SON DAKİKA

Sazı ve silahıyla Kobani direnişinde

Kobani direnişinde 132 gün geride kalırken savaşın tüm şiddetine rağmen IŞİD çetelerine karşı direniş destanı yazan YPG savaşçılarının moral motivasyonu en yüksek düzeyde. 26 Ocak, 2015 06:07 Güncelleme: 26 Ocak, 2015 06:07 Sazı ve silahıyla Kobani direnişinde

YPG savaşçısı Canfeda Kurdistan, henüz 23 yaşında olmasına rağmen birçok savaş cephesinde IŞİD çetelerine karşı savaştı.

Efrîn'e bağlı Mabata ilçesinden olan Canfeda, sanatçı ruhlu bir ailede yetişmiş. YPG'li Canfeda'ya henüz küçük yaşlarda babası saz çalmayı öğretmiş. O günden bu yana sazı Canfeda'nın bedeninin bir parçası olmuş ve gittiği her yere sazını da beraberinde götürmüş.

YPG'nin ilk kurulduğu günlerde, 2011 yılında Efrîn'den YPG saflarına katılan Canfeda, sazını da yanına almayı ihmal etmedi.

Halep'te rejim ve çete saldırılarının en yoğun olduğu süreçlerde bile Canfeda, girdiği mevzilerde sazını yanından ayırmadı.

Bir elinde sazı diğerinde silahıyla çete saldırılarına, rejim saldırılarına karşı direnişte aktif yer alan Canfeda, IŞİD çetelerinin Kobanî'ye yönelik işgal girişimi ve saldırıları artınca sazını ve silahını omuzlayarak Kobanî'ye doğru yola koyuldu.

i-1-086.jpg

Canfeda, Kobanî direnişinde bir çok zaman çetelere yönelik eylemlere gitmeden önce eline sazını alarak çalmaya başladığını ve arkadaşlarının bundan büyük moral alarak eylemlere daha coşkulu yöneldiğini belirtti.

YPG'li Canfeda “her koşulda ilk aklıma gelen şey silahım ve sazımdır. Çünkü onlar beim en yakın arkadaşlarım gibidir artık” diyerek Kobanî'de çeteler tarafından çembere alındıklarında saz çalışını şöyle anlattı:

Kültür Sanat Merkezi ile Mekteba Reş arasında bir alanda mevzilenmiştim. Çeteler bir ara bizim bulunduğumuz alana bir saldırı düzenledi. Mevzide tel başımaydım. Çatışma yaklaşık bir saat sürdü.  Ancak çatışmada cephanem bittti. Çeteler her taraftan beni kuşatmışlardı. Sanırım onlar da cephanemin tükendiğini fark etmişlerdi. O an hiç düşünmeden elime sazıma uzattım ve alıp saz çalmaya başladım. İlginçtir, çeteler de şaşırmıştı. Hem çok da öfkelenmişlerdi. O şaşkınlık anında arkadaşlar da diğer bir taraftan çeteleri vurdu ve çemberden böylece kurtulmamı sağladılar.”

KENDAL CÛDÎ / ANHA

 

Yorum Ekle