. 30 Öğrenci dershaneye gönderildi.
- Yol yapım ve onarım işleri: İlçemize bağlı Kumluca, Dilekyazı ve Aşağı Dumanlı köy yoluna sıcak asfalt döşendi, Aras ve Karagöz köylerinin 60 yıllık hayalleri olan Çöğürlü -Aras - Karagöz yolu açıldı. Altı köyün su şebekesi ek projeyle tamamlandı. İlçe Kaymakamı'nın girişimleri sonucu Taşlıçay'ın giriş ve çıkış yolu olan E80 karayolu ışıklandırması yapıldı.
- Adliyenin kapatılması kararının direkten dönmesi: İlçe ve köy muhtarlarının tepkileri ve ardından yapılan Ankara ziyareti ile ilçemiz Adliyesi en azından şimdilik durduruldu.
· Taşlıçay'da ki Olumsuzlukları ele alalım bakalım neler bizlerde iz bıraktı hatırlayalım
- Taşlıçay'ın dürüst ve çalışkan kurum amirlerinden olan hatta İlçe Kaymakamı tarafından Başarı belgesi alan Özel İdare müdürü Oktay Aslan'ın Hükümetin temsilcileri tarafından Diyadin'e sürüldü. Neden ve niçin sürüldü? Kimlerin işine çomak soktu acaba, bu olanlar karanlıkta kaldı. Kimse bu konu hakkında tatmin edici açıklama yapmadı. Değerlendirmesini de siz değerli okurların takdirine bırakıyorum.
- İlçe halkı tarafından sevilen Emniyet Amiri Hakan Kılıçaslan ve beş polis memurunun ansızın görev yerlerinin değiştirilmesi oldu. Yetkililer bu kararın idari olduğunu söylediler; Fakat her ne hikmetse bazı siyasetçiler kahvehane köşelerinde oturup dedikodu yaparak biz bu memurları sürgüne gönderdik deyip, diğer kurum amirlerine gözdağı vermeye çalıştılar.
- Bir köşe yazımda yaya kaldırımlarının işgal edildiğini yazmıştım, Belediye'nin bu sorunun çözümünde etkisiz kaldığını söylemiştim. Bu sorunu dile getirdiğim için yakın dostum olan bir Azeri Ağabeyimiz ait olan dilekçe yazdığı küçücük kulübesini yıkarak, akıl hocalarından aldığı dersi tatbik ederek, kendilerince Taşlıçay'ın sorunlarının çözüldüğünü zannettiler. Taşlıçay'da yaya kaldırımlarını işgal eden o kadar çok esnaf var ki
Nedense azari vatandaşın dilekçe kulübesini yıkmakla sınırlı kaldılar?
- Umut Kadınlar Derneğine gelen paraların nerelere harcandığı ve Taşlıçaylı kadınlarımızın umutları ne derece gerçekleştirildi. Bu paranın yerinde harcanıp harcanmadığı araştırılmalıdır. Sadece birkaç köye gidip sembolik olarak köylü kadınlarla birkaç fotoğraf karesi almak ve vatandaşların gözünü boyamak için bunları basında paylaşmak, zannediyorum emekçi kadınlarımızın derdine merhem olmaz diye düşünüyorum. Derneğe gelen paranın amacı dışında kullanıldığı gelen iddialar arasında, lütfen derneğin yetkilileri çıkıp bu konuda kamuoyunu aydınlatsınlar.
- Yılan hikâyesine dönen Taşlıçay Milli Eğitim Müdürlüğü koltuğu bir türlü taklacılardan kurtularak gerçek sahibini bulamadı. O koltuğa her ne bulaştıysa gelen 100 metre uzağından geçip Milli Eğitime uğramadan kaçıp gidiyor. Örneğin yeni atanan Müdürümüz Sebahattin Yurt ilçedeki bazı siyasetçileri ziyaret etmiş ama atandığı Milli eğitime uğramadan çekip gitmiş. Ya müdür bey Taşlıçay'a kadar gelmiş iken sana zahmet olacaktı insan meslektaşlarını, atandığı kurumu ve mesai arkadaşlarını ziyaret etmez mi?
2013 yılının tüm insanlık âlemine, Ağrı'lı ve Taşlıçaylı hemşerilerimize sağlıklı, mutlu, huzurlu ve bereketli bir yıl olması dileğiyle. Dostça kalın.
Not: Bu yazdıklarım fotoğraflarla belgelenmiştir. Kamuoyuna duyurulur.