HDP Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, İzmir Kastaş Fabrikası'nda kadın işçilere yönelik uygulanan mobbing ve tehditi meclise taşıdı.
Toplamda 500 çalışanı bulunan Kastaş'da, 250 kadın işçinin erkek işçilerden farklı muameleye tabi tutulduğunu, kadınlar ve erkeklerin aldığı ücrette ve zamda eşitsizlik olduğunu belirten Dilan, "İddia edilen uygulamalarla ilgili herhangi bir çalışma yürütülmesi düşünülmekte midir" diye sordu.
HDP Ağrı milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir İzmir Kastaş Fabrikası'nda kadın emekçilere psikolojilerini bozacak düzeyde baskı yapıldığına dair iddialara ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle meclis önergesi verdi.
İki kadın işçinin bu nedenle fabrika önünde direnişe başladığını belirten Dilan, iddiaların soruşturulması ve kadınların direnişinin yalnız bırakılmamasını talep etti. 'Kadın işçiler farklı muameleye tabi tutuluyor' İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Kastaş Kauçuk Firması'nda özellikle kadın işçiler üzerinde kurulan baskının basına yansıdığını, iki kadın işçinin baskılara karşı fabrika önünde direnişe başladığını belirten Dilan, toplamda 500 çalışanı bulunan Kastaş'da, 250 kadın işçinin erkek işçilerden farklı muameleye tabi tutulduğunu, kadınlar ve erkeklerin aldığı ücrette ve zamda eşitsizlik olduğunun ifade edildiğini vurguladı.
'Kadınlar mobbinge ve tehdite maruz kalıyor' İddialara göre 1 saat içinde yapılacak ürün sayısının belirlendiği performans sisteminin sadece kadın işçilere uygulandığı ve belirlenen sayının sürekli olarak artırıldığını, bu kotaya ulaşamayan kadın işçilerin formel Mehmet Uygun tarafından Müdürün desteğiyle herkesin önünde aşağılandığını ve hakarete uğradığını belirtti.
Çok sayıda kadın işçilerde psikolojik baskı yaratıldığı, kadınlar arasında rekabete yol açma stratejisi olarak kullanıldığını ifade edildiğini vurgulayan Dilan, "Fabrikada izin alındığında 2 günlük yevmiye kesintisine gidilmesi, karşı çıkanların yerinin değiştirilmesi gibi hukuksuz uygulamalarla mobbing yapıldığı iddiası da söz konusudur.
Benzer şekilde direnişe geçen iki kadın işçinin 25 Mart 2016'da Müdür Zeki Özmen tarafından parayla tutulduğu iddia edilen adamlarca tehditkâr biçimde uyarıldığı, polislerin hukuksal hakkını kullanan direnişçileri 'kaldırımı işgal etmek' iddiasıyla gözaltına alıp akşam bıraktığı öğrenilmiştir" dedi.
Bu gerekçelerle Dilan şu soruları yöneltti:
"*Kastaş Kauçuk Firması'na karşı mesleki hastalıklarla ilgili olarak açılan dava sayısı kaçtır?
*Bakanlığınızca 12.02.2016 tarihinde yapılan teftiş sonrasında herhangi bir sorun tespit edilmiş midir?
*İddia edilen uygulamalarla ilgili herhangi bir çalışma yürütülmesi düşünülmekte midir?
*Fabrikada çocuk bakım hizmetleri fabrika içinde veya hizmet alımı yoluyla sağlanmakta mıdır?
*Son bir yıl işten ayrılanlardan kaçı tazminatını alarak ayrılmıştır?