SON DAKİKA

SARIBIYIK KÖYÜ OKULUNDA SİHİRLİ BİR PERDE VAR

27 Aralık, 2022 12:26 Güncelleme: 27 Aralık, 2022 12:26 SARIBIYIK KÖYÜ OKULUNDA SİHİRLİ BİR PERDE VAR

Haber: Berat Baydar

Doğubayazıt, Sarıbıyık Köyü İlkokulu 88 öğrencili, merkeze 54 km uzaklıktaki bir köy okulu. Okulda diğer okullardan farklı olarak bir de yemyeşil perde bulunuyor. Öğrencilerin etkinliklerini video çekmeye başlayan okul müdürü Osman Can Güven öğrencilerle iş birliği yaptıkça eldeki imkanlarla yetinmeyip kütüphanenin duvarına yeşil perde monte etti. Televizyon çekimlerinde greenbox olarak bilinen bu teknikle hazırlanan stüdyoda ise birbirinden eğlenceli ve eğitici videolar hazırlanıyor.

Müdür Osman Can Güven, aynı zamanda öğrencilerinin, yaratıcılık, diksiyon, akademik başarı, öz güvenleri, kitap okuma  vb. gibi becerileri geliştirmeyi hedefleyen bir branş sınıf öğretmenliği, mesleğinde 2. Yılında olan bir okul müdürü. Çocukların öz becerilerini geliştirmek için çalışmalarında “greenbox” yani onların deyimiyle sihirli perdeyi kullanıyor. 

SARIBIYIK İLKOKULUNA SİHİRLİ PERDENİN GELİŞ HİKAYESİ

Sarıbıyık İlkokuluna çeşitli etkinliklerle farklılık katmaya çalışan Okul Müdürü Osman Can Güven daha farklı neler yapabiliriz diye Düşünerek internet ortamında araştırmalara başladı. Memleketinde yapılan bir proje çok ilgisini çekti. Bu proje öğrencilerin yaratıcılık, diksiyon, akademik başarı, öz güven, kitap okuma gibi birçok becerisini geliştirmek için çok idealdi. Memleketinde uygulanan, bu projeyi kendi görev yaptığı okulda da uygulamayı düşündü. Proje Greenbox yani yeşil fon tekniği kullanılan arka planda istediğiniz sanal gerçekliği yaratabilen ve geliştirmeye çok elverişli bir projeydi. Bu proje ile farklı dijital içerikleri birleştirerek bir Tv programı oluşturmaya karar verdi. Bu Tv programları Sarıbıyık Ana Haber Bülteni ve Sarıbıyık Hava Durumundan oluşuyordu. Doğubayazıt ilçe milli eğitim müdürlüğüne giderek proje detaylarını anlatıp gerekli izinleri alarak projeyi okulun kütüphanesinde uygulamaya başladı. Öğrencilerin ilgisine, dikkatine ve beğenilerini toplayan Sarıbıyık TV daha farklı becerilere yer vermesi için okulun öğretmenleriyle beyin fırtınası yaparak Sarıbıyık ile Mutfakta, Sarıbıyık ile Meslekleri Öğreniyoruz, Sarıbıyık İle Masal Dinliyoruz ve Sarıbıyık İle Hareket Ediyoruz programları eklendi.

MUTLU ÇOCUKLAR YETİŞTİRMEK İÇİN ÇEKİYORUZ

Sarıbıyık TV ile okul daha eğlenceli. Bilindiği üzere köy okullarının en büyük problemi devamsızlık. Sarıbıyık TV ile devamsızlık problemi olan öğrenciler bile okula istekli geliyor, kitap okuma alışkanlıkları artıyor ve akademik başarıyı artıran mutlu öğrenciler yetiştirmeyi sağlıyor. Bu etkinlikler oluştururken diksiyon ve okuma becerilerini geliştiren öğrencilerle sunum metni oluşturup tek tek telefonla çekiyor, daha sonrasında bu videoları mobil montaj programı ile birleştirerek program halinde sunuluyor. Programlarda kullanılan fotoğrafların çekimini yine bu perdede yapıyor, Yapılan video kayıtlarını proje çalışmalarında okul öğrencileriyle ve paydaşlarla dijital ortamda internet etik ilkelerini göz önünde bulundurarak paylaşıyorlar. Bu Uygulamaya Programlarda yer almak isteyen öğrenciler daha fazla okuyor ve derslerine daha çok önem veriyor.

YILLARDIR BU KÖY OKULUNDA HİZMETTE BULUNDUM İLK DEFA BÖYLE BİR ŞEY GÖRÜYORUM

Okul Müdürü Osman Can GÜVEN, Sarıbıyık TV ile ilgili velilerden ve öğrencilerden aldığı dönütleri şu şekilde anlattı; ”Daha okulumuzda telefon çekmiyorken, internet bağlantısı çok yavaşken böyle bir projenin yapılması aklımızın ucundan geçmemişti. Çocuğumuzun haber sunarken sunucu olarak görmek bizi çok duygulandırdı ve gururlandırdı. Artık, okula daha istekli bir şekilde gidiyorlar. Okuldan geldiklerinde “Bu hafta en çok kitap okuyup ben sunucu olacağım” diyerek kitaplarına sarılıyorlar.” diye belirtti.

Öğrenciler ise Sarıbıyık TV çalışmalarını çok sevdi ve benimsediler. Yoğunluktan etkinliklere biraz ara verildiğinde çocuklar; ‘öğretmenim yeşil ekranda ne zaman çekim yapacağız soruları’ geliyor. Bu elbette benim motivasyon kaynağım. Bu istekli halleri benim işime dört elle sarılmamı sağlıyor. ‘Öğretmenim bunu da yapabilir miyiz’, ‘Öğretmenim şöyle de yapalım’ gibi her gün yeni fikir ve tasarım önerileriyle ile yeşil ekran çalışmalarımızı hep birlikte sürdürüyoruz”dedi.



Yorum Ekle